Φυλάκιση σε δημοσιογράφους που κάλυπταν διαδηλώσεις στη Λευκορωσία

Δικαστική απόφαση «πολιτικά ελεγχόμενη με στόχο να τρομάξει όλους τους δημοσιογράφους ώστε να τους αποτρέψει από το να ασκούν το καθήκον τους που είναι η πληροφόρηση», αναφέρει η Ένωση Δημοσιογράφων της Λευκορωσίας

Δύο δημοσιογράφοι, η Κατσιαρίνα Μπακαλάβα Αντέγιεβα και η Ντάρια Τσούλτσοβα, καταδικάστηκαν σε διετή φυλάκιση με την κατηγορία της διατάραξης της δημόσιας τάξης, στη Λευκορωσία διότι κάλυπταν τις διαδηλώσεις κατά του Αλεξάντερ Λουκασένκο. 

Οι δύο δημοσιογράφοι, εργαζόμενες και οι δύο στο κανάλι Belsat TV, που έχει την έδρα του στην Πολωνία, συνελήφθησαν τον Νοέμβριο, έπειτα από επιχείρηση στο διαμέρισμα από το οποίο μετέδιδαν τις κινητοποιήσεις στο Μινσκ, στις οποίες καλούσε η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας τον Λουκασένκο για εκλογική νοθεία.

Η ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης προκάλεσε την αντίδραση ΗΠΑ και Ε.Ε.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκορωσία καταδίκασε την καταδίκη και τη φυλάκιση των δημοσιογράφων, καλώντας τις αρχές της χώρας «να σταματήσουν τις διώξεις εναντίον δημοσιογράφων και ΜΜΕ που κάνουν απλώς τη δουλειά τους», σημείωνοντας ότι «οι αρχές οφείλουν να προστατεύουν και να σέβονται τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, όπως η ελευθερία του λόγου και του Τύπου».

Τους τελευταίους 6 μήνες, από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις κατά του Λουκασένκο, έχουν προσαχθεί ή συλληφθεί περισσότεροι από 400 δημοσιογράφοι, ενώ τουλάχιστον 10 βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές κατηγορίες. Από τις εκλογές του Αυγούστου, ο προέδρος της Λευκορωσίας και τα όργανα της κυβέρνησής του έχουν εξαπολύσει με μεγάλη εκστρατεία καταστολής της αντιπολίτευσης, απελαύνοντας στελέχη της, φυλακίζοντας ακτιβιστές και πολιτικούς και διώκοντας δημοσιογράφους, ενώ καταπνίγουν με βία τις κινητοποιήσεις.

Η Ένωση Δημοσιογράφων της Λευκορωσίας χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση «πολιτικά ελεγχόμενη με στόχο να τρομάξει όλους τους δημοσιογράφους ώστε να τους αποτρέψει από το να ασκούν το καθήκον τους που είναι η πληροφόρηση».

Την απόφαση καταδίκασε και η Διεθνής Δημοσιογραφική Ομοσπονδία, χαρακτηρίζοντάς την «ντροπιαστική και απολύτως αβάσιμη».

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…