Newsroom

Newsroom

Φυλάκιση για ένα χρόνο στον γιο του προέδρου της κυπριακής Βουλής

Ποινή φυλάκισης ενός έτους στον Κυριάκο Συλλούρη, γιo του προέδρου της κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, επέβαλε το επαρχιακό δικαστήριο για «αλόγιστη, απερίσκεπτη και επικίνδυνη οδήγηση, που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση θανατηφόρου δυστυχήματος το 2013, με θύμα τον Σεμπάστιαν Πέτρο Καραπατέα».

56eed6a11dc524aa648b47c1 3

Επίσης, το δικαστήριο επέβαλε στον Κυριάκο Συλλούρη στέρηση άδειας οδήγησης για 18 μήνες και 10 βαθμούς ποινής.

«Δεν έχω αμφιβολία ότι αυτό το δυστύχημα και η απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής έχει στιγματίσει τον κατηγορούμενο και είναι κάτι που θα τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή», ανέφερε, διαβάζοντας την απόφασή του ο δικαστής Παύλος Κυριακίδης.

Σε αντίθεση όμως με το θύμα, πρόσθεσε, «ο κατηγορούμενος θα έχει την ευκαιρία μετά την έκτιση της ποινής του να συνεχίσει τη ζωή του, να βρει τα πόδια του και να προοδεύσει».

Στην απόφασή του ο δικαστής εξέφρασε τη διαφωνία του με την εισήγηση του συνηγόρου του κατηγορούμενου, «πως το τροχαίο δυστύχημα προκλήθηκε από στιγμιαία αβλεψία του κατηγορούμενου και ότι η οδική του συμπεριφορά δεν εμπεριέχει το στοιχείο της αδιαφορίας για την ασφάλεια όσων χρησιμοποιούν το δρόμο».

Για σκοπούς προσδιορισμού της ποινής, το δικαστήριο έλαβε υπόψη του το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορούμενου, τις προσωπικές του περιστάσεις, που, όπως αναφέρθηκε στην δίκη, «έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με το γεγονός ότι συνεχίζει και σήμερα να παρουσιάζει εικόνα βαριάς κατάθλιψης και έντονου άγχους, που σχετίζεται με το αποτέλεσμα του ατυχήματος, το νεαρό της ηλικίας του, τις συνέπειες για τον ίδιο μιας ενδεχόμενης ποινής φυλάκισης και το χρονικό διάστημα -τρία χρόνια- που έχει παρέλθει από τη διάπραξη του αδικήματος.

Παράλληλα, έλαβε υπόψη του τη συμπεριφορά του κατηγορούμενου αμέσως μετά το δυστύχημα, ότι δηλαδή προσπάθησε να παρέχει βοήθεια στο θύμα, κάλεσε σε βοήθεια και συνεργάστηκε με την Αστυνομία, την έλλειψη των επιβαρυντικών στοιχείων της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών, την ψυχολογική διαταραχή του κατηγορούμενου συνεπεία του δυστυχήματος και της απώλειας μίας ανθρώπινης ζωής, τη σοβαρότητα της κατηγορίας, καθώς και ότι «το δυστύχημα δεν οφειλόταν σε ένα στιγμιαίο σφάλμα του κατηγορούμενου και ότι η οδική του συμπεριφορά εμπεριείχε το στοιχείο της αδιαφορίας για την ασφάλεια άλλων προσώπων που χρησιμοποιούσαν το δρόμο».

Έλαβε επίσης υπόψη του τις προβλεπόμενες από το σχετικό άρθρο (210) του Ποινικού Κώδικα ποινές, οι οποίες είναι φυλάκιση μέχρι τέσσερα χρόνια ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα 4.271 ευρώ ή και τα δύο.

Παρέθεσε επίσης προηγούμενη σχετική απόφαση του Ανωτάτου, σύμφωνα με την οποία «η εγγενής σοβαρότητα των αδικημάτων και οι συνέπειες που προέκυψαν, καθώς και η ανάγκη για αποτροπή, καθιστούν αναπόφευκτη την άμεση εκτέλεση της επιβληθείσας ποινής».

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του, ο πατέρας του θύματος του τροχαίου Κυριάκος Καραπατέας απευθύνει έκκληση προς τους δικαστές να αποδίδουν ποινή φυλάκισης στους ενόχους, μετά από πολλή σκέψη και μελέτη των γεγονότων.

«Πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να σέβονται και να τηρούν τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ οι ίδιοι οι νόμοι πρέπει να είναι αυστηροί προς αποφυγή επανάληψης της παραβίασης», αναφέρει ο κ. Καραπατέας. Μπορεί έτσι «να σωθούν ζωές», προσθέτει. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο χρόνος φυλάκισης σύντομα τελειώνει. Ο θάνατος και η θλίψη όμως που δημιούργησε θα είναι για πάντα».

Τροχαίο ατύχημα βυτιοφόρου στην Αθηνών-Κορίνθου: Η ΕΛ.ΑΣ αναζητά μια μηχανή και ένα Ι.Χ

γεφυρα κατεδαφιση

Τροχαίο ατύχημα βυτιοφόρου στην Αθηνών-Κορίνθου: Η ΕΛ.ΑΣ αναζητά μια μηχανή και ένα Ι.Χ

Η ΕΛΑΣ αναζητά πληροφορίες σχετικά το τροχαίο με το βυτιοφόρο που ανετράπη και πήρε φωτιά…

Σταρόβας μετά την περιπέτεια της υγείας του: Θέλω να ευχαριστήσω τόσους, που θα μιλάω δυο μέρες! (video)

Screenshot 2024 06 16 230533

Σταρόβας μετά την περιπέτεια της υγείας του: Θέλω να ευχαριστήσω τόσους, που θα μιλάω δυο μέρες! (video)

Ο γνωστός καλλιτέχνης είχε νοσηλευτεί για δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο, έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και…

Γεραπετρίτης προς Μοχάμεντ Μουσταφά: Άμεση ανάγκη για επίτευξη εκεχειρίας και απελευθέρωση ομήρων

Screenshot 2024 06 16 202629

Γεραπετρίτης προς Μοχάμεντ Μουσταφά: Άμεση ανάγκη για επίτευξη εκεχειρίας και απελευθέρωση ομήρων

Την ανάγκη για άμεση εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός…

Euro 2024: Τα μέτρα της αστυνομίας πήγαν περίπατο – Πολύ ξύλο πριν το Αγγλία-Σερβία (video)

GQNDqpiWoAEbtmJ

Euro 2024: Τα μέτρα της αστυνομίας πήγαν περίπατο – Πολύ ξύλο πριν το Αγγλία-Σερβία (video)

Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας, οι χούλιγκανς των δύο χωρών δημιούργησαν χάος στο Γκεζελκίρχεν, με…