Φωτίου: Εντός του έτους θα αντιμετωπιστούν οι περικοπές του οικογενειακού επιδόματος

Τη διαβεβαίωση πως θα αντιμετωπιστούν εντός του τρέχοντος έτους οι απώλειες στις οικογένειες που θα δουν μειωμένο το ποσό του οικογενειακού επιδόματος παρείχε η Θεανώ Φωτίου, διευκρινίζοντας παράλληλα πως δεν θα επέλθει καμία αλλαγή επ' αυτού στο πολυνομοσχέδιο.

NewsRoom 12/01/2018 | 19:22

του Άγγελου Προβολισιάνου

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αναφορικά με το τι προτίθεται να κάνει για τις οικογένειες που θα λάβουν μειωμένο το οικογενειακό επίδομα, αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη με παρόντες τους Αλέκο Φλαμπουράρη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργο Χουλιαράκη, Μάκη Μπαλαούρα αλλά και τον «εκπρόσωπο» των διαφωνούντων, Γιώργο Ξυδάκη.

«Κάνουμε μια πολύ μεγάλη θεσμική αλλαγή για τα οικογενειακά επιδόματα» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως 738.000 από τις συνολικά 800.000 οικογένειες που λαμβάνουν το επίδομα, θα δουν αυξήσεις. «Κάποιοι θα δουν μειώσεις. Αυτές τις μειώσεις θα τις αντιμετωπίσουμε μέσα στην χρονιά. Γιατί η κυβέρνησή μας σκοπεύει το 2018 να το αφιερώσει στις πολιτικές για το παιδί» επισήμανε.

Όταν της ζητήθηκαν λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα επέλθει η αντιμετώπιση των μειώσεων, απάντησε: «Αυτά θα βρεθούνε, δεν είναι αυτό που με απασχολεί. Εμένα, αυτό που με απασχολεί, είναι να υπάρξει μία ηρεμία γιατί λάθος έχει δημιουργηθεί ένα αίσθημα καταστροφολογίας στους τρίτέκνους και στους πολύτεκνους». 

Για το αν προτίθεται να κάνει κάποια αλλαγή στο πολυνομοσχέδιο σχετικά με το οικογενειακό επίδομα, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο λέγοντας: «Δεν τίθεται θέμα αλλαγής στο πολυνομοσχέδιο. Όπως ξέρετε, τα οικογενειακά πάντα δίνονται: πρώτη δόση μέχρι το πάσχα έναντι. Η δεύτερη - τρίτη δόση μέχρι τα Χριστούγεννα κ.ο.κ.. Και μάλιστα είπα πως με ένα καινούριο σύστημα, που θα μπορεί να πληρώνει ανά δύο μήνες, όλοι οι ωφελούμενοι θα δουν πολύ γρήγορα τα χρήματα που θα πάρουν». Όταν ρωτήσαμε την κ. Φωτίου για το αν η αντιμετώπιση που προανήγγειλε συμπεριλαμβάνει και τις 12.000 οικογένειες για τις οποίες το οικογενειακό επίδομα κόβεται εντελώς, η απάντηση που έδωσε ήταν η εξής: «Εννοώ αυτό που εμφανίζεται σήμερα ως μειώσεις σε αυτά που δίνουμε», αποκλείοντας ουσιαστικά αυτό το ενδεχόμενο.

Κατά τις πληροφορίες του koutipandoras.gr, τα χρήματα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των μειώσεων είναι 27 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να δοθεί άμεσα προς αυτόν τον σκοπό σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε στην έκτακτη σύσκεψη.