Newsroom

Newsroom

"Φωτιά" το έγγραφο του ΥΠΕΞ προς τους εισαγγελείς για το Ινστιτούτο Βενετίας (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Το μαχαίρι στο κόκκαλο βάζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στη θολή διαχείριση του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας.

580744c81dc5241a398b45bd

Τη λεπτομερή εικόνα αποσάθρωσης του κορυφαίου ελληνικού ιδρύματος στην Ιταλία, αληθινό κόσμημα του ελληνισμού επί 65 χρόνια, η οποία επιβεβαιώνεται από στοιχεία της πλημμελούς και αδιαφανούς διαχείρισής του, που υπάγονται στις διατάξεις της ποινικής νομοθεσίας, έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιοι εισαγγελείς, ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών και η εισαγγελέας Διαφθοράς.

Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ιστορικών και πολιτιστικών θησαυρών του; Γιατί δεν έχει γίνει καμία καταγραφή τους; Γιατί δεν τηρήθηκαν ποτέ βιβλία, παραστατικά ή οποιοιδήποτε λογαριασμοί στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος; Τι συμβαίνει με την τεράστιας αξίας ακίνητη περιουσία του; Πώς και γιατί υφίστατο η ασυμβίβαστη ιδιότητα του διατάκτη και υπολόγου στο πρόσωπο του διευθυντή; Αυτά και πολλά άλλα καυτά ερωτήματα θα κληθεί να ερευνήσει η Δικαιοσύνη.

Τα ευρήματα του ενδελεχούς ελέγχου του υπουργείου Εξωτερικών τον περασμένο Ιούλιο, κατόπιν εντολής του κ. Κοτζιά, είναι σαφή και διαβιβάστηκαν με έγγραφο στη Δικαιοσύνη, ως μία απολύτως επιβεβλημένη ενέργεια, καθώς το Ινστιτούτο Βενετίας, όχι μόνο δεν έχει αποφέρει έσοδα από την αναμενόμενη αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του, αλλά έχει επιβαρύνει και τον προϋπολογισμό του υπουργείου με εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, σε χαοτική κατάσταση είναι ο ιστορικός και πολιτιστικός θησαυρός του Ινστιτούτου. Κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των αντικειμένων, βιβλίων και κειμηλίων. Βιβλία, εικόνες ιερατικά κειμήλια και σκεύη βρίσκονται σε πλήρη ακαταστασία και κανείς δεν είναι σε θέση σήμερα να διαπιστώσει ποιες και πόσες είναι οι απώλειές τους, αν λάβει υπόψη, μάλιστα, ότι το 2007 είχε διαπιστωθεί από Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ινστιτούτου, της Μητρόπολης και της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βενετίας, απώλεια 36 αντικειμένων, μεταξύ των οποίων και «δώδεκα μικρά μαργαριτάρια», ενώ σε μία άλλη έκθεση του 2013 του καθηγητή Βοτοκόπουλου διαπιστώθηκε ως «ανέφικτη η καταγραφή των αμφίων και άλλων αντικειμένων που είναι συσσωρευμένα φύρδην μίγδην στον γυναικωνίτη του Ι. Ναού του Αγ. Γεωργίου δίκην χώρου αποθέσεως απορριμμάτων».

Με βάση τα παραπάνω, όπως σημειώνει το έγγραφο του ΥΠΕΞ, τίθεται το εύλογο ερώτημα γιατί η πρώην διευθύντρια του Ινστιτούτου δεν προέβη, κατά τη διάρκεια της 15ετούς θητείας της στη Βενετία, στην καταγραφή όλων των ανωτέρω θησαυρών, η εμπορική αξία των οποίων εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, ενώ είχε και πλεονάζον έμψυχο υλικό, καθώς το επιχείρημά της, ότι επειδή δεν είχε παραλάβει από τον προκάτοχό της, ο οποίος απεβίωσε αιφνιδίως το 1998, την περιουσία του Ινστιτούτου δεν προέβη και η ίδια σε παράδοση στον σημερινό διευθυντή, δύσκολα γίνεται κατανοητό. Τακτική που ακολουθήθηκε και από τον διάδοχό της.

Τουρκία: Σεισμός 4,9 βαθμών στα Δαρδανέλλια- Έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη

seismos 1

Τουρκία: Σεισμός 4,9 βαθμών στα Δαρδανέλλια- Έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη

Εντείνοντας τις ανησυχίες των κατοίκων, με δεδομένες τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό…

Και το όνομα αυτού…«Δημοκράτες»-Το νέο κόμμα του Α. Λοβέρδου με μπόλικη δόση κομματικού πατριωτισμού

Λοβέρδος 1

Και το όνομα αυτού…«Δημοκράτες»-Το νέο κόμμα του Α. Λοβέρδου με μπόλικη δόση κομματικού πατριωτισμού

Στη μάχη των επερχόμενων ευρωεκλογών θα “ριχτεί” και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος και ανακοίνωσε…