Φωτιά στο τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο – Σημαντικές καταστροφές (ΒΙΝΤΕΟ)

Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα στο τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σημαντικές καταστροφές στο μνημείο.

58d222641dc524f7088b4826

Αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις έτρεξαν στο κέντρο της πόλης του Διδυμότειχου όπου βρίσκεται το τέμενος Βαγιαζήτ προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Στο σημείο βρέθηκαν περισσότεροι από 50 πυροσβέστες καταφέρνοντας τις πρωινές ώρες της Τετάρτης να ελέγξουν και να κατασβήσουν τη φωτιά.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα και μέσα σε ελάχιστα λεπτά εξαπλώθηκε εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών.

Στο τέμενος πραγματοποιούνται εργασίες αναστήλωσης και πιθανώς η φωτιά να προκλήθηκε από σπίθα οξυγονοκόλλησης.

Το τέμενος δεν λειτουργεί ως λατρευτικός χώρος. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, η κινητοποίηση ήταν άμεση και στην επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, από την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο του Διδυμοτείχου, με τον διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αρχιπύραρχο Ναθαναήλ Ρήγα να έχει μεταβεί στο σημείο από τις πρώτες στιγμές εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση της ζημίας, ωστόσο είναι εμφανές πως είναι ολοσχερής η καταστροφή της ξύλινης στέγης, η οποία τελούσε υπό κατάρρευση και η ανακατασκευή της ήταν προτεραιότητα στις υπό εξέλιξη εργασίες αναστήλωσης του μνημείου. 

Σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό του πέτρινου κτιρίου δεν είναι ακόμη εφικτή η είσοδος, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών από την πυρκαγιά.

Στο Διδυμότειχο θα μεταβεί η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, προκειμένου να επιθεωρήσει τη ζημιά που έχει προκληθεί στο τέμενος. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι εργασίες αποκατάστασης στο τέμενος θα ξεκινήσουν άμεσα.

Το Μεγάλο Τέμενος του Διδυμοτείχου ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα τέλη του 14ου αιώνα από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Α’ τον Γιλντιρίμ (Κεραυνό) αλλά ολοκληρώθηκε το 1420, από τον Μωάμεθ Α’ (1420-1421), σε σχέδια του ονομαστού Οθωμανού αρχιτέκτονα Ιβάζ πασά. Λέγεται αλλιώς «Μπουγιούκ» (Μεγάλο) ή «Ουλού» Τζαμί.

Πρόκειται για σχεδόν τετράγωνο κτίσμα, που βρίσκεται κοντά στον παλιό δρόμο Τραϊανούπολης – Αδριανούπολης, ενώ το Μεγάλο Τέμενος καταλαμβάνει μαζί με τους εξωτερικούς του χώρους συνολικό εμβαδόν ενός στρέμματος.


Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…