Newsroom

Newsroom

FT: Παράταση του μνημονίου θα ζητήσει ο Σαμαράς από τη Μέρκελ

Την παράταση της προθεσμίας για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας ως το 2016 αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς…

Την παράταση της προθεσμίας για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας ως το 2016 αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σε συνδυασμό με την ενίσχυση άλλων 20 δισ. ευρώ, προκειμένου η Ελλάδα να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Αυτό αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Financial Times και σημειώνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να διατυπώσει το αίτημα αυτό κατά τις συνομιλίες που θα έχει με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στις 24 Αυγούστου στο Βερολίνο και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 25 στο Παρίσι, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία εξασφάλισε έγγραφο, στο οποίο αναφέρονται με λεπτομέρεια οι προτάσεις αυτές.

Σύμφωνα με το κείμενο που επικαλούνται οι Financial Times, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετα 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη του προϋπολογισμού της στην περίπτωση μιας τέτοιας παράτασης, αλλά δεν έχει την πρόθεση να ζητήσει εκ νέου βοήθεια από τους εταίρους της ευρωζώνης.

Αυτό που προτείνει ουσιαστικά η ελληνική πλευρά είναι η άντληση από το ήδη υπάρχον δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου και την αναβολή για το 2020 αντί του 2016 της έναρξης της αποπληρωμής του πρώτου δανείου.