FT: Ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός στην Ε.Ε.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες φαίνεται ότι θα πληρώσουν τις κυρώσεις πιο ακριβά από ότι η ρωσική και αυτό είναι κάτι που μπορεί να φέρει ρωγμές στο ευρωπαϊκό μπλοκ κατά της Μόσχας.

ευρωπαϊκή ένωση

Οι Financial Times σε εκτενή τους ανάλυση επισημαίνουν τα προβλήματα που έχουν αρχίσει και παρουσιάζονται στο ευρωπαϊκό μπλοκ κατά της Μόσχας, καθώς η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός αυξάνουν επικίνδυνα την πίεση προς τους λαούς της Ε.Ε.

Η ιστοσελίδα προειδοποιεί ότι η ευρωπαϊκή ενότητα απέναντι στη Ρωσία και η συνέχιση της σκληρής πολιτικής των κυρώσεων μπορεί να καταρρεύσει από το βάρος της μεγάλης κρίσης που έρχεται στις χώρες της Ε.Ε., καθώς αρκετά κράτη – μέλη μπορεί να αναγκαστούν να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα.

Παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί στη Δύση υπογραμμίζουν τις επιπτώσεις που έχουν οι κυρώσεις στην ρωσική οικονομία, δεν είναι λίγα τα μέλη της Ε.Ε. που ανησυχούν ότι οι πολίτες τους μπορεί να πληρώσουν πιο ακριβό τίμημα.

Επικαλούμενοι, μάλιστα, ευρωπαϊκές πηγές οι FT σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν σκέψεις για χαλάρωση των κυρώσεων, αλλά η πίεση προς τους ηγέτες των κρατών – μελών μπορεί να αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

Προς το παρόν οι ηγεσίες καλούν τους πολίτες να δείξουν… στρατηγική υπομονή, όπως το ονομάζει ο Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ πρόσφατη δημοσκόπηση στη Γερμανία έδειξε ότι το 70% επιθυμεί να στηρίξει η κυβέρνηση Σολτς την Ουκρανία, ακόμη κι εάν ανέβουν οι τιμές της ενέργειας.

Και στην αντίπερα όχθη, πάντως, μπορεί ο αντίκτυπος στη ρωσική οικονομία να είναι μικρότερος από τον αναμενόμενο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι η Μόσχα δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα και έλλειψη ρευστότητας που ενδεχομένως να της στερήσει τη δυνατότητα να προμηθευτεί νέα όλα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το αφήγημα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο παραμένει ότι το ευρωπαϊκό μέτωπο είναι αρραγές, όμως τα μηνύματα από την πρόσφατη συζήτηση για κοινό πλάνο εξοικονόμησης ενέργειας δείχνουν ότι η ενότητα μπορεί και να μην είναι τόσο δεδομένων.

Η Ουγγαρία είναι σε μόνιμη αντιπαράθεση με την Ε.Ε. για το ζήτημα των κυρώσεων, αρκετές χώρες αντέδρασαν και πέτυχαν αλλαγές στο σχέδιο της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ενώ οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία μπορεί να φέρουν κυβέρνηση στη Ρώμη που δεν θα βλέπει τόσο εχθρικά τη Μόσχα.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…