Newsroom

Newsroom

Φρίντριχ Νίτσε: Χωρίς τη μουσική, αυτός ο κόσμος θα ήταν ένα λάθος

O Νίτσε είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς φιλοσόφους της εποχής μας. Η άποψή του για την τέχνη είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη, αφού την αντιλαμβάνεται ως αλήθεια, ενώ θεωρεί και τον καλλιτέχνη έναν φορέα που αναζητά την αλήθεια.

595fb0f41dc524600a8b45b4

Η μουσική είναι η τέχνη, που κατέχει την πιο υψηλή θέση, όχι μόνο στην αισθητική, αλλά και στη γενικότερη φιλοσοφία του.

Επηρεασμένος από τον Σοπενάουερ, τον οποίο και θεωρούσε δάσκαλό του, όρισε τη μουσική, ως την άμεση γλώσσα της θέλησης που «γεννά» την τραγωδία, ως ένα πεδίο που οδηγεί τον άνθρωπο στο υψηλό και το αληθινό.

H μουσική με τη ματιά του Νίτσε:

Χωρίς τη μουσική, αυτός ο κόσμος θα ήταν ένα λάθος. Η μουσική συνδυάζει πολλές διαφορετικές ιδιότητες και ποιότητες. 

Μπορεί να μας κάνει χαρούμενους, μπορεί να μας κάνει ανεξέλεγκτους, μπορεί να μας βγάλει από την ισορροπία, μπορεί να σπάσει τις σκληρότερες καρδιές με τους πιο απαλούς και μελαγχολικούς της τόνους. 

Το βασικό καθήκον ωστόσο της μουσικής είναι να οδηγήσει τις σκέψεις μας στα πιο υψηλά πράγματα, να μας ανυψώσει, να μας κάνει να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα πάνω. 

Η μουσική μιλάει συχνά με τρόπο πιο διεισδυτικό ακόμα και από την ποίηση και καθορίζει τις πιο κρυφές ρωγμές της καρδιάς μας. 

Η μουσική ενισχύει την ουσία της ύπαρξης και οδηγεί στο καλό και το αληθινό…. 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…