«Φρενίτιδα εκτελέσεων» στην Αίγυπτο καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι έχουν θανατωθεί από τις αιγυπτιακές αρχές τους τελευταίους δύο μήνες εν μέσω «βαθιάς κρίσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα» στη χώρα

AP 19323381873558

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει, σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, τη «φρενίτιδα εκτελέσεων» στην Αίγυπτο, όπου τουλάχιστον 57 άνθρωποι έχουν θανατωθεί από τις αρχές τους τελευταίους δύο μήνες εν μέσω «βαθιάς κρίσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα» στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα.

«Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν ριχτεί σε μια φρικιαστική φρενίτιδα εκτελέσεων τους τελευταίους μήνες, θανατώνοντας δεκάδες ανθρώπους» στις φυλακές, τονίζει ο Φίλιπ Λούθερ, στέλεχος της ΜΚΟ αρμόδιο για την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, «μόνο τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, οι αιγυπτιακές αρχές εκτέλεσαν τουλάχιστον 57 άνδρες και γυναίκες», αριθμό που «πιθανόν είναι υποτιμημένος» σε σχέση με τον πραγματικό. Το 2019 εκτελέστηκαν 32 άνθρωποι όλη τη χρονιά, θυμίζει η οργάνωση, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ΜΚΟ, η οποία μιλά για καταδίκες στην εσχάτη των ποινών στη βάση «‘ομολογιών’ οι οποίες αποσπάστηκαν με βασανιστήρια», στηλιτεύει επίσης το γεγονός πως οι αρχές βάζουν στο στόχαστρό τους «θαρραλέους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» οι οποίοι καταγράφουν τις καταχρήσεις αυτές.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται ιδίως στις συλλήψεις από τις αιγυπτιακές αρχές τριών στελεχών της Αιγυπτιακής Πρωτοβουλίας για τα Ατομικά Δικαιώματα (Egyptian Initiative for Personal Rights, EIPR) τον Νοέμβριο, προκειμένου να ανακριθούν για τη δουλειά τους, την έρευνα για τις αποφάσεις της ποινικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η «φρενίτιδα εκτελέσεων» άρχισε έπειτα από βίαιο επεισόδιο σε φυλακή τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου τέσσερις θανατοποινίτες κρατούμενοι και τέσσερις φρουροί σκοτώθηκαν. Οι εκτελέσεις φαίνεται πως ήταν, τουλάχιστον αρχικά, «αντίποινα» για το συμβάν αυτό, κρίνει η Αμνηστία.

Η ΜΚΟ διευκρινίζει ότι πέρα από τις 57 εκτελέσεις που μπόρεσε να επιβεβαιώσει η ίδια, «φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για 91 εκτελέσεις», δηλαδή 34 επιπλέον, «από τον Οκτώβριο». Η Αμνηστία δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει το στοιχείο αυτό.

Από τη δική της πλευρά, η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) ανέφερε την 22η Οκτωβρίου ότι έγιναν 49 εκτελέσεις φυλακισμένων μέσα σε δέκα ημέρες τον Οκτώβριο. Όπως και η Διεθνής Αμνηστία στη χθεσινή της έκθεση, η ΜΚΟ απηύθυνε έκκληση τότε «να σταματήσουν αμέσως» οι εκτελέσεις.

Η Αμνηστία στηλιτεύει ακόμη ότι, εξαιτίας της «έλλειψης διαφάνειας των αρχών, ο αριθμός των φυλακισμένων που απειλούνται με εκτέλεση είναι άγνωστος».

Η οργάνωση αναφέρεται στην έκθεσή της στην υπόθεση του Ουάελ Ταουάντρος (ή πατέρα Ησαΐα), κόπτη μοναχού που καταδικάστηκε τον Απρίλιο του 2019 για τη δολοφονία επισκόπου. Καταγγέλλει ότι υφίσταται άδικη, «διακριτική και τιμωρητική μεταχείριση», καθώς του στερούνται τα δικαιώματα να έχει αλληλογραφία με την οικογένειά του ή πρόσβαση σε ιερέα.

Μετά την ανατροπή από τον αιγυπτιακό στρατό το 2013 του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι και την εκλογή στην προεδρία την επόμενη χρονιά του μέχρι τότε αρχηγού του γενικού επιτελείου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, εξαπολύθηκε κύμα καταστολής σε βάρος κάθε μορφής αντιπολίτευσης, ισλαμιστικής ή μη.

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…