Newsroom

Newsroom

Φουρτούνες σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φέρνουν οι "58"

Η κεντροαριστερά… στις φλόγες. Αυτό είναι το σκηνικό που φαίνεται να επικρατεί στο χώρο, εξαιτίας της «Κίνησης των 58», που…

Η κεντροαριστερά… στις φλόγες. Αυτό είναι το σκηνικό που φαίνεται να επικρατεί στο χώρο, εξαιτίας της «Κίνησης των 58», που προκαλεί μπελάδες τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Δημοκρατική Αριστερά.

Η προαναγγελία της σύμπραξης των «58» με το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες ευρωεκλογές υπό την ονομασία Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, από τον καθηγητή Γ. Βούλγαρη, προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που σε ανακοίνωσή του για το θέμα υπογράμμισε πως «εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μιλάει μόνο το ΠΑΣΟΚ», χωρίς πάντως να διαψεύδει τα όσα είπε ο Γ. Βούλγαρης. «Πιστεύουμε στη δυναμική και την ανάγκη συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης. Ισχύουν οι δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και η απόφαση της ΚΠΕ. Το ΠΑΣΟΚ σέβεται όλα τα πρόσωπα, όλες τις κινήσεις και τις δημιουργικές πρωτοβουλίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Και ενώ όλα δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστεί τελικά με τους «58», ο Φώτης Κουβέλης δείχνει απρόθυμος να μπει στην «Ελιά», την ίδια στιγμή που στελέχη της ΔΗΜΑΡ (Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Ανδρέας Παπαδόπουλος) παρίστανται σε εκδηλώσεις της «Κίνησης των 58», υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στην κεντρική απόφαση της ηγεσίας του κόμματος.

Μάλιστα, ο Σπύρος Λυκούδης δέχθηκε σκληρή κριτική κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ για το «φλερτ» του με τους «58», στην οποία ο ίδιος απάντησε ότι είναι 40 χρόνια στην ανανεωτική αριστερά και κανείς δεν μπορεί να του πει σε ποια πολιτική εκδήλωση θα πάει.

Αντίθετα, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, μιλώντας στο Hot Doc Radio και τον Κώστα Βαξεβάνη, χαρακτήρισε την «Κίνηση των 58» κεντροδεξιά, και όχι κεντροαριστερά, διερωτώμενος: «Τώρα ποιος είναι ο στόχος τους, να αναγεννηθεί το ΠΑΣΟΚ, να σωθεί ο Βενιζέλος ή να χτυπήσουν το ΣΥΡΙΖΑ;».

Το γεγονός είναι ότι η εσωστρέφεια στην κεντροαριστερά καλά κρατεί, κι αυτό είναι ένα δείγμα της αμηχανίας που έχουν προκαλέσει στο χώρο οι ραγδαίες εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, και κυρίως η ουσιαστική διάλυση του ΠΑΣΟΚ, του οποίου όλοι θέλουν να πάρουν τη θέση – αλλά όχι τα σημερινά του ποσοστά…