Newsroom

Newsroom

Φουντώνει η κρίση στην Κύπρο

Στο “φως” η αλληλογραφία μεταξύ της Εθνικής Φρουράς, του υπ. Αμυνας και του υπ. Εξωτερικών, όπου από τον Μάιο του…

Στο “φως” η αλληλογραφία μεταξύ της Εθνικής Φρουράς, του υπ. Αμυνας και του υπ. Εξωτερικών, όπου από τον Μάιο του 2009 γίνονταν αναφορές για την επικινδυνότητα των κοντέινερ. Υπέκυψε 19χρονος τραυματίας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 13
Φουντώνει η πολιτική κρίση στην Κύπρο εν μέσω εθνικού πένθους, αλλά και οργής για τα ολέθρια λάθη και τις παραλείψεις των υπευθύνων για τη φονική έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων (χθες υπέκυψε ο 19χρονος Α. Χαραλάμπους) στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”.
Οι κυπριακές αρχές επιταχύνουν την ποινική έρευνα, την ώρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία που φέρνουν σε δεινή θέση την Εθνική Φρουρά, το υπουργείο Αμυνας, κυρίως, όμως, το ΥΠΕΞ σχετικά με τη διαχείριση του φονικού φορτίου. Στο μεταξύ, χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν και χθες το βράδυ τον χώρο γύρω από το προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία ζητώντας απονομή της Δικαιοσύνης.
Με τίτλο “Επιστολές-φωτιά – Διαπίστωσαν τον κίνδυνο, τον συζητούσαν, τίποτε δεν έγινε”, η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” αποκαλύπτει επιστολές μεταξύ της Εθνικής Φρουράς, του υπ. Αμυνας και του ΥΠΕΞ της χώρας.
Η αλληλογραφία ξεκίνησε με δύο επιστολές του παραιτηθέντος αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Π. Τσαλικίδη προς το υπ. Αμυνας τον Μάιο και τον Νοέμβριο του 2009, με τις οποίες προειδοποιούσε για την επικινδυνότητα του κατασχεθέντος στρατιωτικού φορτίου. Με τις δύο επιστολές του Π. Τσαλικίδη, το υπ. Αμυνας αντέδρασε και τον Νοέμβριο του 2009 έστειλε επιστολή στο ΥΠΕΞ ζητώντας την επανεξέταση του θέματος. Σε μία εξ αυτών αναφέρεται ότι “μεγάλο μέρος του φορτίου αποτελείτο από διαφόρων ειδών πυρίτιδες, των οποίων δεν γνωρίζουμε τη σύνθεση και την αντίδρασή τους σε υψηλές θερμοκρασίες”. Οπως υπογραμμίζει το σχετικό δημοσίευμα, “σε σύσκεψη που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο υπογραμμιζόταν πως το φορτίο έχει διαβρωθεί και υπήρχε άμεσος κίνδυνος έκρηξης”.
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα “Πολίτης” παρουσιάζει ακόμα μία φωτογραφία-ντοκουμέντο, η οποία λήφθηκε λίγα μόλις 24ωρα πριν από τη φονική έκρηξη. Πρόκειται για φωτογραφία του εμπορευματοκιβωτίου που βρισκόταν στην αριστερή επάνω θέση του σωρού με τα εκρηκτικά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο εμπορευματοκιβώτιο αυτό υπήρξε αυτοανάφλεξη και έκρηξη μικρής κλίμακας για πρώτη φορά τα ξημερώματα της 4ης Ιουλίου, με αποτέλεσμα από τα αέρια να δημιουργηθεί παραμόρφωση του εξωτερικού μεταλλικού περιβλήματος, ενώ ακολούθησαν και άλλες μικρές. Οι φωτογραφίες αυτές, όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο, είχαν παρουσιαστεί τόσο στον υπ. Αμυνας όσο στον αρχηγό ΓΕΕΦ ,αλλά και στον υπαρχηγό. Στο μεταξύ, παραδίδονται σε ποινικούς ανακριτές όλα τα έγγραφα του κεντρικού αρχείου του υπ. Αμυνας της Κύπρου που αφορούν τη φύλαξη του φορτίου στη ναυτική βάση.
Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις από το υπουργικό συμβούλιο αναφορικά με τη διεξαγωγή των ερευνών για την τραγωδία στη ναυτική βάση.
Τη λύπη του για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες εξέφρασε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, διατυπώνοντας παράλληλα επικρίσεις κατά πολιτικών δυνάμεων που επιχειρούν, όπως είπε, να προκαλέσουν “οξύτατη αντιπαράθεση και πολιτική αστάθεια”.
Υστατο χαίρε
Θρήνος και οργή στις κηδείες των θυμάτων
Σε κλίμα οργής και οδύνης τελέστηκαν χτες οι κηδείες οκτώ εκ των 13 θυμάτων της τραγωδίας. Στην τελετή του πλοιάρχου, Ανδρέα Ιωαννίδη, διοικητή της Ναυτικής Βάσης “Ευάγγελος Φλωράκης” -ο οποίος είχε απευθύνει δραματικές εκκλήσεις για τη μεταφορά και καλύτερη διαχείριση των 98 κοντέινερ με τα πυρομαχικά και, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του πατέρα του, ετοιμαζόταν να παραιτηθεί, αφού δεν είχαν εισακουστεί οι προειδοποιήσεις του- χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος. Την ίδια ώρα, κι ενώ ολοκληρώνεται η διαδικασία ταυτοποίησης και αναγνώρισης των σορών, δρομολογούνται οι διαδικασίες έτσι ώστε μέχρι αύριο να κηδευτούν όλοι οι νεκροί.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
http://www.ethnos.gr