Newsroom

Newsroom

Φόβοι για ρήξη στον πυρήνα

Σε περισσότερους από 10.000 ανέρχονται οι νεκροί από το σεισμό και το επακόλουθο καταστροφικό τσουνάμι στην Ιαπωνία, όπου ο τελικός…

Σε περισσότερους από 10.000 ανέρχονται οι νεκροί από το σεισμό και το επακόλουθο καταστροφικό τσουνάμι στην Ιαπωνία, όπου ο τελικός απολογισμός αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερος, καθώς χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Παράλληλα με την ανθρωπιστική κρίση, συνεχίζεται η κρίση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπου οι αρμόδιοι υποψιάζονται ρήξη στο κέλυφος του πυρήνα του αντιδραστήρα 3.
Οι υπεύθυνοι του σταθμού Φουκουσίμα-Νταϊτσί (Φουκουσίμα-1) άρχισαν να φοβούνται ότι σημειώθηκε ρήξη όταν τρεις εργάτες, που δούλευαν σε στρόβιλο πίσω από τον αντιδραστήρα 3, πάτησαν σε νερό όπου το επίπεδο ραδιενέργειας ήταν 10.000 φορές υψηλότερο από το κανονικό. Δύο εξ αυτών μεταφέρθηκαν μάλιστα στο νοσοκομείο με εγκαύματα. Τα αίτια της διαρροής δεν είχαν σε πρώτη φάση διευκρινιστεί και -αν και θα μπορούσε να είναι μια απλή διαρροή στα υδραυλικά ή το σύστημα εξαερισμού- δεν μπορούσε ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο ρήξης του κελύφους. Δεδομένου ότι στον πυρήνα του αντιδραστήρα 3 υπάρχουν 170 τόνοι πυρηνικού καυσίμου, κάτι τέτοιο θα σήμαινε πιθανή έκλυση μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας.

Λίγες ώρες μετά τη σχετική ανακοίνωση από τη διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος και μάλλον απαισιόδοξος, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στο σταθμό «απόβλεπτη» και σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά σοβαρή. Ο Καν ζήτησε συγγνώμη από τους αγρότες και τους επιχειρηματίες της περιοχής για τις καταστροφικές επιπτώσεις της ραδιενέργειας στη δουλειά τους κι ευχαρίστησε για άλλη μια φορά όσους εργάζονται με κίνδυνο της ζωής τους στο σταθμό. Κι ενώ η Tepco παραδεχόταν ότι οι εργασίες για την αποκατάσταση της ψύξης των αντιδραστήρων προχωρούν αργά και θα μπορούσαν να διαρκέσουν ακόμη ένα μήνα, η Ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει προς τα πάνω τη σοβαρότητα του ατυχήματος από το επίπεδο 5 που είναι σήμερα στο επίπεδο 6 της εφταβάθμιας κλίμακας.

Δύο εβδομάδες μετά την καταστροφή, το ανθρώπινο δράμα συνεχίζεται. Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ανερχόταν χθες σε 10.066, ενώ οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 17.400, γεγονός που αναμένεται να εκτοξεύσει τον τελικό απολογισμό. Εκατοντάδες χιλιάδες επιζώντες εξακολουθούν να καταλύουν σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια, κάπου 660.000 νοικοκυριά δεν έχουν νερό και πάνω από 209.000 παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σε επαγρύπνηση βρίσκεται εν τω μεταξύ η διεθνής κοινότητα για τον κίνδυνο εισαγωγής μολυσμένων από ραδιενέργεια προϊόντων, ιδίως μετά και τον εντοπισμό υψηλής ποσότητας καισίου σε φυτά που καλλιεργούνται σε ερευνητικό εργαστήριο στο Τόκιο. Σε μια άλλη εξέλιξη, δύο Ιάπωνες που έφτασαν αεροπορικώς στην ανατολική Κίνα εισήχθησαν αμέσως στο νοσοκομείο, καθώς κατά την είσοδό τους στη χώρα διαπιστώθηκε ότι είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.
http://www.enet.gr

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

androulakis

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια…