Newsroom

Newsroom

Φωτιές στην Ελλάδα: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε όλα τα μέτωπα

Η ενίσχυση των ανέμων προκάλεσε νέες αναζωπυρώσεις στη φωτιά της Βόρειας Εύβοιας, στην Γορτυνία από τη φωτιά που πέρασε από την Ηλεία, στην Μάνη και στην Δωρίδα Φωκίδας, όπου μάλιστα σκοτώθηκε ένας χειριστής χωματουργικού μηχανήματος όταν αυτό εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε χαράδρα.

5355969

Νέες αναζωπυρώσεις προκάλεσε η ενίσχυση των ανέμων σε όλες τις φωτιές που πλήττουν την χώρα σε Εύβοια και Πελοπόννησο.

Στην Βόρεια Εύβοια, έχουν ξεσπάσει άλλες μεγάλες και άλλες μικρότερες αναζωπυρώσεις κυρίως στις περιοχές Γαλατσώνα, Γούβες, Καστρί, Γερακιού και γύρω από την Ιστιαία, απ’ όπου η φωτιά πέρασε από νότια και κινείται δυτικά λόγω των ανατολικών ανέμων στην περιοχή μεταξύ Ταξιάρχη και Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου. Ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής εκεί είναι αν δημιουργηθεί ενιαίο πύρινο μέτωπο, να τοποθετηθούν δυνάμεις στη Αιδηψό για να μην περάσει τον δρόμο που συνδέει την περιοχή του Νέου Πύργου με την Αιδηψό ώστε να μην μπει στο πυκνό δάσος που υπάρχει δυτικά και την φτάσει στην Λιχάδα.

Μάχη με τις φλόγες στη βόρεια Εύβοια
Μάχη με τις φλόγες στη βόρεια Εύβοια  EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Μάχη με τις φλόγες στη βόρεια Εύβοια
Μάχη με τις φλόγες στη βόρεια Εύβοια  EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Στην νότια πλευρά του μετώπου σε Τρούπι και Καλύβια έξω από το Μαντούδι η εικόνα είναι καλύτερη, ωστόσο δυνάμεις παραμένουν και επιχειρούν, για να μην δώσει μεγάλη αναζωπύρωση το σημείο και την σπρώξει στο όρος Καντήλι.

Σημειώνεται ότι πέρα από τις εκκενώσεις που έγιναν στο Πευκί με Ferry Boat κυρίως ηλικιωμένων, γυναικών με παιδιά και τουριστών, οι νέοι των χωριών έδωσαν ένα ηρωϊκό αγώνα με τους πυροσβέστες και κράτησαν ό,τι μπορούσαν όρθιο από τα σπίτια των χωριών τους.

Πλέον επιχειρούν 620 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 131 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες, από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα, από τη Σερβία με 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ένα ασθενοφόρο και το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης επιχειρούν 7 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Μάχη με τις φλόγες στη βόρεια Εύβοια
Μάχη με τις φλόγες στη βόρεια Εύβοια  EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Μάχη με τις φλόγες στη βόρεια Εύβοια
Μάχη με τις φλόγες στη βόρεια Εύβοια  EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τα 650.000 στρέμματα έχει φτάσει η καταστροφή έως τώρα από τις τελευταίες φωτιές

Ενδεικτικό της καταστροφής είναι πως ο ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε εικόνες υψηλής ανάλυσης από τις καμένες περιοχές σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία, βοηθούμενος από τις ανέφελες συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα.

Μάχη κατοίκων και πυροσβεστών με τις φλόγες στο Πευκί Ευβοίας
Μάχη κατοίκων και πυροσβεστών με τις φλόγες στο Πευκί Ευβοίας  INTIME NEWS

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έως το μεσημέρι της Κυριακής κάηκαν περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων στα 650.000 στρέμματα τουλάχιστον. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές στην Εύβοια συνεχίζουν να καίνε, η παραπάνω εκτίμηση είναι πολύ πιθανό να μεταβληθεί τις επόμενες ημέρες.

Με διαφορετική ανάλυση από το Copernicus υπολογίζεται για την Εύβοια η μισή έκταση από αυτή που αναφέρει το Αστεροσκοπείο αλλά η ίδια στο σύνολο των καμένων εκτάσεων στη χώρα και αναμένεται τις επόμενες ημέρες ο απολογισμός να πάρει τελική μορφή.

Αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της Πελοποννήσου

Οι δασικές πυρκαγιές σε Ηλεία, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία έχουν αναζωπυρωθεί και αυτές λόγω τις ενίσχυσης των ανέμων και συγκεκριμένα στα σημείο που έφτασαν τα τελευταία φορά τα συμπαγή πύρινα μέτωπα. Έτσι λοιπόν μεγάλες αναζωπυρώσεις έχουν σημειωθεί στην Γορτυνία από την φωτιά της Ηλείας που πέρασε από την Νεμούτα και στο κομμάτι της Αρκαδίας στο Ίσαρη που πέρασε από την Μεσσηνία αλλά και στην Λακωνία, στην Ανατολική Μάνη.

Στο μέτωπο της Ηλείας-Αρκαδίας, επιχειρούν 291 πυροσβέστες, με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 100 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 34 πυροσβέστες με 13 οχήματα από τη Τσεχία, μια ομάδα πεζοπόρου 21 ατόμων από το Ηνωμένο Βασίλειο, το τρίτο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στο μέτωπο της Μεσσηνίας-Αρκαδίας στο Ίσαρη, επιχειρούν 66 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 23 οχήματα και 3 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στο μέτωπο της Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα και 4 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στην Δωρίδα Φωκίδας οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί από αέρος με δύο αεροσκάφη, ενώ στην περιοχή του Τολοφώνα ένας 67χρονος άντρας από την περιοχή Ρεντζού, έχασε την ζωή του. Πρόκειται για τον χειριστή χωματουργικού μηχανήματος που ενώ επιχειρούσε στην περιοχή για διάνοιξη δρόμων και ζωνών, το βαρύ του όχημα, εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε χαράδρα, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί και να χάσει την ζωή του. Για τον απεγκλωβισμό χρειάστηκε να στηθεί επιχείρηση από την ΕΜΑΚ.

Στα περισσότερα μέτωπα των πυρκαγιών, συνδρομή στα πεζοπόρα τμήματα παρέχουν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Μικρές αναζωπυρώσεις και στην Πάρνηθα-Τραυματίστηκε ελαφρά πυροσβέστης από το Ισραήλ

Μικρές αναζωπυρώσεις έχουν σημειωθεί και στην Πάρνηθα, οι οποίες βεβαίως αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με πεζοπόρα τμήματα από τη Κύπρο, τη Γαλλία και το Ισραήλ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 3 ελικόπτερα. Επίσης στην περιοχή βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Στη περιοχή τραυματίστηκε ελαφρά στο φρύδι ένας πυροσβέστης από το Ισραήλ όποιος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για την παροχή των Πρώτων Βοηθειών και στη συνέχεια επέστρεψε πίσω.

Η Αστυνομία περιφρουρεί την πληγείσα περιοχή με συνεχείς περιπολίες και μόνο τις τελευταίας δύο ημέρες έχουν γίνει περίπου 50 προσαγωγές ατόμων που κρίθηκε ότι περιφέρονταν ασκόπως και ύποπτα στην περιοχή, είτε με την υποψία εμπρησμού είτε με την υποψία πλιάτσικού, ωστόσο για κανέναν δεν προέκυψε κάτι. Η περιφρούρηση των περιοχών αυτών θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς.

Συγκινητική η προσφορά από διάφορες χώρες

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας κατά τις τελευταίες ημέρες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Η ανταπόκριση της ΕΕ και των κρατών-μελών του Μηχανισμού υπήρξε άμεση, ενώ επιπρόσθετα, μια σειρά κρατών έσπευσαν να συνδράμουν τη χώρα σε διμερές επίπεδο.

Παρατίθενται οι ενισχύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, μέσα και εξοπλισμό, στο πλαίσιο της διεθνούς συνδρομής:

Μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας:

Κύπρος 2 αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης τύπου Air-Tractor και μία ομάδα πεζοπόρου 40 ατόμων (άφιξη 4/8)

Γαλλία 2 Canadair CL-415 (άφιξη 6/8), 1 Canadair CL-415 (άφιξη 7/8), 82 άτομα πεζοπόρο τμήμα (άφιξη 5/8). 1 επιπλέον πεζοπόρο με οχήματα (161 άτομα και 59 οχήματα αναμένονται 11/8)

Κροατία 1 CL 415 (άφιξη 6/8)

Σουηδία 2 αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης τύπου Air-Tractor (άφιξη 6/8)

Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 πυροσβεστικά οχήματα (άφιξη 7/8)

Ισπανία 1 Canadair CL 415 (άφιξη 7/8)

Τσεχία 13 οχήματα και 34 άτομα πεζοπόρο τμήμα (άφιξη 8/8)

Πολωνία πεζοπόρο τμήμα 143 ατόμων με 46 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 9/8)

Σλοβακία πεζοπόρο τμήμα 75 ατόμων με 30 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 9/8)

Γερμανία 2 πεζοπόρα τμήματα 221 ατόμων με 46 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 10/8 και 11/8)

Αυστρία πεζοπόρο τμήμα 36 ατόμων με 15 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 10/8)

Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σύνδεσμος (1 άτομο) στην έδρα της ΓΓΠΠ (αφίχθη 6/8)

Διμερώς:

ΗΠΑ 1 P-8 αναγνωριστικό αεροσκάφος

Ρωσία 2 αεροσκάφη Ilyushin 76, 2 ελικόπτερα Μi8

Ουκρανία 100 πυροσβέστες (άφιξη 6/8)

Ισραήλ 16 πυροσβέστες (άφιξη 6/8) και 2 αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης τύπου Air-Tractor (άφιξη 10/8)

Ελβετία 3 ελικόπτερα (άφιξη 7/8)

Αίγυπτος 2 ελικόπτερα (άφιξη 7/8)

Ηνωμένο Βασίλειο μια ομάδα πεζοπόρου 21 ατόμων (άφιξη 8/8)

Σερβία 34 πυροσβέστες και 13 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 8/8), 3 ελικόπτερα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 9/8)

Κουβέιτ 40 πυροσβέστες και εξοπλισμός (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 9/8)

Κατάρ 66 πυροσβέστες και 3 οχήματα (άφιξη 8/8), 66 άτομα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 9/8)

Μολδαβία 25 πυροσβέστες και 4 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 10/8)

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 1 ελικόπτερο (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 10/8) και εξοπλισμός (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 13/8)

Σύνολο: 21 εναέρια μέσα, 1.268 πυροσβέστες και 250 οχήματα.

Σημειώνεται ότι η υποδοχή της διεθνούς βοήθειας πραγματοποιείται με μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνδρομής που ήδη δέχεται η χώρα σε εναέρια μέσα, οχήματα και ανθρώπινο δυναμικό, στην σχετική ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκε δωρεά τεσσάρων μισθωμένων ελικοπτέρων Bell 214-Β1 από τον όμιλο Μυτιληναίου με διάθεση στην Πολιτική Προστασία για τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος και για τις επόμενες 60 ημέρες – μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση του εναέριου στόλου της χώρας μας.

Πηγή: news247.gr

 

Πάτρα: «Είχε μαυρίσει το χέρι του», λέει ο πατέρας του 17χρονου που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Είχε μαυρίσει το χέρι του», λέει ο πατέρας του 17χρονου που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…