Newsroom

Newsroom

Φωτιά στον Σχίνο: Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις

Συνεχείς αναζωπυρώσεις και συνεχείς εκκενώσεις οικισμών χαρακτηρίζεται και η δεύτερη ημέρα της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει κάνει στάχτη και περίπου 70.000 στρέμματα δάσους.

5308030

Νωρίς το μεσημέρι εκκενώθηκε ο οικισμός Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα, καθώς υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στα σπίτια της περιοχής παρά την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Η φωτιά είναι σε ύφεση αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν δύο μέτωπα στο Καλκάνι και στα Παπαγιαννέικα που μας απασχολούν, λόγω του ανάγλυφου, καθώς υπάρχουν ρεματιές, από τις οποίες φοβόμαστε ότι η φωτιά μπορεί να φύγει», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή.

 

Στην ευρύτερη περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς, που είναι σε εξέλιξη σε ένα μεγάλο μέτωπο, στα Γεράνεια Όρη, επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Ολυμπος”, ενώ από αέρος συνδράμουν 18 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου. 

Η σημερινή ημέρα κρίνεται από την πυροσβεστική ως κρίσιμη για την έκβαση της μεγάλης πυρκαγιάς με τον εκπρόσωπο τύπου της πυροσβεστικής Βασίλη Βαθρακογιάννη να κάνει λόγο για τεράστια έκταση που κινήθηκε και κατέκαψε η πυρκαγιά.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σχίνος, Αγ. Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Πευκογιάλι, Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκανεάς, Αιγειρούσες, Ντουράκος, Παρασκευάς καθώς και δύο ιερές μονές στην ευρύτερη περιοχή του Σχίνου Λουτρακίου.

Παραδόθηκαν στις φλόγες πάνω από 70.000 στρέμματα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ου ευρωπαϊκού σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS) τα καμένα στρέμματα στην περιοχή έχουν ξεπεράσει τα 70.000 μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής. Η καταστροφή είναι μεγάλη και οι «πληγές» στην περιοχή δύσκολα θα κλείσουν.

Νωρίτερα, ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π. Ευθύμης Λέκκας επιχείρησε μία πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων της φωτιάς στον Σχίνο Κορινθίας.

«Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σχίνου, και επεκτάθηκε προς τις περιοχές Περαχώρας και Αλεποχωρίου αναμένεται να είναι πολλαπλές εξαιτίας του γεωτεκτονικού καθεστώτος της περιοχής. Όπως είναι γνωστό, η περιοχή του Ανατολικού Κορινθιακού Κόλπου χαρακτηρίζεται όχι μόνο από έντονη σεισμικότητα, αλλά και από ταχείες μεταβολές στο χερσαίο ανάγλυφο που επηρεάζουν και το θαλάσσιο χώρο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Καταστροφές σε σπίτια και δάσος

Το μέγεθος της καταστροφής σε ιδιοκτησίες δεν μπορεί ακόμα να αποτιμηθεί όσο η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Ο απολογισμός στις καταστροφές στις ιδιοκτησίες θα γίνει όταν γίνει κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς και οι κάτοικοι των οικισμών που έχουν εκκενωθεί θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να διαπιστώσουν τι άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα. Οι πρώτες εικόνες, πάντως, είναι απογοητευτικές με το πύρινο μέτωπο να έχει περάσει μέσα από μόνιμες και εξοχικές κατοικίες αφήνοντας πίσω του στάχτη. Στην περιοχή επιχειρούν στην περιοχή 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος», 12 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, καθώς και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

elefantas montana

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

Το NBC Montana μετέδωσε πλάνα με τον 58χρονο ασιατικό ελέφαντα ονόματι «Βιόλα» να βρίσκεται στους…

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

220328101503 ethniki omada ellada

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

“Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ενημερώθηκε επισήμως από τη FIFA πως δεν υπάρχει θετικό…

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Θεσσαλία

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Ο μετεωρολόγος του ALPHA, Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποίησε για πολύ δύσκολες συνθήκες τη Παρασκευή και το…