Newsroom

Newsroom

«Φωτιά» παίρνει η διπλωματική σκακιέρα -Αγριεύουν οι πολεμικές συγκρούσεις στο Κίεβο

Για 20η ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με απροσδιόριστο αριθμό νεκρών αμάχων και πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες. Το σφυροκόπημα των Ρώσων συνεχίζεται στο Κίεβο, όπου πολυκατοικίες χτυπήθηκαν και πήραν φωτιά. Ανασύρθηκαν νεκροί και τραυματίες από τα σωστικά συνεργεία.

Οι νεκροί ανέρχονται σε πέντε σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος παραδέχτηκε ότι η χώρα του δύσκολα θα καταφέρει να μπει στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των 27 στις 24 Μαρτίου με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Οι Ουκρανοί μιλούν για ομηρία στη Μαριούπολη και επιθέσεις στην Οδησσό

Για ομηρία 400 ατόμων, ανάμεσά τους γιατροί, νοσηλευτές και αρκετοί ασθενείς, από ρωσικές δυνάμεις κάνουν λόγο ουκρανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα δηλώσεις αξιωματούχων.

Το περιστατικό φέρεται να συμβαίνει στη μαρτυρική Μαριούπολη, η οποία συνεχίζει να ζει δραματικές στιγμές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης.

Η Μόσχα δεν έχει τοποθετηθεί για τις καταγγελίες.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι αναφορές στα ουκρανικά μέσα ότι έχουν ξεκινήσει ρωσικές επιθέσεις στην πόλη της Οδησσού, κάτι για το οποίο έχουν εκφράσει ανησυχία οι ουκρανικές αρχές εδώ και αρκετές ημέρες.

Ρωσικές δυνάμεις φέρονται να χτύπησαν από θαλάσσης δύο περιοχές δυτικά της πόλης με τουλάχιστον 90 οβίδες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι επίκειται αμφίβια επίθεση με στρατεύματα από το στόλο της Μαύρης Θάλασσας. 

Ευρωπαίοι ηγέτες στο Κίεβο

Στην ουκρανική πρωτεύουσα έφτασαν οι πρωθυπουργοί  της Πολωνίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβενίας στην Ουκρανία, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας με στόχο να στείλουν μήνυμα στήριξης προς την κυβέρνηση Ζελένσκι.

Όπως μεταδίδει το Spiegel το ταξίδι είχε προετοιμαστεί τις τελευταίες ημέρες από την κυβέρνηση της Βαρσοβίας με απόλυτη μυστικότητα, ενώ ενήμεροι ήταν οι Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η αντιπροσωπεία ταξίδεψε το πρωί με τρένο και βρέθηκε στο Κίεβο μέσω της Λβιβ, ενώ θα έχουν επαφές τόσο με τον Ζελένσκι όσο και με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πηγαίνουν στη χώρα ως αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ ενήμεροι για τις επαφές και την αποστολή είναι τόσο το ΝΑΤΟ όσο και οι ΗΠΑ.

Νέος γύρος συνομιλιών την Τετάρτη

 

Το Κίεβο βλέπει «περιθώριο για συμβιβασμό» στις συνομιλίες με τη Μόσχα. Κορυφαίος ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε απόψε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου ήταν πολύ δύσκολες, αλλά υπογράμμισε ότι υπήρχε «σίγουρα περιθώριο για συμβιβασμό».

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι υπήρχαν ουσιαστικές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Συμπλήρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη.

Σλοβακία: Εγκρίθηκε  η ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη χώρα

Το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε σήμερα την ανάπτυξη στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο έδαφος της χώρας.

Ο αριθμός των ξένων στρατιωτών μπορεί να ανέλθει σε 2.100. Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθεί μια μονάδα της «Ενισχυμένης Προωθημένης Παρουσίας», αποτελούμενη από περίπου 1.200 άνδρες από την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, την Πολωνία και τη Σλοβενία. Η ανάπτυξη αυτή θα περιλαμβάνει και ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ.

«Στο εγγύς μέλλον αναμένουμε στρατιωτικές επιθέσεις εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο αεροδρόμιο του Ούτζχοροντ (στην Ουκρανία) κοντά στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Σλοβακίας», είπε ο Ναντ, σύμφωνα με το πρακτορείο TASR.

Η πρόταση αυτή είχε ήδη εγκριθεί από την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σλοβακίας στις 9 Μαρτίου και σήμερα πήρε το πράσινο φως και από το κοινοβούλιο, με 96 ψήφους υπέρ και 15 κατά επί 134 παρόντων βουλευτών.

Η παρουσία ξένων στρατευμάτων είναι αμφιλεγόμενο θέμα στη Σλοβακία, μια χώρα που ανήκε στο ανατολικό μπλοκ (ως μέρος της Τσεχοσλοβακίας) και εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2004. Την Πέμπτη πρόκειται να επισκεφθεί την Μπρατισλάβα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, η Σλοβακία έχει υποδεχτεί περισσότερους από 200.000 πρόσφυγες.

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…