«Φορτώνει» με νέες κυρώσεις τη Λευκορωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση

Χιλιάδες μετανάστες έχουν παγιδευτεί, υπό ολοένα πιο δύσκολες συνθήκες, στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας

AP21312552289250 1

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται σήμερα Δευτέρα να υιοθετήσουν νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, έπειτα από τη νέα κλιμάκωση της έντασης την τελευταία εβδομάδα εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της ροής μεταναστών και προσφύγων προς τα σύνορα των χωρών της ανατολικής πτέρυγάς της.

Ο βασικός στόχος των κυρώσεων θα είναι η εταιρεία Belavia, ο λευκορωσικός εθνικός αερομεταφορέας. Θα πρόκειται για το πέμπτο πακέτο μέτρων μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου του 2020, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβήτησε η λευκορωσική αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας νοθεία.

Η Μπελάβια θα μπει στο στόχαστρο για τον φερόμενο ρόλο της στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο Μινσκ, από όπου οδηγούνται στα σύνορα με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, τρεις από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, όπως μεταδίδει το dpa και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Χιλιάδες μετανάστες έχουν παγιδευτεί, υπό ολοένα πιο δύσκολες συνθήκες, στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας: μετατράπηκαν στο μήλο της διπλωματικής έριδας ανάμεσα στον λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκάσενκα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν τον αναγνωρίζει ως νόμιμο αρχηγό κράτους.

Το Σάββατο, ομάδα περίπου 50 μεταναστών κατάφερε να ρίξει φράκτη και περιπλανιόταν για αρκετές ώρες στην πολωνική επικράτεια, ώσπου τα μέλη της συνελήφθησαν από συνοριοφύλακες. Μεταφέρθηκαν κατευθείαν πίσω, πέρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας εδώ και αρκετές ημέρες. Η διαδικασία προσέλκυσε την προσοχή στο ότι σχεδόν το 50% του στόλου της Μπελάβια ανήκει σε εταιρείες εκμίσθωσης αεροσκαφών με έδρα την Ιρλανδία.

Μετά τη σημερινή ομοβροντία κυρώσεων δεν αποκλείεται να αρχίσει να προετοιμάζεται νέα, η έκτη κατά σειρά, τόνισαν διπλωματικές πηγές στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Οι ίδιες πηγές εξάλλου υποβάθμισαν την απειλή του κ. Λουκάσενκα να κόψει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί επί μήνες τον κ. Λουκάσενκα πως προσπαθεί να δημιουργήσει κρίση δίνοντας βίζες σε μετανάστες και πρόσφυγες και κατόπιν στέλνοντάς τους στην Ευρώπη, αποπειρώμενος έτσι να εκδικηθεί για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες στην κυβέρνησή του εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκαλούν «υβριδική απειλή» τον τρόπο που ενεργεί ο λευκορώσος πρόεδρος.

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…