Newsroom

Newsroom

Φορολογική επιδρομή σε εφάπαξ και ενοίκια

Φορολογική επιδρομή σε εφάπαξ και ενοίκια προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη…

Φορολογική επιδρομή σε εφάπαξ και ενοίκια προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη φορολόγηση του εφάπαξ και των ενοικίων από το πρώτο ευρώ, κάτι που σημαίνει τεράστιες επιβαρύνσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες.

Συγκεκριμένα το προσχέδιο του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου προβλέπει για τα ενοίκια τη θέσπιση φόρου με συντελεστή 10% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, 30% για τα επόμενα 48.000 ευρώ και 45% για το τμήμα των εισοδημάτων που υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ.

Μία σκέψη που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών είναι να επανέλθει ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα με συντελεστή 20%.

Σε ότι αφορά τη φορολόγηση των εφάπαξ, αυτή προβλέπεται να είναι κλιμακωτή. Συγκεκριμένα ποσά έως και 12.000 ευρώ θα φορολογούνται με 10%, με 30% τα επόμενα 48.000, ενώ από 60.000 ευρώ και πάνω θα φορολογούνται με 45%.

Αλλαγές όμως προβλέπονται και για τη φορολόγηση των αποζημιώσεων απόλυσης, καθώς για αποζημίωση έως 50.000, ο φορολογικός συντελεστής θα είναι μηδενικός, ενώ, πέραν του εν λόγω ποσού, θα ισχύει η κλίμακα που θεσπίζεται για τη φορολόγηση των ενοικίων.