Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το 2026, με περίπου τους μισούς φορολογούμενους να έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Όσοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση φόρου μέσω εφάπαξ εξόφλησης θα πρέπει να κινηθούν άμεσα, καθώς η προθεσμία για το μπόνους του 4% εκπνέει την Παρασκευή 15 Μαΐου.
Μετά την ημερομηνία αυτή, η έκπτωση μειώνεται στο 3% για δηλώσεις που θα υποβληθούν έως τις 15 Ιουνίου, ενώ για όσες κατατεθούν από τις 16 Ιουνίου έως και τις 15 Ιουλίου το ποσοστό περιορίζεται στο 2%.
Βασική προϋπόθεση για την παροχή της έκπτωσης παραμένει η εφάπαξ εξόφληση του φόρου έως το τέλος Ιουλίου.
Πάνω από 2,6 εκατ. δηλώσεις έχουν ήδη υποβληθεί
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν υψηλό ρυθμό συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία, καθώς έχουν ήδη κατατεθεί περισσότερες από 2,6 εκατομμύρια δηλώσεις Ε1.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ λειτουργεί ομαλά, επιτρέποντας στους φορολογούμενους να ολοκληρώνουν γρήγορα και εύκολα τις υποχρεώσεις τους.
Για όσους προκύπτει χρεωστικό εκκαθαριστικό, υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου είτε σε οκτώ μηνιαίες δόσεις είτε εφάπαξ με την αντίστοιχη έκπτωση.
Οι εκπτώσεις ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής
Οι εκπτώσεις που ισχύουν για την εφάπαξ εξόφληση διαμορφώνονται ως εξής:
- Υποβολή δήλωσης έως 15 Μαΐου: έκπτωση 4%
- Υποβολή από 16 Μαΐου έως 15 Ιουνίου: έκπτωση 3%
- Υποβολή από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου: έκπτωση 2%
Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Πριν από την οριστική υποβολή της δήλωσης, οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν προσεκτικά τα προσυμπληρωμένα στοιχεία.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε:
- εισοδήματα,
- παρακρατήσεις φόρου,
- ηλεκτρονικές αποδείξεις,
- στοιχεία κατοικίας,
- μισθώματα,
- προστατευόμενα μέλη.
Προσοχή χρειάζεται κυρίως για όσους είχαν δεύτερη εργασία ή αποδοχές από περισσότερους εργοδότες μέσα στο έτος, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η χαμηλή ή μηδενική παρακράτηση φόρου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο ποσό πληρωμής στο τελικό εκκαθαριστικό.
Διαβάστε επίσης:
Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι παίρνουν εώς 8.000 τον Μάιο
Reuters: Στρατιωτική ασπίδα του Πακιστάν στη Σαουδική Αραβία με μαχητικά και χιλιάδες στρατιώτες
Νίκος Παππάς: «Αν ο Τσίπρας δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελα να το ξέρω έγκαιρα» – Θέση υπέρ Πολάκη
Στο κόμμα Καρυστιανού και ο ηθοποιός Νίκος Ζιάγκος: «Έρχομαι κι εγώ»
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια