Ζόρια για τις Startups - Σκέψεις Βρούτση για επιβολή εισφορών στους εταίρους των ΙΚΕ

Αν περάσουν οι «σκέψεις» του υπουργού εργασίας οι Έλληνες Startuppers θα δουν μεγάλες απώλειες

NewsRoom 17/12/2019 | 12:45

Το ενδεχόμενο επιβολής ασφαλιστικών εισφορών στο σύνολο των μελών των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ) εξετάζεται όπως φαίνεται από το Υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο, στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο θα υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών θα επιβληθεί στο σύνολο των μελών σε μια ΙΚΕ κι όχι μόνο για την διαχειριστή.

Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός Εργασίας μπορεί να βάλει τέλος στην αποφυγή ασφαλιστικών εισφορών και φόρων που επιδίωκαν δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις θα έχει η συγκεκριμένη εξέλιξη σε ότι αφορά τις ελληνικές εταιρείες Startups, που αποτελούν και από τα πιο δραστήρια κομμάτια της εθνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι ο εταιρικός τύπος της ΙΚΕ εισήχθη το 2012 με το Νόμο 4072/2012 και έχει αποδειχθεί αρκετά δημοφιλής. Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Γ.Ε.Μ.Η., το 2018 το 55,34% των εταιρειών που συστάθηκαν ήταν ΙΚΕ, ουσιαστικά δηλαδή μία στις δύο εταιρείες.