Football Welcomes: Το αγγλικό ποδόσφαιρο αγκαλιάζει τους πρόσφυγες

Πάνω από 160 αγγλικές ομάδες λαμβάνουν μέρος στην πρωτοβουλία «Football Welcomes» της Διεθνούς Αμνηστίας, αναγνωρίζοντας τη συμβολή των προσφύγων στο εθνικό τους άθλημα.

refugees1

Η Γκερνίκα και το ποδόσφαιρο

Ήταν Απρίλιος του 1937, όταν με εντολή του δικτάτορα Φράνκο έγινε ο βομβαρδισμός που έμελλε να εμπνεύσει ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Πικάσο. Η πολεμική αεροπορία μετέτρεψε σε συντρίμμια την βασκική πόλη Γκερνίκα, αφήνοντας πίσω της εκατοντάδες νεκρούς. Ο Στάνλεϊ Μπάλντουιν, τότε πρωθυπουργός της Αγγλία αρχικά δεν δέχθηκε να ανοίξει τα σύνορα στους πρόσφυγες που αποχωρούσαν από τη χώρα των Βάσκων, υποστηρίζοντας ότι ενδεχόμενη θετική απάντηση θα παρέκκλινε από την πολιτική της μη παρέμβασης. Ο γενικός ξεσηκωμός μετά την δημοσίευση στις βρετανικές εφημερίδες της ωμότητας στην Γκερνίκα, άλλαξε τα δεδομένα. Στο πλοίο που σαλπάρισε από το Μπιλμπάο για το Σαουθάμπτον επιβιβάστηκαν 3.860 παιδιά. Για κάποια από αυτά, το ποδόσφαιρο λειτούργησε ως μέσο ένταξης και από τη δική τους φουρνιά, προήλθαν οι πρώτοι πρόσφυγες ποδοσφαιριστές στη χώρα που γέννησε το όμορφο παιχνίδι.

Η Σαουθάμπτον, οι Γουλβς, η Κέιμπριτζ Γιουνάιτεντ, η Νόριτς, η Κόβεντρι και η Μπρέντφορντ έγιναν οι πρώτες ομάδες που τους άνοιξαν τα αποδυτήρια, τους έδωσαν φανέλες και τους έκαναν μέρος της ιστορίας τους, χωρίς να ενδιαφέρονται για το ότι δεν ήταν Άγγλοι. Ένας εξ αυτών, ο Εμίλιο Αλντεκόα που βρέθηκε στους Γουλβς, έφτασε να παίξει στη συνέχεια της καριέρας του μέχρι την Μπαρτσελόνα! Ογδόντα χρόνια μετά, στην πρώτη διοργάνωση «Football Welcomes» από τη Διεθνή Αμνηστία στην Αγγλία, ο Βάλον Μπεχράμι που έπαιζε στη Γουότφορντ μίλησε για το πώς η οικογένειά του αναγκάστηκε να αφήσει το σπίτι της στο Κοσσυφοπέδιο για την Ελβετία, υποστηρίζοντας πως: «Ο αθλητισμός είναι μια από τις καλύτερες λύσεις για την ενσωμάτωση. Βλέπω τώρα τις ακραίες καταστάσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου και πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να βοηθήσουμε». Στην Αγγλία, όπου οι ομάδες έχουν μια πολύ βαθύτερη σχέση με την τοπική κοινότητα που εκπροσωπούν και το παιχνίδι αποτελεί μέρος της παράδοσης και της κουλτούρας των κοινωνιών, η σημασία  της προσέγγισης των ξεριζωμένων μέσω της στρογγυλής θεάς αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Τριπλασιασμός στις ομάδες!

Η πρωτοβουλία «Football Welcomes» διοργανώνεται για τρίτη σερί χρονιά και οι δράσεις της εστιάζονται στα παιχνίδια του Σαββατοκύριακου (27-28 Απριλίου). Ομάδες από την Premier League μέχρι το ερασιτεχνικό επίπεδο, τόσο ανδρών όσο και γυναικών, προγραμματίζουν δραστηριότητες και εκδηλώσεις ώστε να καλωσορίσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στις πόλεις τους. Άλλοι θα μοιράσουν δωρεάν εισιτήρια, άλλοι θα διοργανώσουν φιλικά παιχνίδια και tour στα γήπεδα, τουρνουά ανάμεσα σε παιδιά και μεγάλους, ομιλίες, σεμινάρια και οτιδήποτε άλλο μπορούν για να δημιουργήσουν ένα «ζεστό» περιβάλλον για τους καλεσμένους τους. Σε κάποια ματς, οι παίκτες θα κάνουν προθέρμανση με φανέλες «Football Welcomes», το οποίο θα προωθήσουν και μέσω των επίσημων καναλιών τους στα Social Media. Πέρυσι, έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις 60 συνολικά ονόματα ενώ στο Νόρφολκ, στο οποίο βρίσκεται η έδρα της Νόριτς, εισήγαγε στο πρόγραμμα 61 σχολεία και 20.000 μαθητές. Το κανονικό πρόγραμμα αντικαταστάθηκε από μαθήματα για την μετανάστευση στην Ανατολική Αγγλία και το ρόλο που το ποδόσφαιρο μπορεί να παίξει στην ενσωμάτωση και τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να ακούσουν διαλέξεις από γνωστούς ποδοσφαιριστές, μέχρι άλλους celebrities που πήραν μέρος στο πρόγραμμα, όπως ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς και το μουσικό συγκρότημα Kaiser Chiefs!

Φέτος, η συμμετοχή αναμένεται μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 160 ομάδες από το  νοτιότερο κομμάτι του Νησιού μέχρι και τη Σκωτία! Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο οι ομάδες που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της Διεθνούς Αμνηστίας τριπλασιάστηκαν, δείχνοντας τα αντανακλαστικά του αγγλικού ποδοσφαίρου σε μια περίοδο όπου τα αντιρατσιστικά κρούσματα επανέρχονται στο προσκήνιο. Καθημερινά στο twitter σύλλογοι και σωματεία ενημερώνουν με το hashtag #FootballWelcomes ότι λαμβάνουν μέρος, ενημερώνοντας για τον τρόπο που θα το κάνουν και δίνοντας την ευκαιρία στους οπαδούς τους να αισθανθούν περήφανοι.  Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εξέφρασε τη στήριξή της στην πρωτοβουλία.

«Μπορεί να χρειαστεί πολύ θάρρος για να σταθεί κάποιος απέναντι σε διχαστικές και ρατσιστικές πράξεις ή ρητορική μίσους, όμως εμείς ως ποδοσφαιριστές και οπαδοί οφείλουμε να παίξουμε τον δικό μας ρόλο», δήλωσε η αμυντικός της Τσέλσι, Ανίτα Ασάντε, η οποία αποτελεί και πρέσβειρα της Διεθνούς Αμνηστία. Στόχος δεν είναι μόνο να κάνουν τους πρόσφυγες να αισθανθούν ότι οι ξενοφοβικοί αποτελούν μειοψηφία, αλλά και να γιορτάσουν την αναγνωρισμένη συμμετοχή τους στην εξέλιξη του εθνικού τους σπορ. Είναι επίσης πολύ σημαντικό το ότι υπάρχει προσέγγιση στα παιδιά, μαθαίνοντάς τα για το πώς οι πρόσφυγες διαμόρφωσαν την ιστορία της αγαπημένης τους ασπρόμαυρης μπάλας, αλλά και για την ιστορία της μετανάστευσης και τους λόγους που οι άνθρωποι αυτοί εξαναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια και τον τόπο τους, για ένα καλύτερο αύριο.

Τα νέα στοιχεία

Με αφορμή τα events του Σαββατοκύριακου η μη κυβερνητική ανεξάρτητη οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία που αφορούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία στο ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με αυτά, δύο στους πέντε οπαδούς πιστεύουν ότι υπάρχει έξαρση στον ρατσισμό. Το 34/% θεωρεί ότι υπάρχει μεγαλύτερη ξενοφοβία στα γήπεδα τα τελευταία τρία χρόνια. Σχεδόν το 1/4 των ερωτηθέντων υποστήριξαν ότι έχουν υπάρξει αυτόπτες μάρτυρες στην αύξηση του ρατσισμού ή της ξενοφοβίας και το 12% είχε να διηγηθεί μια προσωπική εμπειρία. Η πλειοψηφία των οπαδών (90%) συμφωνεί ότι οι ομάδες έχουν ευθύνη στην αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ το 92% υποστηρίζει ότι οι ομάδες οφείλουν να αποτελούν «θετική δύναμη» για την τοπική κοινότητα την οποία εκπροσωπούν.

«Η πρωτοβουλία Football Welcomes υπογραμμίζει τον ζωτικό ρόλο που το ποδόσφαιρο και οι 72 ομάδες μας μπορούν να παίξουν στο να φέρουν τις κοινότητες κοντά. Οι πρόσφυγες έχουν σημαντική συνεισφορά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο αυτής της χώρας και είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε αυτή τη σπουδαία κίνηση, για να γιορτάσουμε τον αντίκτυπό τους στο παιχνίδι, κάνοντας παράλληλα τους πρόσφυγες και όλους τους μετανάστες που αναζητούν άσυλο να αισθάνονται καλοδεχούμενοι στους αγώνες μας», υποστήριξε ο Σον Χάρβεϊ, εκτελεστικός διευθυντής της αγγλικής Football League. Στη μάχη αυτή, διοργανώτριες λίγκες, ομάδες και οπαδοί ενώνουν τις δυνάμεις τους, στέλνοντας το μήνυμα για μια κοινή δράση, η οποία είναι αναγκαία σε καθημερινή βάση για να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός ουσιαστικά. 

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

430113696 386032271017011 577611428516139923 n

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

Με βίντεο του Άδωνι να... παίζει με τρενάκια ανέβασε ο Βαγγέλης Βλάχος θέλοντας να απαντήσει…

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

Λαζόπουλος 1

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

«Μην αφήσετε το τσεκούρι, κρατήστε ακέραιο το επάγγελμα σας του τσεκοροποιού», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος…

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…