Newsroom

Newsroom

«Φόνισσα»: To μήνυμα που έστειλε η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη για την έμφυλη βία

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο τέλος της προβολής αναφέρθηκε στον σεξισμό και στην έμφυλη βία.

karyofillia39823

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο τέλος της προβολής αναφέρθηκε στον σεξισμό και στην έμφυλη βία.

«Στα χρόνια της πανδημίας αυξήθηκε πολύ η έμφυλη βία και σχεδόν καθημερινά ακούμε όλα αυτά τα απίστευτα περιστατικά, τις γυναικοκτονίες, κάποιοι δεν δέχονται καν τον όρο. Η ταινία μας ήρθε απλώς να υψώσει κι αυτή τη φωνή της, όλοι αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι γύρω μου, αυτές οι θαυμάσιες γυναίκες, η Εύα Νάθενα πάνω απ’ όλα.

Θελήσαμε να υψώσουμε αυτή την κραυγή διαμαρτυρίας, είναι καιρός να σταματήσει πια το κακό, ας αγαπηθούμε, και τα φύλα μεταξύ μας, οι άνθρωποι μεταξύ μας. Όχι άλλη βία, όχι άλλοι πόλεμοι, όχι άλλα παιδιά να σκοτώνονται» είπε η ηθοποιός.

Η υπόθεση της ταινίας:

Σε ένα δυστοπικό νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η Χαδούλα, χήρα Ιωάννου Φράγκου είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της πέρασε η μητέρα της –μια σκυτάλη δύσκολη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την κατώτερη μοίρα της γυναίκας.

Η Χαδούλα επαναστατεί μέσα της και αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί και προς τα έξω. Τα μικρά κορίτσια του νησιού γίνονται θύματά της, με την ίδια να θεωρεί, αφαιρώντας τους τη ζωή, ότι τα απαλλάσσει από το κοινωνικό φορτίο που η ύπαρξή τους επιφέρει.

Οι πράξεις της κάποια στιγμή αυτονομούνται και τη φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο. Έτσι, εγκαταλείπει το σπίτι της και βρίσκει καταφύγιο στη φύση. Όμως, όσο και αν η ηθική της τής υπαγορεύει ότι έπραξε σωστά, στην πραγματικότητα το χρόνιο τραύμα της την ακολουθεί παντού, ώσπου το τέλος έρχεται σαν λύτρωση.