Φονικά σιρόπια για το βήχα: «Λουκέτο» σε τέταρτη ινδική φαρμακοβιομηχανία για τους θανάτους παιδιών

Εντοπίστηκε ο παραγωγός του «φονικού» αντιβηχικού φαρμάκου - Είχαν βρεθεί εξαιρετικά υψηλά επίπεδα διαιθυλενογλυκόλης, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως σε βιομηχανικές εφαρμογές, για παράδειγμα ως αντιψυκτικό ή ως υγρό για τα φρένα.

myriam zilles Ep941iDLwhk unsplash

Ήρθε το τέταρτο «λουκέτο» σε ινδική φαρμακοβιομηχανία μετά τον συναγερμό που κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ζητώντας τη συνεργασία της Ινδίας στον εντοπισμό της προέλευσης επιμολυσμένων παιδικών σιροπιών για το βήχα, τα οποία ευθύνονται για τον θάνατο δεκάδων παιδιών.

Η Ινδία εντόπισε παραβιάσεις που σχετίζονται με παρασκευαστικές και εργαστηριακές πρακτικές στην φαρμακευτική εταιρεία Riemann Labs, όπως δήλωσε Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. Πρόκειται για την παραγωγό εταιρεία του παιδικού σιροπιού “Naturcold”, στο οποίο είχαν βρεθεί εξαιρετικά υψηλά επίπεδα διαιθυλενογλυκόλης.

Η διαιθυλενογλυκόλη χρησιμοποιείται ευρέως σε βιομηχανικές εφαρμογές, για παράδειγμα ως αντιψυκτικό ή ως υγρό για τα φρένα. Επίσης, χρησιμοποιείται παράνομα ως μια πιο φθηνή εναλλακτική για τη γλυκερίνη σε φαρμακευτικά προϊόντα. Σε μεγάλες ποσότητες η διαιθυλενογλυκόλη είναι τοξική και μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, ακόμα και σε θάνατο.

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ινδίας επιθεώρησαν τη μονάδα παραγωγής της εταιρείας στην πολιτεία Madhya Pradesh και διαπίστωσαν σφάλματα, δήλωσε ο ελεγκτής Sudam Khade. «Διαπιστώθηκαν ορισμένες παραβιάσεις των ορθών πρακτικών παραγωγής και των καλών εργαστηριακών πρακτικών», δήλωσε χωρίς να διευκρινίσει ποιες ήταν οι παραβάσεις.

Η απόφαση για αναστολή της παραγωγής στο εργοστάσιο της Riemann Labs, ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη (01/08/2023). Δείγματα όλων των προϊόντων της εταιρείας έχουν σταλεί για εργαστηριακούς ελέγχους και με βάση τα αποτελέσματα, θα αποφασιστούν περαιτέρω κυρώσεις για την εταιρεία.

Απειλή διαρκείας

Πρόκειται για την τέταρτη ινδική φαρμακοβιομηχανία, της οποίας η παραγωγή αναστέλλεται μετά από έλεγχο σε σχέση με θανάτους δεκάδων παιδιών σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πρόκειται για μια απειλή διαρκείας. Υπενθυμίζεται πως το 2022, επιμολυσμένα παιδικά σιρόπια συνδέθηκαν με το θάνατο περισσότερων από 300 παιδιών στην Γκάμπια, το Ουζμπεκιστάν και την Ινδονησία.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…