Φωνές αμφισβήτησης του "πρωτογενούς πλεονάσματος"

Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα και οι αναλύσεις που αμφισβητούν το “πρωτογενές πλεόνασμα” που ανακοίνωσε η Eurostat και υποστηρίζουν πως για τον υπολογισμό…

eurostat 0

Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα και οι αναλύσεις που αμφισβητούν το “πρωτογενές πλεόνασμα” που ανακοίνωσε η Eurostat και υποστηρίζουν πως για τον υπολογισμό του εξαιρούνται σημαντικές δαπάνες, όπως το κόστος για τη διάσωση των τραπεζών, αλλά και ποσά που το κράτος χρωστά σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή τη φορά, για “δημιουργική λογιστική” μίλησε ο ο Χανς-Βέρνερ Ζιν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου και ο Λάρι Ελλιοτ, αρθρογράφος της εφημερίδας Guardian.

Χανς-Βέρνερ Ζιν: Παραπλάνηση της κοινής γνώμης το πρωτογενές πλεόνασμα

Την αντίθεσή του στις δηλώσεις της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, εκφράζει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν και κάνει λόγο για «παραπλάνηση της κοινής γνώμης».

«Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για τέτοια πλεονάσματα προϋπολογισμού», αναφέρει ο κ. Ζιν σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Αυτό που έβαλε η τρόικα να ανακοινώσει ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες ήταν ένας αριθμός, ο οποίος απλώς εξαιρούσε οποιαδήποτε στοιχεία δαπανών τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως μη επαναλαμβανόμενα, κυρίως το κόστος διάσωσης των τραπεζών, αν και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ότι στα επόμενα χρόνια δεν θα απαιτηθούν περαιτέρω κεφάλαια για τη διάσωση των τραπεζών. Τα δημοσιονομικά υπόλοιπα είναι πάντα θετικά, εάν αφήσεις απέξω αρκετά στοιχεία δαπανών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τηρεί κανείς τους κανόνες της Eurostat για τον υπολογισμό του πρωτογενούς ελλείμματος και όχι να κάμπτει αυτούς τους κανόνες κατά βούληση όπως είναι κάθε φορά βολικό».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τους κανόνες του Μάαστριχτ και όπως ανακοίνωσε η Eurostat, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2013 έφτασε τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 12,7% του ελληνικού ΑΕΠ.

Το πρωτογενές έλλειμμα που ανακοινώθηκε από την Eurostat, με άλλα λόγια το έλλειμμα χωρίς το βάρος των επιτοκίων, ήταν σαφώς αρνητικό, στο 8,7% του ΑΕΠ, συνεχίζει ο κ. Ζιν και τονίζει: «Η ελληνική κυβέρνηση σαφώς δεν έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, όπως μεταδόθηκε χθες. Η Ελλάδα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας και θα είχε αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση προ πολλού, εάν οι ιδιωτικές πιστώσεις δεν είχαν αντικατασταθεί από πιστώσεις με χαμηλό επιτόκιο από τα κράτη-μέλη.

Όλες οι προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που έχουν δημοσιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από την τρόικα και την ΕΕ βασίζονταν σε δραματικά υπερβολικές εκτιμήσεις ανάπτυξης. Ο μόνος λόγος που η Ελλάδα μπορεί να έχει και πάλι πρόσβαση στις χρηματαγορές είναι οι άμεσες και οι υπαινισσόμενες υποσχέσεις διάσωσης από την κοινότητα των κρατών και την ΕΚΤ, οι οποίες σημαίνουν ότι, σε περίπτωση κρίσης, την αποπληρωμή θα αναλάμβαναν οι φορολογούμενοι άλλων χωρών», καταλήγει ο Γερμανός οικονομολόγος.

Λάρι Έλλιοτ: “Δημιουργική” λογιστική το πρωτογενές πλεόνασμα

Σε δημοσίευμα της Guardian αναφέρεται και το enet.gr, στο οποίο ο αρθρογράφος της εφημερίδας Λάρι Ελλιοτ σημειώνει πως το πρωτογενές πλεόνασμα δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά «δημιουργική» λογιστική, την ίδια που οδήγησε την Ελλάδα σε κρίση και που χρησιμοποιείται εκ νέου για να καλύψει τη δεινή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της χώρας.

Το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελείται από τα 3 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση χρωστά σε νοσοκομεία και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. Είναι απορίας άξιο, υποστηρίζει το δημοσίευμα, που οι Βρυξέλλες βοηθούν και γίνονται συνεργοί αυτής της πρακτικής, με την Επιτροπή να επιβεβαιώνει το πρωτογενές πλεόνασμα και να επαινεί την ελληνική κυβέρνηση για την προθυμία της να λάβει σκληρές αποφάσεις που επανέφεραν στη σωστή πορεία την οικονομία της χώρας.

Η κατάσταση έχει όμως ως εξής: το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2013 ανήλθε στα 23 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 δισ. είναι τόκοι, επομένως το πρωτογενές έλλειμμα ανέρχεται στα 16 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα αυτό βαφτίζεται πλεόνασμα της τάξης του 0,8% του ΑΕΠ, μόνο εάν εξαιρεθεί το κόστος της στήριξης του τραπεζικού τομέα (9,5% της εθνικής παραγωγής) και οι μεταβιβάσεις ποσών από την ευρωζώνη (1,5% του ΑΕΠ) που αποτελούν κέρδη από τόκους των ελληνικών ομολόγων.

Το γεγονός ότι η μεθοδολογία χρησιμοποιείται μόνο για την Ελλάδα είναι αποκαλυπτικό. Αν και τα οικονομικά της χώρας παρουσιάζονται ως επιτυχημένα, στην πραγματικότητα, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 23%, η εσωτερική ζήτηση μειώθηκε εξαιτίας της λιτότητας και των περικοπών στους μισθούς, ενώ το χρέος που ανέρχεται σε 170% του ΑΕΠ θα χρειαστεί τελικά να διαγραφεί ή να αντιμετωπιστεί μέσω ενός τρίτου πακέτου στήριξης.

‘Σπουδαία επιτυχία’, καταλήγει ο Λάρι Ελλιότ στο Guardian.

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αστυνομικού που επιχείρησε να πάρει αναρρωτική με ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις

6070988

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αστυνομικού που επιχείρησε να πάρει αναρρωτική με ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις

Ο συλληφθείς αστυνομικός θα οδηγηθεί ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα

Ολυμπιακοί Αγώνες- Το απόλυτο φιάσκο : Ακύρωσαν το γκολ της Αργεντινής δύο ώρες μετά το ματς! (video)

argentina

Ολυμπιακοί Αγώνες- Το απόλυτο φιάσκο : Ακύρωσαν το γκολ της Αργεντινής δύο ώρες μετά το ματς! (video)

Διακοπή, ένταση και ένα γκολ που ακυρώθηκε δύο ώρες αφότου σημειώθηκε είχε το μενού στο…