Φοβούνται «τρίτο κύμα» αλλά βιάζονται να ανοίξουν τα σχολεία….

Για το τωρινό «δεύτερο κύμα»  δεν είχαν προβλέψει καλά. Για ένα τρίτο δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, θα είναι σκόπιμο έγκλημα. Καθαρές κουβέντες.    

5191760

Τα κύματα της πανδημίας δεν τα σηκώνει ο αέρας. Ακόμη και στην κυβέρνηση παραδέχονται ότι φταίει ο τουρισμός για τη φρίκη που περνάμε, απλά τραυλίζουν ότι αν κάναμε τεστ δεν θα είχαν έλθει τουρίστες. Λες και που ήλθαν κάτι λίγοι σώθηκε ο κλάδος. 

Τώρα έχουν βαλθεί να ανοίξουν γρήγορα  τα σχολεία. Προφανώς επειδή έχει καταρρεύσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και φοβούνται μήπως χαθεί η σχολική χρονιά. Δηλαδή, επειδή έκαναν ιδεοληπτικά οικονομία σε καθηγητές και σε τάμπλετς, καθιστούν εξαιρετικά πιθανή την επανάληψη της τωρινής τραγωδίας και στα τέλη Γενάρη. Δεν είναι δικαίωμά τους. 

Η πραγματικότητα είναι ότι, μόλις έκλεισαν και τα Δημοτικά σχολεία άρχισαν να μειώνονται τα κρούσματα. Αυτό το στοιχείο έχουμε στην Ελλάδα, άρα η λογική υπόθεση είναι ότι με την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική εκπαίδευση, τα σχολεία είναι εστίες διάδοσης του ιού. 

Αν ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Δεκέμβρη, θα ξεκινήσει πρόωρα η νέα άνοδος των κρουσμάτων. Όπως και αν ανοίξουν οι εκκλησίες.  Έτσι κι αλλιώς θα μας προκύψει αύξηση των κρουσμάτων  μόλις ανοίξει συνολικά η αγορά και η κοινωνία, αλλά το θέμα είναι η ταχύτητα της ανόδου. 

Μου φαίνεται πολύ ύποπτη αυτή η φιλολογία τις τελευταίες μέρες για το «αναπόφευκτο» του τρίτου κύματος. Σαν να γνωρίζουν την νέα τραγωδία που θα προκαλέσουν και στήνουν από τώρα τον μηχανισμό δικαιολογιών. 

Το να ξαναφτάσουμε στα τέλη Γενάρη – αρχές Φλεβάρη τους 100 νεκρούς την ημέρα δεν είναι αναπόφευκτο, θα οφείλεται σε λάθος επιλογές.  Ακόμη και ανοίγοντας τα Χριστούγεννα για να σωθεί κάπως η οικονομία, μπορούμε να περιορίσουμε τη ζημιά. 

Αρκεί η κυβέρνηση να κάνει επιλογές και να βάλει προτεραιότητες. Να πάρουμε ως κοινωνία μόνον τα ρίσκα που είναι πράγματι απαραίτητα για να μη διαλυθεί η οικονομία , όχι και αυτά που μας υπαγορεύει η ιδεοληψία των κυβερνώντων.

Θα μπορούσε να γίνουν τα εξής: 

1. Να μην ανοίξει κανένα σχολείο στις 7 Δεκεμβρίου. Αντί γι αυτό να δοθούν τα λίγες δεκάδες εκατομμύρια που απαιτούνται για να έχει κάθε παιδί και εκπαιδευτικός φορητό υπολογιστή ή τάμπλετ. Αφού τώρα πια δεν προλαβαίνουν να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών και αραίωση των τάξεων, ας γίνει αυτό. Ας ανοίξουν στις 14 για μια εβδομάδα, αν τα κρούσματα είναι πράγματι κάτω από 500 την ημέρα. Αν είναι 800 την ημέρα, ας μην ανοίξουν καθόλου τα σχολεία. 

2. Να μην ανοίξουν καθόλου οι Εκκλησίες. Τόσοι ιερείς έχουν αρρωστήσει, είναι σαφές ότι οι ναοί αποτέλεσαν εστία μετάδοσης.  Ειλικρινά πιστεύω ότι η Ιεραρχία θα ανακουφιστεί ψυχικά με μια τέτοια κρατική απόφαση, θα βγει από ένα αδιέξοδο μεταξύ πίστεως και επιστήμης στο οποίο δεν έχουμε κανένα λόγο να την ωθούμε. Μια λύση με ευθύνη της Πολιτείας προστατεύει ηθικά την Εκκλησία σήμερα. 

3. Στο διάστημα που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα, ας πούμε από τις 14 Δεκεμβρίου, να αποφευχθεί οπωσδήποτε ο συνωστισμός στα ΜΜΜ. Ας φέρουν λεωφορεία από τα ΚΤΕΛ (ενοικίαση, επίταξη, δεν είναι στιγμές για ιδεολογικές επιμονές από καμία πλευρά), ας διαφοροποιήσουν πολύ τα ωράρια των διάφορων λειτουργιών στην κοινωνία μας. 

4. Να ανακοινωθεί από την πρώτη στιγμή που θα ανοίξει η αγορά, πότε επανέρχεται το lockdownΠριν φτάσουμε πάλι τα 2.500 κρούσματα. Να μην έχουμε ξανά εικόνες όπως εκείνης της Πέμπτης και Παρασκευής που ξεχύθηκαν όλοι στα μαγαζιά. Διόλου τυχαία, 15 μέρες μετά είχαμε και την κορύφωση των κρουσμάτων.  

5. Εντιμότητα και ειλικρίνεια παντού. Να κοπεί η ορμή κάποιων να ρίχνουν για όλα το φταίξιμο στους νέους.  Να πάψουν να κρύβουν τα στοιχεία και τις εισηγήσεις από τις συσκέψεις των ειδικών. Να σταματήσουν να εξαγγέλλουν μέτρα στήριξης των πολιτών που τελικά αφορούν πολύ λιγότερους από όσους υποτίθεται. Να μην υπάρξουν μέσα στα Χριστούγεννα κρατικοκομματικές φιέστες τη στιγμή που όλοι οι πολίτες καλούνται να αυτοπεριοριστούν. Να κοπούν έστω και για συμβολικούς λόγους οι «περίεργες» δαπάνες. Έτσι ώστε οι πολίτες (όχι μόνον οι νέοι) να αισθανθούν αφενός ότι υπάρχει επιτέλους κάποιο σχέδιο, αφετέρου ότι δεν τους δουλεύουν και δεν τους προκαλούν. Και με περισσότερο θετική ψυχολογία, να επιδείξουν όλοι ακόμη μεγαλύτερη προσωπική υπευθυνότητα. 

Στο ΕΣΥ δεν αναφέρομαι σκόπιμα. Συζητώ τρόπους για πρόληψη της διάδοσης του ιού, η θεραπεία των ασθενών είναι μια άλλη συζήτηση. Το εμβόλιο και πως θα διανεμηθεί όταν φτάσει με το καλό είναι μια τρίτη συζήτηση. 

Δεν περιμένω βέβαια να υπάρξει  επιτελικό κράτος, αλλά τουλάχιστον να μην είμαστε τελείως σκορποχώρι. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

InCollage 20240329 131641014

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

Η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη από τη ΝΔ έχει πολλούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι…