Φόβοι για ακροδεξιά προβοκάτσια στη ΔΕΘ – Το σχέδιο της Αστυνομίας

Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται οι Αρχές εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και του συλλαλητηρίου για το «Μακεδονικό». Οι αστυνομικές αρχές φοβούνται για τυχόν προβοκάτσιες και επεισόδια στη ΔΕΘ καθώς μετά από έρευνες σε στέκια ακροδεξιών εντόπισαν και κατάσχεσαν «πολεμοφόδια». Δρακόντεια τα μέτρα που θα λάβει Η ΕΛ.ΑΣ. Ποιό είναι το πλάνο. Πού θα επικεντρωθούν οι έλεγχοι. Πού θα στραφεί η προσοχή.

5b911ee91dc524e2638b4567

Σε έρευνες που πραγματοποίησε η ΕΛ.ΑΣ την τελευταία εβδομάδα σε διάφορα ακροδεξιά και αντιεξουσιαστικά στέκια, εντοπίστηκε «πολεμοφόδια» τα οποία και κατασχέσε. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα ελήφθη. Η κατάσταση χρήζει σοβαρής προσοχής και συγκεκριμένου σχεδίου. Οι φόβοι έτσι για σχεδιασμένα επεισόδια και προβοκάτσιες ολοένα και μεγαλώνουν.

Τα μέτρα της ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ θα είναι δρακόντεια. Οι αστυνομικές αρχές θα στρέψουν την προσοχή τους στον έλεγχο του ακροδεξιού χώρου. Στόχος είναι η πρόληψη οποιασδήποτε ενέργειας, κυρίως εξτρεμιστικού χαρακτήρα, αλλά και τυχόν κινήσεων που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα της έκθεσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές και σε προληπτικό επίπεδο, έχει καταρτιστεί από την αστυνομία σχέδιο που περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ελέγχων και διακριτική επιτήρηση σε άτομα, ομάδες και στέκια του ακροδεξιού χώρου, ενώ υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για την πρόληψη τυχόν επεισοδίων ή συγκρούσεων με άλλες ομάδες.


Τί θα συμβεί στο συλλαλητήριο;

Για την υλοποίηση του σχεδίου έχουν δραστηριοποιηθεί ειδικές ομάδες της κρατικής ασφάλειας, στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες έχουν ενισχυθεί με κλιμάκια από την Αθήνα και ασχολούνται αποκλειστικά με τη συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών. Σε επιφυλακή, για τον ίδιο λόγο, βρίσκεται και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία Βορείου Ελλάδος.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό των γενικών μέτρων, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο αριθμός των αστυνομικών που θα χρησιμοποιηθούν εφέτος, από όλες τις διευθύνσεις (τάξης, ασφάλειας, τροχαίας), είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή στα χαμηλότερα των τελευταίων χρόνων. Ωστόσο, τα επιτελεία έχουν καταρτίσει ειδικά σχέδια για την φρούρηση της έκθεσης, χώρων και κτιρίων και τη διασφάλιση της τάξης κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Για το σχεδιασμό των μέτρων βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος.

Τα μέτρα είναι ήδη σε ισχύ και θα κλιμακωθούν το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, ενώ όλες τις ημέρες θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες.


Από τα πρώτα στοιχεία που έχουν οι αρμόδιες Αρχές φαίνεται ότι η κινητοποίηση από άλλες περιοχές της χώρας δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των διοργανωτών την ώρα που η αναμενόμενη παρουσία ακροδεξιών και εθνομηδενιστικών ομάδων και η εκ των ουκ άνευ προβοκατόρικη δράση τους απωθεί τους απλούς πολίτες και τους οικογενειάρχες. Τα στοιχεία καταδεικνύουν επίσης πως μέχρι στιγμής η κινητοποίηση από την υπόλοιπη χώρα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.

Άγνωστο και αδιευκρίνιστο παραμένει, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ, πώς ακριβώς θα αντιδράσουν στα καλέσματα οι Θεσσαλονικείς, με τον έντονο φόβο επεισοδίων από ακροδεξιά στοιχεία, όπως είχε γίνει και μετά το προηγούμενο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, να λειτουργεί αποτρεπτικά.

Δεν πρόκειται για κάποιο αυθαίρετο συμπέρασμα καθώς η απόφαση να ακυρωθεί η συναυλία της ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης έγινε, όπως οι ίδιοι οι διοργανωτές «Φορέας Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία» ομολόγησαν, και από τον φόβο για προβοκατόρικη δράση και κινητικότητα ακροδεξιών και εθνομηδενιστικών ομάδων.

Φαίνεται πάντως ότι οι ακροδεξιοί έχουν καταλάβει πως φοβίζουν ακόμη και όσους σκέφτονται σαν αυτούς, αφού στην κόπια αφισών «Η υποδοχή του προδότη – Οι Ελληνες δεν υπογράψαμε τίποτα» απουσιάζει κάθε υπογραφή οργάνωσης.

Αυτές οι ακροδεξιές εθνικιστικές ομάδες έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών ασφαλείας που αυτή τη φορά σύμφωνα με πληροφορίες της Εφ.Συν φαίνονται αποφασισμένες να μην επιτρέψουν στις κάθε λογής συμμορίες να επαναλάβουν γεγονότα τύπου Λιμπερτάτια.


Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιες αυτές ομάδες επιβεβαίωσαν με αναρτήσεις τους ότι μέλη τους προσήχθησαν στην Ασφάλεια, για να τους δοθεί το μήνυμα ότι είναι γνωστοί και δεν μπορούν να κρύβονται στην ανωνυμία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τι θα συμβεί όμως με τα τμήματα εκείνων των ακροδεξιών πυρήνων που ενδύονται τον μανδύα οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων;

Με δεδομένο ότι τα αθλητικά ραδιόφωνα φαίνεται να έχουν ρίξει κατά πολύ τους τόνους πληροφορίες αναφέρουν πως αναζητείται γέφυρα επικοινωνίας με επιτελικά στελέχη, κυρίως του ΠΑΟΚ στους οποίους τίθεται το ερώτημα αν θα εξακολουθήσουν να επιτρέπουν σε αυτούς τους πυρήνες τη συνέχιση της δράσης τους την ώρα που η κυβέρνηση έχει θετική στάση στο ζήτημα του νέου γηπέδου της Τούμπας.

Παράλληλα πάντως, η ανώτατη εκπροσώπηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ με την παρουσία του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουιλμπορ Ρος, καθώς και δεκάδων CEOs αμερικανικών κολοσσών με αφορμή τη ΔΕΘ που είναι αφιερωμένη στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό για τα μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχεδιασμό για τα φετινά μέτρα ασφαλείας συμμετείχαν εκπρόσωποι του FBI στους οποίους δόθηκε το δικαίωμα εποπτείας σε κέντρα επιχειρήσεων και στις κάμερες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ πράκτορες της CIA και του FBI θα βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης, ενώ και η ναυαρχίδα του 6ου Αμερικανικού Στόλου, το σκάφος διοίκησης USS Mount Whitney θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Η τραγουδίστρια που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού…