Το φλερτ με τον διάβολο

Ο εθνικισμός έχει κατοχυρώσει το ακαταλόγιστο. Ακριβώς όπως οι διανοητικά ασθενείς, οι εθνικιστές δεν απολογούνται ποτέ για τις συνέπειες των πράξεων τους. Φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι.

ΕΚ elliniki simaia

Το τέχνασμα τους αυτό κρύβεται μέσα στην βασική ουσία της λογικής τους. Κάθε εθνικιστής πιστεύει ότι όλοι συνωμοτούν ενάντια στην χώρα του. Όλοι στο εξωτερικό αλλά και πολλοί στο εσωτερικό. Οπότε μόλις επέλθει η εθνική ήττα, η δικαιολογία είναι έτοιμη.

Στηριγμένος σε αυτή την τεχνητή ασυδοσία, ο εθνικιστικός λόγος ξεπερνά συνεχώς και σκόπιμα τα όρια. Εκφράσεις όπως «εθνική μειοδοσία» και «προδοσία» εκτοξεύονται χωρίς κανένα δισταγμό, ευθείες απειλές κατά της ζωής και της ελευθερίας όποιου έχει διαφορετική άποψη (ακόμη και για θέματα χειρισμών !) θεωρούνται αυτονόητες.

Με τον τρόπο αυτό ο εθνικισμός σχεδόν αναπόφευκτα καταλήγει στον εσωτερικό διχασμό, που υποτίθεται ότι είναι το αντίθετο από αυτό που επιθυμεί. Προκαλώντας το μόνιμο ερώτημα για την ειλικρίνεια των προθέσεων του.

Γι αυτούς τους λόγους, η τήρηση μιας πολιτικής απόστασης, μιας διαχωριστικής ζώνης απέναντι στους φορείς του εθνικισμού είναι απόλυτη ανάγκη για τα κόμματα εξουσίας. Δίδαγμα που είχε κατανοήσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά την Κυπριακή τραγωδία.

Ακόμη και την περίοδο της έξαρσης του «Μακεδονικού» το 1992-93 η ΝΔ είχε τηρήσει αυτή την αρχή της διαχωριστικής ζώνης. Χωρίς μάλιστα να πληρώσει κάποιο εκλογικό κόστος.

Σήμερα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι αυτή η διαχωριστική ζώνη παραβιάζεται. Στην προσπάθεια της να απορροφήσει ψήφους από τον χώρο της Χ.Α. και της λοιπής ακροδεξιάς η ΝΔ δίνει όλο και περισσότερο χώρο σε τέτοιες απόψεις στο εσωτερικό της. Ανεξάρτητα από το σχετικό «σιωπητήριο» που έχει επιβληθεί σε προβεβλημένα στελέχη της. Κυκλοφορούν στα ΜΜΕ ονόματα προς εκλογική ή μετεκλογική «αξιοποίηση» που προκαλούν ανατριχίλα.

Επιδιώκοντας δηλαδή την τυπική αυτοδυναμία, η ΝΔ έχει αποδεχθεί την ουσιαστική συγκυβέρνηση με τους φορείς επικίνδυνων και εκτός «εθνικής γραμμής» για την εξωτερική πολιτική απόψεων.

Η εύκολη απάντηση ότι όλα αυτά θα τα «μαζέψουν» μετεκλογικά δεν πείθει. Οι συμφωνίες με τον διάβολο δύσκολα ακυρώνονται. Και καθώς αντιμετωπίζουμε μια αντικειμενικά δύσκολη συγκυρία στην γεωγραφική περιοχή μας, το κόστος μπορεί να είναι μεγάλο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.