Φλέγεται η Μέση Ανατολή ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστινή

Νέος κύκλος αίματος στη Μέση Ανατολή, με δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και αναφορές για περιστατικά ομηρίας.

israil coN1

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει εκτροχιαστεί από το ξημέρωμα, όταν και η Χαμάς ξεκίνησε να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, με τις σειρήνες πολέμου να ηχούν στα κεντρικά και τα νότια της χώρας.

 

Ο μέχρι τώρα επίσημος απολογισμός κάνουν λόγο για 22 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου τόνισε ότι «είμαστε σε πόλεμο» και ότι «ο εχθρός θα πληρώσει το τίμημα».

 

Οι ισραηλινές δυνάμεις IDF δεν έχουν ακόμη αποκτήσει τον έλεγχο σε καμία από τις τοποθεσίες στις οποίες φέρεται να διείσδυσαν τρομοκράτες στο νότιο Ισραήλ. Οι κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε καταφύγια και αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ούτε διαθέσιμο ιατρικό προσωπικό στο σημείο. Οι ισραηλινές υπηρεσίες διάσωσης MDA κάνουν έκκληση για αίμα, ειδικά από όσους έχουν ομάδα αίματος

israil11

Αβοήθητοι νιώθουν οι κάτοικοι του νοτίου Ισραήλ

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες κατοίκων του νοτίου Ισραήλ που είδαν ένοπλους Παλαιστίνιους να εισβάλλουν στα σπίτια τους και να τους πιάνουν αιχμαλώτους κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδιαφορία.

«Μας σφάζουν. Δεν υπάρχει στρατός. Έχουν περάσει έξι ώρες. Οι άνθρωποι ικετεύουν για τη ζωή τους», δήλωσε ένας Ισραηλινός που ζει σε κιμπούτς σύμφωνα με την Haaretz.

Η Γκάια, που ζει στο Τελ Αβίβ είπε στο ίδιο μέσο ότι μίλησε στο τηλέφωνο με την αδελφή της στο νότιο κιμπούτς Νιρ Οζ, η οποία της είπε ότι μαχητές από τη Γάζα είχαν μπει στο σπίτι της οικογένειας.

«Μου είπε ότι εκείνη, ο αδελφός μου και ο πατέρας μου κρύβονταν στο καταφύγιο. Είπε ότι οι μαχητές της Χαμάς βγήκαν έξω μετά από λίγα λεπτά, αλλά έκτοτε δεν έχω καταφέρει να επικοινωνήσω με την οικογένειά μου». Η ίδια πρόσθεσε ότι ο αδελφός της της έγραψε ότι υπάρχουν πολλά θύματα στο κιμπούτς, αλλά δεν έχουν δει αστυνομικές δυνάμεις ή δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.

israil tzoxant

 

Έρευνα για την αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC, που επικαλείται πηγές στην ισραηλινή κυβέρνηση, έχει ήδη ξεκινήσει μεγάλη έρευνα γιατί οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν να προβλέψουν τη μαζική και καλά συντονισμένη επίθεση της Χαμάς, που ερχόταν ώστε να την προλάβουν. Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, η έρευνα «θα κρατήσει χρόνια».

 

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τρεις άνδρες με πολιτικά που, όπως υποστηρίζει, είναι αιχμάλωτοί της

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει τουλάχιστον τρεις εμφανώς έντρομους άνδρες με πολιτικά ρούχα να κρατούνται από μια ομάδα ενόπλων με θολά πρόσωπα, ισχυριζόμενοι ότι είναι «εχθροί» που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσε η οργάνωση το πρωί εναντίον του Ισραήλ.

“Εικόνες (μελών) των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ (Σ.τ.Σ: η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) που αιχμαλωτίζουν αρκετούς στρατιώτες του εχθρού κατά τη διάρκεια της μάχης (επιχείρησης) ‘Κατακλυσμός αλ-Άκσα’ “, αναφέρεται σε μια πρόταση σε μαύρο φόντο στην αρχή του βίντεο που δεν έχει ήχο.

Στο βάθος διακρίνονται πινακίδες στα εβραϊκά υποδηλώνοντας ότι το βίντεο γυρίστηκε στην ισραηλινή πλευρά στο πέρασμα Ερέζ ανάμεσα σε Λωρίδα της Γάζας και Ισραήλ.

Επίσης, η Χαμάς ισχυρίζεται ότι κρατά αιχμάλωτο τον Ισραηλινό υποστράτηγο Νιμρόντ Αλόνι.

Το ισραηλινό δίκτυο Reshet 13 TV News μετέδωσε ότι ένοπλοι κρατούν αιχμαλώτους στην πόλη Οφάκιμ και ότι πέντε ένοπλοι παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην πόλη Σντερότ και σπίτια πυρπολήθηκαν.

Ο ρόλος της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου συνεχάρη τους μαχητές της Χαμάς για την εισβολή στο ισραηλινό έδαφος από τη Γάζα, αλλά εξέδωσε μια προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση που υποδηλώνει ότι προς το παρόν υποχωρούν από οποιαδήποτε περαιτέρω ανάμειξη, περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να ρίξουν όπλα στο Ισραήλ μέσω των βόρειων συνόρων του.

Σε δήλωση που εκδόθηκε μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Manar που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, η οργάνωση ανέφερε ότι «συμβαδίζει στενά με τις σημαντικές εξελίξεις στην παλαιστινιακή σκηνή και παρακολουθεί τις συνθήκες στο πεδίο με μεγάλο ενδιαφέρον», προσθέτοντας ότι παραμένει «σε άμεση επαφή », με την ηγεσία των παλαιστινιακών ενόπλων ομάδων προκειμένου να αξιολογηθούν τα τρέχοντα γεγονότα.

Αποκάλεσε επίσης την εισβολή ως μήνυμα κατά της εξομάλυνσης στη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα σε όσους επιδιώκουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Αυτή είναι πιθανώς μια έμμεση αναφορά σε χώρες του Κόλπου, ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία, η οποία βρίσκεται στα πρώτα στάδια των συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσουν μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.

Το Ιράν στηρίζει τους Παλαιστίνιους

Ο σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ υποστηρίζει την επίθεση των Παλαιστινίων στο Ισραήλ. «Συγχαίρουμε τους Παλαιστίνιους μαχητές», είπε ο Ραχίμ Σαφαβί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Θα σταθούμε δίπλα στους Παλαιστίνιους μαχητές μέχρι την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Ιερουσαλήμ», είπε.