Φλέγεται η Ιταλία-Πανευρωπαϊκό ρεκόρ με 48,8 βαθμούς στη Σικελία

Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται στη νότια Ιταλία και την Τετάρτη, κατακαίοντας χιλιάδες στρέμματα γης και προκαλώντας τον θάνατο πέντε ανθρώπων, την ώρα που οι θερμοκρασίες καταγράφουν ρεκόρ έως και 48,8 βαθμών Κελσίου.

135562 1

Τις τελευταίες πέντε ημέρες, πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Κάτω Ιταλία από τις πυρκαγιές. Σήμερα το απόγευμα ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 77χρονου κτηνοτρόφου, στο χωριό Γκροτερία της Καλαβρίας. Η αγροικία και οι στάβλοι του καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις φλόγες. Ο ίδιος προσπαθούσε να σώσει τα ζωντανά του, αλλά έμεινε εγκλωβισμένος.

Στο χωριό Καρντάτο βρέθηκε απανθρακωμένο το πτώμα ενός αγρότη 79 ετών, την εξαφάνιση του οποίου είχαν δηλώσει συγγενείς του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Πριν από λίγο, επίσης, ένας αγρότης 30 ετών έχασε την ζωή του στο Πατερνό, λίγο έξω από την Κατάνη της Σικελίας. Βοηθούσε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά το τρακτέρ στο οποίο επέβαινε ανετράπη και τον καταπλάκωσε

Εκκενώσεις χωριών σε Καλαβρία και Σικελία

Στην Καλαβρία πάντα, προστέθηκαν νέα πύρινα μέτωπα στο όρος Ασπρομόντε, αλλά και στην ακτή της περιφέρειας στο Ιόνιο, όπου εκατό περίπου κάτοικοι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκτός από την βοήθεια της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και των πυροσβεστών, ζητούν τώρα και την κινητοποίηση του στρατού.

Στη Σικελία αποφασίσθηκε η εκκένωση συνοικιών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Έννα, ενώ τα Καναντέρ δίνουν μάχη κατά της πύρινης λαίλαπας και στα όρη Νέμπροντι.

Στη Σαρδηνία, η μεγάλη ζέστη και οι ισχυρός άνεμος συνέβαλαν στο ξέσπασμα πυρκαγιών στην περιοχή του Νουόρο, ενώ πολλοί τουρίστες αποφάσισαν να φύγουν από το νησί. Σήμερα, τέλος, στις Συρακούσες της Σικελίας, το θερμόμετρο άγγιξε τους 48,8 βαθμούς, Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία όλης της Ευρώπης.

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ με 48,8 βαθμούς στη Σικελία

Ο ίδιος συνέστησε στους πολίτες να μείνουν μακριά από τις πληγείσες περιοχές. Πυρκαγιές κατακαίνε και τη Σικελία, καταστρέφοντας δέντρα και απειλώντας ιδιοκτησίες στο νότιο και κεντρικό τμήμα της νήσου, όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ.

Στη Φλορίντια, στη νότια Σικελία, ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 48,8 βαθμούς Κελσίου νωρίς το απόγευμα, τοπική ώρα, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, έγραψε η εφημερίδα Corriere della Sera, επικαλούμενη πληροφορίες από το τοπικό μετεωρολογικό σύστημα.

Πυροσβέστες ανέφεραν στο Twitter πως διεξήγαγαν περισσότερες από 300 επιχειρήσεις στη Σικελία και την Καλαβρία τις τελευταίες 12 ώρες, με τη συνδρομή επτά πυροσβεστικών αεροσκαφών. «Πρέπει να ανταποκριθούμε αμέσως σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσφέροντας οικονομική βοήθεια σε εκείνους που έχασαν τα πάντα», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Στέφανο Πατουανέλι.

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…