Newsroom

Newsroom

"Financial Times": Ηπιότερη προσαρμογή με 2ετή παράταση θα ζητήσει ο Σαμαράς από Μέρκελ και Ολάντ

Παράταση του Μνημονίου έως το 2016 θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στις συναντήσεις που θα έχει με την γερμανίδα…

ft

Παράταση του Μνημονίου έως το 2016 θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στις συναντήσεις που θα έχει με την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται ότι έχει στην κατοχή της η βρετανική εφημερίδα, το αίτημα επέκτασης από το 2014 στο 2016 έχει ως στόχο μία ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή, αφού οι περικοπές θα επιμεριστούν ως το 2016 και το έλλειμμα θα περιοριστεί κατά 1,5% του ΑΕΠ ετησίως, αντί για 2,5% που προβλέπει το υφιστάμενο πρόγραμμα. Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια ύψους 20 δισ. ευρώ, καθώς η μείωση του ελλείμματος θα είναι μικρότερη από τον αρχικό σχεδιασμό.
Το δημοσίευμα φιλοξενεί και δήλωση του Γιάννη Μουρμούρα, σύμβουλου του Πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι η μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη για εφέτος ύφεση, με το ΑΕΠ να αναμένεται να υποχωρήσει κατά 7%, δικαιολογεί το αίτημα παράτασης. «Η μείωση του ελλείμματος που ζητείται για την διετία 2013-2014 είναι υπερβολική. Μια υπερ-δόση λιτότητας είναι αυτοκαταστροφική», είπε χαρακτηριστικά.