Φιλοκουρδικό κόμμα: "Βιώνουμε τα πρώτα στάδια εμφυλίου στην Τουρκία" - Στην φυλακή οι ηγέτες του

Οι τουρκικές αρχές διέταξαν σήμερα την προφυλάκιση των συμπροέδρων του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εν αναμονή της δίκης τους, δήλωσαν δικαστικοί αξιωματούχοι, αφού προηγουμένως είχαν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο έρευνας που σχετίζεται με την τρομοκρατία.

NewsRoom 04/11/2016 | 19:23

Το δικαστήριο του Ντιγιάρμπκιρ αποφάσισε την προφυλάκιση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και της Φιγκέν Γιουκσεντάγ, συμπροέδρων του HDP, καθώς και τριών άλλων βουλευτών του σχηματισμού αυτού, που είχαν τεθεί υπό κράτηση την περασμένη νύκτα. Οι ενέργειες αυτές των τουρκικών αρχών καταδικάσθηκαν από την ΕΕ, Ευρωπαίους ηγέτες και οργανώσεις για τα δικαιώματα.

Ο Ντεμιρτάς μετά τη σύλληψή του εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση τονίζοντας πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί τον ρόλο στο νέο θεατρικό του δικαστικού σώματος, για το οποίο ο Ερντογάν έδωσε εντολή.

«Δεν πρόκειται να απαντήσω σε καμία ερώτηση. Δεν πιστεύω ότι η κρίση σας θα είναι δίκαιη. Μόνο ο κόσμος που με εξέλεξε μπορεί να με ρωτήσει για τις πολιτικές δραστηριότητές μου», συνέχισε ο 43χρονος ηγέτης, ο οποίος μαζί με την συμπρόεδρό του προφυλακίστηκαν μέχρι τη δική τους για «υποστήριξη της τρομοκρατίας» του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους συνηγόρους του, η απόφαση προφυλάκισής του έγινε δημοσίως γνωστή πριν καν ανακοινωθεί στον ίδιο!

Σφοδρές, όμως, ήταν οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, με τους πρώτους να επιχειρούν τη διάλυση του πλήθους χρησιμοποιώντας αντλίες νερού, δακρυγόνα, ακόμα και πραγματικά πυρά.

Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες και βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα ακούγονται πυρά την ώρα που διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στο Ντιγιάρμπακιρ, προκαλώντας πανικό ανάμεσα στους πολίτες.

Παράλληλα, σε μία ακόμα συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, αυτή τη φορά, καταγράφεται αστυνομικός να δίνει εντολή στους συναδέλφους του να μη διστάσουν να κάνουν χρήση των όπλων τους, φωνάζοντας: «Πυροβολήστε τους αν είναι απαραίτητο».

Από την άλλη, το φιλοκουρδικό κόμμα σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για απόπειρα πρόκλησης εμφυλίου στην Τουρκία, επισημαίνοντας πως «αυτό το πραξικόπημα, θα αποτελέσει μελανό σημείο στην τουρκική ιστορία».

Την ίδια ώρα, μέλος του κόμματος τόνισε πως το κυβερνών κόμμα έχει δύο επιλογές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου: «Δημοκρατία ή δικτατορία» και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση Ερντογάν «δεν δίστασε να φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι τα πρώτα στάδια ενός εμφυλίου».