Μόλις 50 κουτιά γάντια για τα δικαστήρια όλης της Ελλάδας από το υπ. Δικαιοσύνης

Με 2.500 ζευγάρια γάντια μιας χρήσης το υπουργείο Δικαιοσύνης «κορόιδεψε» τους δικαστικούς υπαλλήλους

5057630

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχωρά με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, αναφορικά με το υλικό προστασίας που εξασφάλισε το υπουργείο Δικαιοσύνης για την προστασία των εργαζομένων στα ελληνικά δικαστήρια έναντι του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ΟΔΥΕ, η προμήθεια με υλικό ατομικής προστασίας που εξασφάλισε το υπουργείο ήταν εξαιρετικά μικρή με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες προστασίας που υπάρχουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το υλικό ατομικής προστασίας που εξασφάλισε για την πρώτη φάση της προμήθειας αφορά: 6.000 φιάλες απολυμαντικού υγρού των 500 ml έκαστο, 5.000 μάσκες υψηλής ποιότητας FFP2/Ν95 καθώς και 5.000 γάντια νιτριλίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως ξεκαθαρίζει η ανακοίνωση της ΟΔΥΕ, τα «5.000 γάντια» δεν αποτελούν αναφορά σε κούτες γαντιών, αλλά ούτε καν σε ζευγάρια γάντια όπως ίσως να φανταζόταν κανείς. Όπως προκύπτει και από τα έγγραφα που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, πρόκειται για 5.000 τεμάχια, δηλαδή μόλις 2.500 ζευγάρια γάντια μιας χρήσης, τα οποία θα έπρεπε να διατεθούν στους δικαστικούς υπαλλήλους και τους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς όλης της χώρας.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα της προμήθειας, διατέθηκαν λίγο περισσότερα από 19.000 ευρώ την προμήθεια έξι χιλιάδων συσκευών απολύμανσης (δηλαδή φιάλες απολυμαντικού των 500ml) και περισσότερα από 15.0000 ευρώ για την αγορά 5.000 μασκών και 5.000 γαντιών (προκειται δηλαδή για 50 κουτιά των 100 τεμαχίων).

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο οι δικαστικοί υπάλληλοι της χώρας αριθμούν περί τα 6.000 άτομα ενώ η προμήθεια του υλικού λαμβάνει χώρα με καθυστέρηση δύο εβδομάδων από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, ενώ η διάθεσή τους στα δικαστήρια της χώρας δεν αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα. Άλλωστε η ίδια η ανακοίνωση του υπουργείου κάνει λόγο για παράδοση εντός των «επόμενων ημερών». Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί εδώ ότι αν και η κανονική λειτουργία των δικαστηρίων έχει ανασταλεί στα πλαίσια των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού, εντούτοις συνεχίζουν να πραγματοποιούνται ακρετές δικαστικές διαδικασίες όπως η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, οι δίκες κρατουμένων για τους οποίους λήγει το 18μηνο, παραγραφές κ.α., ενώ οι δικαστικοί υπάλληλοι πηγαίνουν στον χώρο εργασίας τους εφαρμόζοντας εκ περιτροπής εργασία.

Από την πλευρά της η ΟΔΥΕ ωστόσο, όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της, ότι για να καλύψει τις ανάγκες των δικαστικών υπαλλήλων, εξασφάλισε επιπλέον 1.000 λίτρα απολυμαντικού υγρού (δηλαδή 2.000 φιάλες των 500 ml) και 40.000 γάντια (δηλαδή 400 κουτιά των 100 τεμαχίων έναντι των 50 κουτιών του υπουργείου), με κόστος περίπου 14.000 ευρώ. Όπως τονίζει, οι ποσότητες που εξασφάλισε η ΟΔΥΕ θα τεθούν στη διάθεση του υπουργείου προκειμένου να αποσταλούν στα δικαστήρια όλης της χώρας.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό ξεκινάει και ο δεύτερος γύρος στη διένεξη για τις προμήθειες υλικού, αυτή τη φορά με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού σε ανακοίνωση της Ένωσης που δημοσιεύτηκε στις 3 Απριλίου, γίνεται λόγος για 5.000 γάντια νιτριλίου, όμως στον πίνακα των διαθέσιμων ποσοτήτων, τα γάντια εμφανίζονται ξαφνικά να είναι 18.100, αφού έχει προστεθεί η μισή προσφορά υλικού της ΟΔΥΕ, χωρίς ωστόσο να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στη συνεισφορά της. 

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι η θετική απόκλιση μεταξύ της ανακοίνωσης της ΕΔΕ και του πίνακα κατανομής υλικών αφορά μόνο τα γάντια κατά αρκετές χιλιάδες τεμάχια. Σε ό,τι αφορά τις μάσκες και τις φιάλες απολυμαντικού, η απόκλιση είναι αρνητική καθώς από τις 8.000 φιάλες της ανακοίνωσης φαίνεται να κατανέμονται οι 5.850 και από τις 5.000 μάσκες της ανακοίνωσης κατανέμονται οι 4.000, σύμφωνα πάντα με τον πίνακα.

Διαβάστε παρακάτω ολόκλρηρη την ανακοίνωση της ΟΔΥΕ για το ζήτημα:

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…