Newsroom

Newsroom

Φιλιππίνες: Συντριπτική νίκη στις εκλογές για τον γιο του πρώην δικτάτορα Μάρκος

Η "καταιγίδα παραπληροφόρησης" και η... ευχή του Ντουτέρτε φέρνουν στην εξουσία τον Μάρκος Τζούνιορ

AP22130112038090

Ο γιος και συνονόματος του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος κατήγαγε σήμερα συντριπτική νίκη στις προεδρικές εκλογές, επαναφέροντας την οικογένειά του στην κορυφή της εξουσίας 36 χρόνια μετά τη λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε τον πατέρα του.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που αφορούν σχεδόν το σύνολο των εκλογικών κέντρων, ο Μάρκος Τζούνιορ, γνωστός και ως «Μπονγκ Μπονγκ», έχει συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% των ψήφων, ποσοστό διπλάσιο από αυτό της κύριας αντιπάλου του, της απερχόμενης αντιπροέδρου των Φιλιππίνων Λένι Ρομπρέντο.

Σε ομιλία του σήμερα τα ξημερώματα ο 64χρονος Μάρκος Τζούνιορ απέφυγε να γιορτάσει τη νίκη του. «Ας περιμένουμε να είναι εντελώς ξεκάθαρο, η καταμέτρηση να φτάσει στο 100% των ψήφων, και τότε μπορούμε να γιορτάσουμε», δήλωσε, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη Μανίλα εκατοντάδες ενθουσιασμένοι υποστηρικτές του έριξαν πυροτεχνήματα και βγήκαν στους δρόμους κρατώντας σημαίες των Φιλιππίνων.

Περίπου 67 εκατομμύρια Φιλιππινέζοι είχαν κληθεί στις κάλπες για τις εκλογές, από τις οποίες θα αναδειχθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά και οι βουλευτές, οι μισοί γερουσιαστές, οι κυβερνήτες των επαρχιών και χιλιάδες άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι.

Καταιγίδα παραπληροφόρησης

Ο θρίαμβος του Μάρκος Τζούνιορ σημειώθηκε έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από μια καταιγίδα παραπληροφόρησης και χάρη στη στήριξη του απερχόμενου προέδρου των Φιλιππίνων, του αυταρχικού Ροντρίγο Ντουτέρτε, η δημοτικότητα του οποίου παραμένει υψηλή.

Εδώ και χρόνια λογαριασμοί υπέρ του Μάρκος Τζούνιορ έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι απευθύνονται κυρίως στους νέους και παρουσιάζουν τα 20 χρόνια του καθεστώτος του πατέρα του (1965-1986) ως μια χρυσή εποχή ειρήνης και ευημερίας για τις Φιλιππίνες. Φυσικά αποσιωπούν τους δεκάδες χιλιάδες αντιφρονούντες που συνελήφθησαν στη διάρκεια της δικτατορίας και βασανίστηκαν ή φονεύθηκαν ή ακόμη και τα δισεκατομμύρια δολάρια που υπεξαίρεσε από τα δημόσια ταμεία της χώρας η οικογένεια Μάρκος.

Το καθεστώς ανατράπηκε το 1986 έπειτα από μια τεράστια λαϊκή εξέγερση και η οικογένεια Μάρκος αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ, προτού επιστρέψει στις Φιλιππίνες για να οργανώσει υπομονετικά το δίκτυο πολιτικής της στήριξης.

Λιγότερο από μισό αιώνα μετά την ανατροπή τους οι Μάρκος επιστρέφουν τον Ιούλιο στο προεδρικό μέγαρο, από όπου ο «Μπονγκ Μπονγκ» έχει δεσμευθεί να αποκαταστήσει την «ενότητα» της χώρας στη διάρκεια της εξαετούς θητείας του.

Εκατομμύρια προοδευτικοί Φιλιππινέζοι θεωρούν τον θρίαμβό του σκληρό πλήγμα, έπειτα από έξι χρόνια διακυβέρνησης του Ντουτέρτε ο οποίος είχε εξαπολύσει έναν αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών και είχε κυβερνήσει με αυξανόμενο αυταρχισμό.

«Αυτές οι εκλογές ήταν η μεγάλη μας ευκαιρία για μια ριζική αλλαγή», δήλωσε ο Μάε Πάνερ, ένας 58χρονος ακτιβιστής που συμμετείχε στην εξέγερση του 1986. «Θα υπάρξουν περισσότεροι νεκροί, περισσότερο χρέος, περισσότερη πείνα. Οι Μάρκος θα επιδοθούν σε κλοπή», εκτίμησε.

«Ιστορικοί απατεώνες»

Για τον Μπονιφάσιο Ιλαγάν, ο οποίος φυλακίστηκε επί δύο χρόνια και βασανίστηκε στη διάρκεια της δικτατορίας του Μάρκος, οι εκλογές έφεραν στο φως τη βαθιά αμηχανία της κοινωνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αποκάλυψαν «το πόσο βαθιά έχει εισχωρήσει στη συνείδηση των Φιλιππινέζων η απάτη των ιστορικών απατεώνων».

Ο Μάρκος Τζούνιορ οφείλει τη νίκη του σε μεγάλο βαθμό σε μια σειρά μυστικών συνεννοήσεων με άλλες οικογενειακές δυναστείες και κυρίως στη συνεργασία του με τη Σάρα Ντουτέρτε, την κόρη του απερχόμενου προέδρου, η οποία διεκδικεί την αντιπροεδρία την οποία φαίνεται ότι έχει κερδίσει.

Η 57χρονη Ρομπρέντο, δικηγόρος και οικονομολόγος, που είχε υποσχεθεί να ελευθερώσει τη χώρα από τη διαφθορά και τη χειραγώγηση των πολιτικών δυναστειών, εξέφρασε «την ξεκάθαρη απογοήτευσή της».

Η βαριά ήττα της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης ανοίγει για αυτή μια περίοδο βαθιάς ενδοσκόπησης, εκτίμησε ο Μαρκ Τόμσον διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τη Νοτιοανατολική Ασία στο πανεπιστήμιο City του Χονγκ Κονγκ.

«Πρέπει να δείξει ξεκάθαρα ότι θα βελτιώσει τη ζωή του μέσου Φιλιππινέζου», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Μάρκος Τζούνιορ θα πρέπει να προσπαθήσει να ικανοποιήσει όλους όσοι τον ψήφισαν από αντίδραση στις δημοκρατικές κυβερνήσεις που διαδέχθηκαν η μία την άλλη μετά την πτώση της δικτατορίας και τις οποίες κατηγορούν ότι δεν βελτίωσαν το επίπεδο ζωής τους.

«Θα πρέπει να παρουσιάσει ένα λεπτομερές και συγκροτημένο σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας των Φιλιππίνων μετά την πανδημία», δήλωσε ο Πίτερ Μάμφορντ αναλυτής στο Eurasia Group.

«Ένα από τα βασικά στοιχεία για τα οποία θα πρέπει να παρακολουθούμε την κυβέρνησή του είναι η επιδείνωση της διαφθοράς και του νεποτισμού» στις Φιλιππίνες, σημείωσε ο ίδιος.

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…