Φιλιππίνες: Σκληρός ο απολογισμός από τις μάχες στρατού – τζιχαντιστών

Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη Μαράουι στις νότιες Φιλιππίνες από τότε που τζιχαντιστές αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους κάποιες συνοικίες της, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός της χώρας υποσχόμενος για μια ακόμη φορά τον άμεσο τερματισμό των μαχών.

59e330ba1dc524fb0a8b4567

Την Κυριακή καταδιωκτικά αεροσκάφη συνέχιζαν να πετούν πάνω από τη μεγαλύτερη μουσουλμανική πόλη των Φιλιππίνων, οι περισσότεροι κάτοικοι των οποίων είναι καθολικοί, η οποία έχει σχεδόν εκκενωθεί από κατοίκους, ενώ ο στρατός προσπαθούσε να ανακαταλάβει ένα – ένα τα κτίριά της.

Πρόσφατα ο στρατός των Φιλιππίνων είχε θέσει τη σημερινή ημέρα ως καταληκτική ημερομηνία για την εκδίωξη από τη Μαράουι των ανταρτών που έχουν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που αναγκάζεται να μεταθέσει την ημερομηνία αυτή, εξαιτίας της ιδιαίτερα σκληρής αντίστασης που προβάλλουν οι ισλαμιστές αντάρτες.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν στις 23 Μαΐου έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα σύλληψης του Ισνιλόν Χάπιλον, ενός από τους πλέον καταζητούμενους άνδρες στον κόσμο, που θεωρείται ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στη νοτιοανατολική Ασία.

Εκατοντάδες ένοπλοι αντάρτες, μεταξύ των οποίων και ξένοι μαχητές, σπέρνουν έκτοτε το χάος στη Μαράουι, οχυρωμένοι σε κάποιες συνοικίες της πόλης.

Αργότερα ο στρατός των Φιλιππίνων είχε εξηγήσει ότι η απόπειρα σύλληψης του Χάπιλον ώθησε τους τζιχαντιστές να θέσουν νωρίτερα σε εφαρμογή ένα σχέδιο κατάληψης της πόλης, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα χαλιφάτο εμπνεόμενοι από αυτό που είχε κηρύξει το ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ.

Έκτοτε, 822 αντάρτες, 162 στρατιώτες και αστυνομικοί καθώς και 47 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των Φιλιππίνων είχε δώσει διορία ως τις 15 Οκτωβρίου για την κατάπνιξη της εξέγερσης. Και ο πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε δήλωσε την Παρασκευή ότι η μάχη «έχει σχεδόν ολοκληρωθεί».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή της δύναμης που μάχεται κατά των τζιχαντιστών, τον συνταγματάρχη Ρόμεο Μπράουνερ, 40 αντάρτες παραμένουν στη Μαράουι, μεταξύ αυτών ο Χάπιλον και ο Ομαρκαγιάμ Μάουτε, η οργάνωση του οποίου έχει επίσης δηλώσει πίστη στο ΙΚ.

Περίπου 100 άμαχοι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στην περιοχή που ελέγχουν οι τζιχαντιστές, μεταξύ των οποίων είναι όμηροι και οι οικογένειες των ανταρτών.

«Οι γυναίκες και τα παιδιά πλέον αναγκάζονται να πολεμήσουν με τους μαχητές της οργάνωσης Μάουτε και του ΙΚ», κατήγγειλε ο συνταγματάρχης.

Σήμα κινδύνου από τους κατοίκους των νησιών για την υποστελέχωση των νοσοκομείων

nosokomeio eurokinissi giorgos kontari

Σήμα κινδύνου από τους κατοίκους των νησιών για την υποστελέχωση των νοσοκομείων

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως οι ασθενείς εξετάζονται, όχι από κάποιον ειδικό για την περίσταση γιατρό,…

Συγκινεί η μητέρα του Τζούλιαν Ασάνζ: «Ο γολγοθάς του γιου μου φτάνει επιτέλους στο τέλος του»

AP21003354402598

Συγκινεί η μητέρα του Τζούλιαν Ασάνζ: «Ο γολγοθάς του γιου μου φτάνει επιτέλους στο τέλος του»

"Θέλουμε να έρθει στο σπίτι του στην Αυστραλία", δηλώνει ο πρωθυπουργός της χώρας