Φιλιππίνες: Η δικαιοσύνη μπλοκάρει το αίτημα της Μαρίας Ρέσα να μεταβεί στο Όσλο για το Νόμπελ Ειρήνης

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές  η δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα είναι "ύποπτη φυγής"- Άγνωστο αν θα της επιτραπεί να ταξιδέψει στο Όσλο για να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης

maria Ressa

Η δικαιοσύνη των Φιλιππίνων εναντιώθηκε στο αίτημα της Μαρίας Ρέσα να ταξιδέψει τον Δεκέμβριο στο Όσλο για να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης, επικαλούμενη τον «κίνδυνο φυγής» της δημοσιογράφου από τη χώρα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Μαρία Ρέσα, συνιδρύτρια του ιστοτόπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Rappler και ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ, τιμήθηκαν φέτος με το Νόμπελ Ειρήνης, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν με στόχο «να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης».

Η πρώην ανταποκρίτρια του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN είναι ελεύθερη υπό όρους, εν αναμονή της δίκης της σε δεύτερο βαθμό, αφού τον Ιούνιο καταδικάστηκε για δυσφήμιση. Είχε ζητήσει από τη δικαιοσύνη να της δώσουν άδεια για να ταξιδέψει στη Νορβηγία στις 10 Δεκεμβρίου, για την τελετή απονομής του Νόμπελ. Όμως ο γενικός εισαγγελέας στην εισήγησή του προς το Εφετείο αντιτάχθηκε στο αίτημα, υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμά της να ταξιδεύει «δεν είναι απόλυτο» και δεν απέδειξε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να μεταβεί στο Όσλο. «Οι επαναλαμβανόμενες επικρίσεις της για τις δικαστικές διαδικασίες τις Φιλιππίνες (…) αποκαλύπτουν ότι δεν σέβεται το δικαστικό σύστημα και, κατά συνέπεια, είναι ύποπτη φυγής», αναφέρει ο γενικός εισαγγελέας σε αυτό το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 8 Νοεμβρίου.

Το Εφετείο δεν έχει ακόμη εκδώσει την απόφασή του για το θέμα.

Η 58χρονη Ρέσα έστρεψε τους προβολείς στις βιαιότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας κατά των ναρκωτικών που ξεκίνησε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις αυτές.

Αφότου εξελέγη πρόεδρος ο Ντουτέρτε, το 2016, η Μαρία Ρέσα και ο ιστότοπός της αντιμετωπίζουν δικαστικές διώξεις, συλλήψεις και πολλές διαδικτυακές απειλές. Η δημοσιογράφος διώκεται συνολικά για επτά υποθέσεις, τις οποίες η ίδια χαρακτηρίζει «γελοιότητες». Για μία από αυτές κινδυνεύει να καταδικαστεί σε εξαετή κάθειρξη.

Η Ρέσα έχει και την αμερικανική υπηκοότητα και αυτήν την περίοδο βρίσκεται στις ΗΠΑ, αφού της δόθηκε η άδεια να ταξιδέψει στη χώρα αυτή.

Το Ινστιτούτο Νόμπελ εκτίμησε ότι είναι «ντροπή μια χώρα να μην απελευθερώνει τους πολίτες της ώστε να μπορέσουν να πάνε στο Όσλο για να παραλάβουν το Νόμπελ Ειρήνης»

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…