Newsroom

Newsroom

Φιλιππίδης: Δε δέχτηκα καμία πολιτική εντολή για την πώληση των CDS

Τα πεπραγμένα του ως επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου υπερασπίστηκε, μιλώντας στο Hot Doc Radio και τον Κώστα Βαξεβάνη ο Άγγελος…

aggelos filippidis

Τα πεπραγμένα του ως επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου υπερασπίστηκε, μιλώντας στο Hot Doc Radio και τον Κώστα Βαξεβάνη ο Άγγελος Φιλιππίδης, που για πρώτη φορά έδωσε διευκρινίσεις για το τι συνέβη με τα περίφημα CDS που αγόρασε και πούλησε το ΤΤ, λίγο πριν η αξία τους εκτοξευθεί.

Όπως επεσήμανε ο Άγγελος Φιλιππίδης, το ΤΤ αγόρασε τα CDS για να προστατεύσει τη χώρα από την επίθεση των κερδοσκόπων, που ξεκίνησε λίγο μετά την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης Παπανδρέου, και πράγματι αυτό έπραξε μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν και τα CDS πουλήθηκαν, με τον κ. Φιλιππίδη να υποστηρίζει πως δε δέχτηκε καμία πολιτική εντολή για την πώλησή τους, ενώ δήλωσε άγνοια για το αν τα CDS αγόρασαν άτομα του περιβάλλοντος του Γιώργου Παπανδρέου.

Για την υπόθεση Λαυρεντιάδη, σημείωσε ότι δεν μπορεί να εγκαλείται ο ίδιος για το γεγονός ότι έδωσε δάνειο στον επιειρηματία, χωρίς να γνωρίζει ότι η οικονομική του ευρωστία βασιζόταν σε ψεύτικα στοιχεία, όταν η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος του έδωσε οκτώ μήνες αργότερα την άδεια να διαχειριστεί δύο δις. ευρώ σε δική του τράπεζα.

Ο Άγγελος Φιλιππίδης αναγνώρισε πως το πρόβλημα το δημιούργησαν οι τράπεζες, που «είχαν 100 και δάνειζαν 150», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι στα stress tests που έγιναν λίγο μετά την αποχώρησή του από το ΤΤ, το Ταμιευτήριο είχε πολύ καλύτερες επιδόσεις από τις  λεγόμενες «συστημικές» τράπεζες.

«Αν βρεθεί μισό ευρώ σε λογαριασμό δικό μου, να πάω φυλακή», δήλωσε ακόμα ο Άγγελος Φιλιππίδης, απαντώντας στο πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, που κάνει λόγο για «ύποπτα» εμβάσματα ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακούστε το απόσπασμα από τη σημερινή εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη