Newsroom

Newsroom

Φίλης: Πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια τα δημόσια σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά από την πρώτη μέρα

Τα παιδιά θα έχουν καθηγητές και δασκάλους από την πρώτη μέρα δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, ενώ τόνισε οτι δεν υπάρχει θέμα κατάργησης της προσευχής γιατί υπάρχει προεδρικό διάταγμα.

57d28a301dc524164e8b4abf

Το σχολείο αναβαθμίζεται τόνισε ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στην ΕΡΤ προσθέτοντας ότι ειδικά στα Δημοτικά σχολεία υπάρχει 100% πληρότητα σε δασκάλους. Σε αντίθεση με το παρελθόν που μόνο, ένα στα τρία Δημοτικά είχε ειδικά μαθήματα, φέτος από τετραθέσια και πάνω, όλα τα Δημοτικά σχολεία, θα έχουν πλούσιο πρόγραμμα με πλήθος ειδικών μαθημάτων, όπως πληροφορική κ.α. Επιπλέον, όλα Δημοτικά θα είναι εξάωρα γιατί αυτό επιτάσσει η εκπαιδευτική πολιτική καθώς τα παιδιά ήταν κουρασμένα την 7η ώρα.

«Το σχολείο εκφυλίζεται όταν καταντά εξεταστικό κέντρο» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας εξηγώντας ότι, η δύναμη του σχολείου είναι η τάξη, το μάθημα, να μην έχει άγχος ο μαθητής και να προωθεί την ομαδοσυνεργατική συνεργασία.

Θα υπάρξει ενισχυτική διδασκαλία, ενώ σχεδιάζεται η αναμόρφωση των προγραμμάτων και των βιβλίων. Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι το υπουργείο προσανατολίζεται σε κοινή διδασκαλία των φυσικών επιστημών, όπως γίνεται με επιτυχία στο εξωτερικό, καθώς και στην Κύπρο. Τα τρία μαθήματα φυσική, χημεία, βιολογία θα έχουν κοινό πρόγραμμα και κοινά βιβλία, εξήγησε.

Προσλήψεις αναπληρωτών και στην ειδική αγωγή

Αναφορικά με το αίτημα των εκπαιδευτικών για μόνιμες προσλήψεις υποστήριξε ότι τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι το 2020 εκτιμώντας τα κενά θα μετατρέπεται ο αριθμός των αναπληρωτών σε μονίμους.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι για πρώτη χρονιά φέτος οι προσλήψεις των αναπληρωτών γίνονται από το ΑΣΕΠ και όχι από το υπουργείο Παιδείας. Σημείωσε ότι αυτό πρόκειται για μια σημαντική διαδικασία που ενισχύει την αντικειμενικότητα στην εκδίκαση των ενστάσεων και επιπλέον αποτελούσε συνταγματική επιταγή, που δεν είχε εφαρμοστεί, εδώ και 17 χρόνια.

Για πρώτη φορά έχουν προσληφθεί τόσοι πολλοί αναπληρωτές πριν ξεκινήσουν τα σχολεία τονίζοντας ότι 6.000 ήδη έχουν προσληφθεί. Αντιπαρήλθε τέλος της κριτικής που ακούγονταν το προηγούμενο διάστημα για δήθεν κατάργηση του ολοήμερου και των τμημάτων ένταξης λέγοντας: «Τώρα έρχεται η ώρα της αλήθειας, το ολοήμερο έχει περίπου τον ίδιο αριθμό παιδιών και τα ίδια τμήματα. Μετά από 10 χρόνια ιδρύσαμε 400 τμήματα ένταξης και 100 ειδικά σχολεία με 9.000 εκπαιδευτικούς για την εκπαιδευτική αγωγή».

Η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται από τη σχολική μονάδα και όχι εκδικητικά. Επιβεβλημένος ο διάλογος για να αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Θα αξιοποιήσουμε την παγκόσμια εμπειρία. Η ευθύνη επιλογής των παιδιών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να επιστρέψει στο σχολείο και όχι στο φροντιστήριο. Στόχος είναι στο Λύκειο να υπάρχουν λιγότερα μαθήματα και διδασκόμενα σε βάθος.

753 βιβλιοθήκες στη Μέση Εκπαίδευση ανοίγουν στη Μέση Εκπαίδευση

  753 βιβλιοθήκες θα ανοίξουν στη Μέση Εκπαίδευση που είχαν κλείσει τα μνημονιακά χρόνια υπογράμμισε ο κ. Φίλης καθώς το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι η βιβλιοθήκη έχει κεντρική λειτουργία του σχολείου και δεν είναι «αποθήκη βιβλίων». Στόχος οι μαθητές να εκπαιδευτούν στο ερευνητικό έργο ενώ θα υπάρξει και επιμόρφωση των καθηγητών σε αυτή την κατεύθυνση.  

Χαμός στο OPEN με τους χαρακτηρισμούς Μπογδάνου: «Την είδατε; Κήτος, βυτίο» – Η αντίδραση της Τσολάκη (video)

Μπογδάνος

Χαμός στο OPEN με τους χαρακτηρισμούς Μπογδάνου: «Την είδατε; Κήτος, βυτίο» – Η αντίδραση της Τσολάκη (video)

«Είχαμε και στα χωριά μας plus size και body shaming», ήταν ένα από τα σχόλια…

Καιρός: Τελικά έχουμε όντως καύσωνα – Η απάντηση Μαρουσάκη με το «διάγραμμα αλήθειας»

καιρός καύσωνα

Καιρός: Τελικά έχουμε όντως καύσωνα – Η απάντηση Μαρουσάκη με το «διάγραμμα αλήθειας»

Ο καιρός είναι κάτι παραπάνω από ζεστός, υπάρχει ωστόσο και η ερμηνεία του Κλέαρχου Μαρουσάκη