ΗΓ

Ηλίας Γεωργαντάς

Το φιάσκο της τηλεκατάρτισης και κάποιες άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές του

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην ΓΓ του υπουργείου Παιδείας, Ηλίας Γεωργαντάς, εξηγεί με ανάρτησή του στο facebook τον τρόπο με τον οποίο στήθηκε «το φιάσκο της τηλεκατάρτισης».

pc 1

ΚΑΙ ΧΟΝΔΡΙΚΩΣ ΚΑΙ ΛΙΑΝΙΚΩΣ. ΟΧΙ ΠΑΝΤΩΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΣ.

Το φιάσκο της τηλεκατάρτισης έχει και κάποιες άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Καταρχάς να πούμε ότι η προσφορά τους χωρίζεται σε δύο σκέλη.

Το πρώτο σκέλος είναι οι πάροχοι, δηλαδή τα ΚΕΚ , Κέντρα Δια Βίου Μάθησης κλπ στα οποία θα απευθυνθεί κάποιος/α με το κουπονάκι του για να εγγραφεί σε κάποιο από τα προσφερόμενα προγράμματα. Αυτά είναι 399 τον αριθμό σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Βρούτση που σύστησε το Μητρώο Παρόχων. Από αυτούς τους 399 θα πάει ο επιστήμονας να “ψωνίσει” υπηρεσίες τηλεκατάρτισης. Όμως αυτοί, όπως επιμελώς φρόντισε η προκήρυξη Βρούτση, δεν είναι οι δημιουργοί του περιεχομένου και άρα είναι σε θέση να λένε ότι δεν έχουν και καμμία ευθύνη. Είναι οι διεκπεραιωτές του προσφερόμενου προϊόντος, σα να λέμε τα σημεία λιανικής.

Αυτοί λοιπόν οι πρώτοι, οι πάροχοι δηλαδή, υποχρεώνονται βάσει της πρόσκλησης Βρούτση να συζευχθούν, να συμπεθεριάσουν κατά το κοινώς λεγόμενο, με έναν από τους παραγωγούς των Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης (ΟΣΤΚ) που είναι ταυτόχρονα οι χονδρέμποροι θα λέγαμε του συστήματος. Η σύζευξη μάλιστα είναι ρητώς υποχρεωτική και η μη πραγματοποίησή της οδηγεί σε αποβολή από το σύστημα. Αυτοί λοιπόν οι χονδρέμποροι είναι εκείνοι που έχουν την ευθύνη παραγωγής της πλατφόρμας , δηλαδή τις φαιδρότητες που είδαμε από την Μεγάλη Πέμπτη και μετά. Τους ΟΣΤΚ θα τους ακούσετε να αναφέρονται και απλά ως “πλατφόρμες”. Είναι ένα και το αυτό.

Αυτοί οι ΟΣΤΚ/πλατφόρμες αποτελούν το δεύτερο σκέλος της προσφοράς που είναι και το πιο ενδιαφέρον. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε μόλις 7 σύμφωνα με την επιλογή που έκανε η Υπουργική Απόφαση Βρούτση η οποία απέκλεισε 13 υποψήφιους, 10 εκ των οποίων με το αιτιολογικό ότι ήταν “ωφελούμενοι”. Άρα στο σκέλος των παρόχων έχουμε ένα πλουραλιστικό τοπίο 399 παρόχων, ενώ στο σκέλος των παραγωγών της πλατφόρμας έχουμε ένα κλασικό ολιγοπώλιο με όλα τα πιθανά παρεπόμενα που προβλέπει η θεωρία της οικονομικής ρύθμισης, όπως π.χ. εξασφάλιση συμμόρφωσης των μελών του ολιγοπωλίου, εσωτερική συνοχή των μελών, περιθώρια οργάνωσης συμπαιγνίας κλπ κλπ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι πλατφόρμες, αν και μόλις 7 τον αριθμό θα εισπράξουν τα 30 από τα συνολικά 85 εκατομμύρια ευρώ που θα καταλήξουν στις τσέπες του σκέλους της προσφοράς.

Μόνο ενδιαφέρον και απορίες μπορεί να προκαλέσει η σύγκριση των δύο Υπουργικών Αποφάσεων που συγκροτούν αφενός το Μητρώο Παρόχων (τη λιανική δηλαδή), αφετέρου το Μητρώο Εγκεκριμένων ΟΣΤΚ (τη χονδρική δηλαδή).

Στο Μητρώο των 399 παρόχων η Υπουργική Απόφαση είναι επιμελής και διεξοδική δίνοντας την πλήρη επωνυμία της επιχείρησης, το ΑΦΜ της, τον διακριτικό της τίτλο, την έδρα της, τα στοιχεία επικοινωνίας της, τον αριθμό μητρώου της. Ό,τι δηλαδή όφειλε να περιλαμβάνει μια ΥΑ στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης. Βλέπε σχετικά την Εικόνα 1.

Αντιθέτως το Μητρώο με τις 7 πλατφόρμες (βλ. Εικόνα 2) είναι ολίγον μεταφυσικό και μυστηριώδες. Δίδεται μόνο η διαδικτυακή διεύθυνση της πλατφόρμας. Ούτε ποιος είναι, ούτε τι ΑΦΜ έχει, που διάολε τον βρίσκουμε, αν είναι φυσικό κατάστημα ή μια άυλη οντότητα στο αστροφυσικό συνεχές. Τίποτε! Αναγκάστηκα να πάω στις πλατφόρμες και, πλην μίας άντε δύο, δεν μπόρεσα να βρω σε ποιον ανήκει. Μάλλον είναι πλατφόρμες με κουκούλα. Κάτι σαν οφσόρ με εξασφαλισμένη ανωνυμία για τον απλό πολίτη που διαβάζει την ΥΑ. Και ερωτώ το εξής απλό: αν δεν τους ξέρουμε πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν είναι κι αυτοί ωφελούμενοι όπως οι 10 από τους 13 που αποκλείστηκαν; Αλλά και πολλά άλλα που δεν είναι της ώρας…

Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στο Υπουργείο και τα στελέχη του που σίγουρα τους ξέρουν και αν χρειαστεί θα τους βρουν και θα μας τους πουν. Αλλά γιατί τόση φειδώ κε Βρούτση; Όνομα δεν έχουν αυτές οι επιχειρήσεις. Είναι δυνατόν να βγάζεις μια ΥΑ με δικαιούχο μια διεύθυνση www….. τελεία gr; Αδίκως διαμαρτύρομαι;

Και για να κλείσω, γιατί σας κούρασα. Δείτε και την εικόνα 3 για να κλείσουμε το θέμα με μία νότα αισιοδοξίας. Είναι από την πλατφόρμα Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης που παρέχουν ΔΩΡΕΑΝ ψηφιακό περιεχόμενο πολύ υψηλού επιπέδου. Καταρχάς έχει σαφέστατη ταυτότητα. Όχι μόνο σε επίπεδο παρόχου αλλά και σε επίπεδο δημιουργού του περιεχομένου. Π.χ. μάθημα από τον Θεοδόσιο Τάσιο “Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία I”, από τον Νίκο Αβούρη “Προχωρημένος προγραμματισμός με Python”, από τους Γραμμένο και Στρατάκη “Ο GDPR και οι σαράντα κλέφτες”, από τον Βασίλη Κάλφα “Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία” και πολλά, πολλά άλλα. ΜΕ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΥΡΙΕ ΒΡΟΥΤΣΗ. Αν κόπτεσθε για τη δια βίου μάθηση θα μπορούσατε να τους πείτε να παρακολουθήσουν δωρεάν ένα από αυτά και μετά να περάσουν να πάρουν τα 800 ευρώ. Απλό δεν είναι; Αλλά ξέχασα. Φροντίσατε να αποκλείσετε τα πανεπιστήμια από τις πλατφόρμες των αχρίστων!

*Δημοσιεύτηκε στο facebook του Ηλία Γεωργαντά

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Η τραγουδίστρια που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού…

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

InCollage 20240329 131641014

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

Η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη από τη ΝΔ έχει πολλούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι…