Newsroom

Newsroom

Το φιάσκο της Sky Greece: "Χαμηλές πτήσεις", εργαζόμενοι σε ομηρία και εγκλωβισμένοι επιβάτες

Του Άγγελου Προβολισιάνου «Σήμερα γράφουμε μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της αεροπορίας» δήλωνε ο ιερέας Νικόλαος Αλεξανδρής και πρόεδρος της…

Του Άγγελου Προβολισιάνου

«Σήμερα γράφουμε μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της αεροπορίας» δήλωνε ο ιερέας Νικόλαος Αλεξανδρής και πρόεδρος της αεροπορικής εταιρίας τον περασμένο Ιούνιο στην τελετή των εγκαινίων για την πρώτη υπερατλαντική πτήση Θεσσαλονίκη – Τορόντο. Δύο μήνες αργότερα η εταιρία ελληνοκαναδικών συμφερόντων ανακοίνωνε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της, ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου η καναδική Υπηρεσία Μεταφορών (CTA) της αφαίρεσε και την άδεια.

Από τα τέλη Αυγούστου 2015, όταν και η Sky Greece κοινοποίησε την αναστολή λειτουργίας της, επικαλούμενη μεταξύ άλλων την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τα ίχνη των ιδρυτών της αγνοούνται, με εξαίρεση την παρουσία του ιερέα κ. Αλεξανδρή στη Μύκονο το καλοκαίρι…

Ως εκ τούτου, οι περίπου 200 εργαζόμενοι στην Ελλάδα βρέθηκαν στο δρόμο, με την εταιρία να τους χρωστά δεδουλευμένα που υπολογίζονται σε χιλιάδες ευρώ. Αρκετοί εξ αυτών έχουν κινήσει νομικές διαδικασίες, μέσω ασφαλιστικών μέτρων, εξώδικων δηλώσεων, προχωρώντας ακόμα και σε επίσχεση εργασίας. Αξιοσημείωτο είναι πως μέχρι και σήμερα η εταιρία δεν έχει προχωρήσει σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να εργαστούν σε άλλη εταιρία.

Επίσης, περίπου 1.000 κάτοικοι Νέας Υόρκης και Καναδά πλήρωσαν  εισιτήρια για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, με τις πτήσεις να μην πραγματοποιούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η τραγική εικόνα δεκάδων επιβατών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που παρέμειναν για 48 ώρες στο αεροδρόμιο λόγω ακύρωσης της πτήσης τους, με τους εκπροσώπους της εταιρίας να μην παρέχουν καμία ενημέρωση ή βοήθεια.

SkyGreece Airlines

Φιλόδοξο εγχείρημα με… πενταροδεκάρες

Η Sky Greece ιδρύθηκε τέλη του 2012 από έλληνες ομογενείς, στοχεύοντας στην απευθείας σύνδεση της Ελλάδας με το Τορόντο και τη Νέα Υόρκη. Πρόεδρος ήταν ο ομογενής ιερέας του Καναδά Νικόλαος Αλεξανδρής, για τον οποίο υπάρχουν δημοσιεύματα που τον συνδέουν με το εξίσου αποτυχημένο αεροπορικό εγχείρημα της Hellenic Imperial. Συνιδρυτής της εταιρίας ήταν ο ελληνοκαναδός επιχειρηματίας Κεν Σταθάκης, αλλά και οι Βασίλης Αλεφαντής και Παναγιώτης Χειλάκος, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, ελέγχοντας τα τουριστικά γραφεία του ταξιδιωτικού ομίλου Hi Tours.

Στα μέσα Μαΐου 2013 κατεβλήθη το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο, ύψους 60.000 ευρώ, το οποίο στα τέλη του 2013 αυξήθηκε στα 1,03 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ποσό, σύμφωνα με αεροπορικούς αναλυτές, θεωρήθηκε μηδαμινό για μια αεροπορική εταιρία που φιλοδοξούσε να δρομολογήσει πτήσεις μακρινών αποστάσεων.

Το Φθινόπωρο του 2013 προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το πρώτο και μοναδικό αεροπλάνο της εταιρίας, ένα Boeing 767 – 300, 274 θέσεων. Στη συνέχεια, άλλο ένα αεροσκάφος προστέθηκε στο δυναμικό της Sky Greece, αυτή τη φορά όμως με leasing από εταιρία της Βουλγαρίας. Το χρονοδιάγραμμα όριζε αρχικά ότι οι τακτικές πτήσεις για Τορόντο και Νέα Υόρκη θα ξεκινούσαν το καλοκαίρι του 2014, κάτι που τελικά έγινε έναν χρόνο αργότερα.

«Απ’ όσο μάθαμε εκ των υστέρων η εταιρία δεν είχε να δώσει τις ανάλογες εγγυητικές και γι’ αυτό δεν ξεκίνησε τα υπερατλαντικά δρομολόγια το καλοκαίρι του 2014. Έτσι, έκανε πτήσεις σε προορισμούς όπως Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, Μαρόκο, Μαδαγασκάρη για να καλύψει τα έξοδα» λέει ο ιπτάμενος φροντιστής της εταιρίας, A. Μαγουλάς.

Στις 19 Ιουνίου 2015 έλαβαν χώρα τα εγκαίνια της πρώτης υπερατλαντικής πτήσης της εταιρίας με δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Τορόντο, στα οποία παραβρέθηκαν τοπικοί φορείς, όπως ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και φορείς του τουρισμού.

 

 

Οι «χαμηλές πτήσεις» και το λουκέτο

Δεν πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα για να δώσει η εταιρία τα πρώτα δείγματα ασυνέπειας. Αρκετές ήταν οι πτήσεις που ακυρώνονταν άνευ αιτίας, με τους Ελληνοαμερικανούς που κατάφερναν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, να θεωρούνται τυχεροί. Δεν ήταν λίγες, επίσης, οι φορές που το αεροπλάνο «ξέμενε» σε διάφορα αεροδρόμια είτε επειδή παρουσίαζε μηχανικά προβλήματα είτε επειδή η εταιρία δεν είχε να πληρώσει τα… καύσιμα.

«Από τον Ιούλιο του 2015 ξεκίνησαν οι πρώτες ακυρώσεις, με αποκορύφωμα τον Αύγουστο που είχαμε ακυρώσεις κάθε βδομάδα» επισημαίνει ο κ. Μαγουλάς και προσθέτει πως κατά τη διάρκεια πτήσης Τορόντο – Θεσσαλονίκη έσπασε το τζάμι του πιλοτηρίου, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να μείνει για μια εβδομάδα στο αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ στην Κροατία.

«Για όλη αυτή την εβδομάδα οι εργαζόμενοι που έμειναν εκεί δεν πληρώθηκαν, με τη μόνη παροχή της εταιρίας να είναι η διαμονή σε ξενοδοχείο με ένα υποτυπώδες γεύμα» συμπληρώνει.

Στις 28 Αυγούστου 2015 η εταιρία ανακοινώνει την αναστολή λειτουργίας της, με τις φήμες να κάνουν λόγο για αποχώρηση του κ. Αλεξανδρή από τη Sky Greece δύο εμδομάδες πριν την ανακοίνωση. Το γεγονός αυτό μπορεί να μην πήρε τις δέουσες διαστάσεις από τα εγχώρια Μέσα, ωστόσο, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το κανόνι της αεροπορικής ήταν διαρκώς στην επικαιρότητα.

Καθόλου τυχαίο, αφού περισσότεροι από 1.000 επιβάτες από τον Καναδά ή τη Νέα Υόρκη πλήρωσαν ακριβά εισιτήρια για να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα, με την εταιρία να μην τους έχει αποζημιώσει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσοι επιβάτες κυνήγησαν το θέμα -κυρίως στον Καναδά- κατάφεραν τελικά να εξασφαλίσουν εισιτήρια με άλλες αεροπορικές εταιρίες, μετά από τη μεσολάβηση της Sky Greece.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο koutipandoras.gr το «Ελευθέριος Βενιζέλος» γέμισε με δεκάδες ομογενείς που είχαν ξεμείνει στην Ελλάδα, μη γνωρίζοντας για την αναστολή λειτουργίας, με τους εκπροσώπους της Sky Greece να είναι εξαφανισμένοι.

«Δεν ενημέρωσε κανείς τους επιβάτες, με αποτέλεσμα για δύο μέρες να παραμένουν στο αεροδρόμιο ζητώντας εξηγήσεις, δίχως καμία ενημέρωση ή βοήθεια από την πλευρά της εταιρίας» αφηγείται ο κ. Μαγουλάς.

Ένα μήνα αργότερα, η καναδική υπηρεσία μεταφορών -υπό τον έλεγχο της οποίας βρισκόταν η εταιρία- ανέστειλε την άδεια της Sky Greece, γεγονός που τη μετέτρεψε σε μία από τις πιο βραχύβιες αεροπορικές εταιρίες που υπήρξαν ποτέ.

«Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα» είχε δηλώσει στο CTV News ο συνιδρυτής της εταιρίας Κεν Σταθάκης, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του λουκέτου.

Αγωγές εργαζομένων και… διακοπές στη Μύκονο

Η κατάρρευση της εταιρίας οδήγησε τους περίπου 200 εργαζομένους της Sky Greece στην ανεργία. Οι οφειλές υπολογίζονται σε χιλιάδες ευρώ, γεγονός που οδήγησε μεγάλη μερίδα από τους 200 εργαζομένους της αεροπορικής να κινήσουν τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

«Έχουμε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και ποινικές διώξεις κατά των ιδιοκτητών της αεροπορικής. Όσον αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα, η προσωρινή διαταγή εκδικάστηκε και την κερδίσαμε, ενώ το επόμενο δικαστήριο είναι στις 11 Νοέμβρη» λέει ο ιπτάμενος φροντιστής.

asas

Όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι ενώπιον της Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας Παλλήνης, η εταιρία δεν τους έχει χορηγήσει ούτε τα αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας από την υπογραφή της σύμβασής τους έως και σήμερα.

asf metra2

«Δεν μας έχουν δώσει την καταγγελία σύμβασης, δηλαδή ακόμα και τώρα δεν μας έχουν απολύσει» τονίζει ο κ. Μαγουλάς και συμπληρώνει λέγοντας: «Είμαστε όμηροι με αυτή την κατάσταση, αφού υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βρει άλλη δουλειά και δεν μπορούν να προσληφθούν. Γι’ αυτό αναγκάστηκαν κάποιοι να κάνουν επίσχεση εργασίας».

Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι τον Αύγουστο που μας πέρασε ο ιερέας και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Sky Greece, αντί να δώσει εξηγήσεις για όσα συνέβησαν ή συμβαίνουν, θεάθηκε στη Μύκονο κάνοντας διακοπές με την οικογένειά του.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…