Newsroom

Newsroom

Φιάσκο με τα ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα: Δεν έχουμε φορτιστές οπότε κυκλοφορεί… μόνο το ένα τρίτο

Αν ψάχνετε ηλεκτρικά λεωφορεία θα περιμένετε λίγο, καθώς έρχονται με δόσεις

ηλεκτρικά λεωφορεία

Σε ανέκδοτο εξελίσσεται η πολυδιαφημισμένη καμπάνια για τα ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα και οι πομπώδεις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Όσο και να τα περιμένετε προς το παρόν θα συναντήσετε μόνο το 1/3 του «στόλου» και αυτό λόγω έλλειψης φορτιστών.

Συγκεκριμένα σε ουρά αναμονής στέκονται τα περίπου 94 από τα συνολικά 140 ηλεκτρικά λεωφορεία της κινεζικής Yutong Buus, τα οποία ενσωματώθηκαν πρόσφατα στον στόλο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού των δημόσιων μεταφορών.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, στη μάχη για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού της πρωτεύουσας έχει ριχτεί από την περασμένη Παρασκευή μόλις το ένα τρίτο των οχημάτων τελευταίας τεχνολογίας με τα υπόλοιπα να αναμένουν “υπομονετικά” τη σειρά τους.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο αριθμός των ηλεκτρικών λεωφορείων, που θα εκτελούν δρομολόγια στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά, προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά με απώτερο στόχο μέχρι τα τέλη Αυγούστου να κυκλοφορήσει το σύνολο των καινούργιων λεωφορείων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Capital η απόφαση να τεθούν σε πλήρη λειτουργία αρχικά μόλις τα 46 οχήματα δεν υπήρξε τυχαία καθώς οι προσωρινές εγκαταστάσεις με 10–12 φορτιστές, που έχουν δημιουργηθεί σε πέντε αμαξοστάσια (Ρέντη, Άγιος Δημήτριος, Πλατεία Αττικής, Ρουφ, και Ανθούσα ως εφεδρικό) δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες φόρτισης μιας μαζικής εξόδου των λεωφορείων σε κανονικά δρομολόγια.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη συνολική και όχι τη σταδιακή τους ένταξη στο πρόγραμμα, ωστόσο το μπλόκο που έβαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο στην υπογραφή της σύμβασης, αξίας 9,85 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), με την εταιρεία ΕΥΔΡΟΜΟΣ ΑΤΕ, η οποία ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου για την εγκατάσταση των μόνιμων υποδομών φόρτισης, οδήγησε σε καθυστέρηση περίπου 2 μηνών στο χρονοδιάγραμμα.

Η  ανάρτηση Μητσοτάκη για τα ηλεκτρικά λεωφορεία

«Παραδίδουμε σήμερα στην κυκλοφορία της Θεσσαλονίκης 17 από τα 110 νέα, υπερσύγχρονα ηλεκτρικά λεωφορεία με τα οποία ενισχύεται ο στόλος του ΟΑΣΘ!

Πρόκειται για λεωφορεία τελευταίας τεχνολογίας, αθόρυβα, με κλιματισμό, μέχρι και με θύρες φόρτισης για τα κινητά τηλέφωνα. Το πιο σημαντικό όμως: διαθέτουν κάθε πρόνοια για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών. Θέλουμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι όλοι οι πολίτες έχουν ισότιμη πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η προμήθεια 110 ηλεκτρικών λεωφορείων για τη Θεσσαλονίκη και 140 για την Αθήνα, αποτελεί το πρώτο βήμα σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των αστικών μετακινήσεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δίνοντας παράλληλα έμφαση στη προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολουθούν πολλά περισσότερα λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, τα οποία σταδιακά θα αντικαταστήσουν όλο τον παλαιότερο στόλο και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».

Κακοποίηση 3χρονου στην Κρήτη: «Άκουγα τα «πλατς» στο κορμάκι του παιδιού – Tι καταγγέλλει γειτόνισσα

caleb woods VZILDYoqn U unsplash

Κακοποίηση 3χρονου στην Κρήτη: «Άκουγα τα «πλατς» στο κορμάκι του παιδιού – Tι καταγγέλλει γειτόνισσα

Η γειτόνισσα που ειδοποίησε την αστυνομία και ουσιαστικά έσωσε το 3χρονο κοριτσάκι δήλωσε πως άκουγε…

Παραλίγο τραγωδία στη Ρόδο: Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε αυλή σπιτιού – Ανατριχιαστικές εικόνες

1ec4e6e61cf922fd1893b66390cc3341 b 1

Παραλίγο τραγωδία στη Ρόδο: Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε αυλή σπιτιού – Ανατριχιαστικές εικόνες

Παραλίγο τραγωδία χθες αργά το βράδυ στην περιοχή Φάνες της Ρόδου, όταν Ι.Χ. αυτοκίνητο που…