Φιάσκο για το Υπουργείο Πολιτισμού το πολυδιαφημισμένο Μητρώο Καλλιτεχνών

Ενώ υπάρχει η κατηγορία... εφαρμοστής περούκας σε ηθοποιούς και διακοσμητής βιβλίων με φύλλα χρυσού, απουσιάζουν οι πιανίστες, οι φωτιστές, οι μουσικοί σε Ωδεία και πολλές άλλες ειδικότητες!   

5042288

Οι παραλείψεις και οι ανακρίβειες δεν έχουν τέλος στην πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα για το μητρώο καλλιτεχνών, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του πολιτισμού με αμέτρητες δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ώρες. Ήταν τόσο μεγάλο το χάος που δημιουργήθηκε από το πρωί που ανάγκασε την κυβέρνηση να παραδεχθεί ότι υπάρχουν λάθη και να ζητήσει βοήθεια από τους καλλιτέχνες για να μπορέσει να προχωρήσει σωστά τη διαδικασία. 

To πρώτο που πρέπει να γίνει για να φτιαχτεί το Μητρώο Καλλιτεχνών, Δημιουργών και Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού είναι το Υπουργείο να γνωρίζει τις ειδικότητες (τουλάχιστον τις βασικές). 

Τα καλλιτεχνικά σωματεία έχουν ήδη επικοινωνήσει με το Υπουργείο για να καταγγείλουν τις ελλείψεις και να επισημάνουν τις τρομερές δυσκολίες στο να καταγραφεί κάποιος στην πλατφόρμα με τη σωστή ειδικότητα. Στους περισσότερους καλλιτέχνες εμφανίζει «σφάλμα» όταν επιλέγουν την ειδικότητα τους αν βέβαια ήταν από τους τυχερούς που κατάφεραν να ανοίξουν την πλατφόρμα. 

Το Υπουργείο αναγκάστηκε να τα μαζέψει μετά από τόσα λάθη και να δημοσιεύσει ανακοίνωση στην οποία παραδέχεται ότι υπάρχουν ελλείψεις και αρρυθμίες στη διατύπωση και να ζητήσει βοήθεια για να τα βγάλει πέρα με την οργάνωση της πλατφόρμας. 

«Καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τους εργαζομένους στον πολιτισμό όσο και με το Υπουργείο Εργασίας, και καθώς έχει εντοπίσει ελλείψεις και αρρυθμίες στη διατύπωση επαγγελματικών κλάδων και ειδικοτήτων, θα προχωρήσει από κοινού με το Υπουργείο Εργασίας σε σχετικές συμπληρώσεις και διορθώσεις. Για τον σκοπό αυτό καλούμε να μας αποστείλετε σχετικές προτάσεις και επισημάνσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ώστε να επικαιροποιηθεί ο σχετικός κατάλογος», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Υπουργείου. 

Από το πρωί δεκάδες καταγγελίες έχουν δημοσιοποιηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη σελίδα Support Art Workers. Ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα. Eνώ απουσιάζουν όλες οι ειδικότητες της σκηνής (μηχανικός σκηνής, φροντιστής κτλ), εμφανίζεται η ειδικότητα… στεγνωτής κινηματογραφικού φιλμ. Οι επαγγελματίες βοηθητικοί ηθοποιοί δεν υπάρχουν καθόλου στη λίστα. Και οι ενδυματολόγοι όμως είναι αόρατοι για το Υπουργείο. Δεκάδες άνθρωποι έχουν καταγγείλει ότι δεν μπόρεσαν να καταχωρηθούν ως ηθοποιοί, αλλά μόνο ως θεατρικοί σκηνοθέτες. Στις κατηγορίες συναντάμε τους εφαρμοστές… περουκών σε ηθοποιούς, δεν υπάρχει όμως πουθενά το επάγγελμα του φωτιστή. Το ίδιο χάος επικρατεί και στον τομέα της μουσικής όπου δεν υπάρχουν οι πιανίστες, ούτε οι καθηγητές μουσικής Ωδείων. Αντίθετα, υπάρχει ο… διακοσμητής βιβλίων με φύλλα χρυσού!

Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση τα κάνει μπάχαλο όταν πρόκειται να καταπιαστεί με κάτι πραγματικά ουσιαστικό, δηλαδή τα εργασιακά δικαιώματα των ανθρώπων στον χώρο του πολιτισμού.

Μέχρι να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις με τη βοήθεια των ανθρώπων που πραγματικά εργάζονται για τον πολιτισμό, ας ελπίσουμε ότι η πλατφόρμα θα καταφέρει να αυτορρυθμιστεί. 

Η Λίνα Μενδώνη θυμάται τα αντισηπτικά, αλλά ξεχνάει τους εργαζόμενους

Την ίδια μέρα, με ένα σποτ για το περίφημο άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων ξεκίνησε η συνέντευξη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην ΕΡΤ. 

Σε πρώτη φάση μίλησε ξανά για τα μέτρα προστασίας στους αρχαιολογικούς χώρους και έκανε εκτενή αναφορά στις μάσκες, στις πρέπουσες αποστάσεις, στα αντισηπτικά. 

Αποκάλυψε μάλιστα ότι θα δοθούν αρχαιολογικοί χώροι για πολιτιστικές εκδηλώσεις. «Το συνολικό πρόγραμμα των 200 παραστάσεων σε αρχαιολογικούς χώρους θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Η Υπουργός μίλησε για τη μαγεία του πολιτισμού, αλλά δεν είπε τίποτα για τα αιτήματα των εργαζομένων στον κλάδο που με δεκάδες τοποθετήσεις και εμπεριστατωμένα στοιχεία έχουν αποδομήσει όλη την επιχειρηματολογία του Υπουργείου αυτές τις μέρες.

Η Υπουργός υποσχέθηκε δουλειά σε ελάχιστους καλλιτέχνες για παραστάσεις και εκδηλώσεις, τη στιγμή που ένας ολόκληρος κλάδος έχει υψώσει κραυγή διαμαρτυρίας και παλεύει για την επιβίωση του το επόμενο διάστημα. 

 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ