Φεύγει η Wagner από το Μπαχμούτ – «Οι στρατιώτες πεθαίνουν για να κάθεστε σαν χοντρές γάτες στα πολυτελή γραφεία σας»

«Το αίμα είναι ακόμα φρέσκο», λέει, δείχνοντας τα πτώματα πίσω του ο επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων, κατηγορώντας ανοιχτά τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας για τους θανάτους.

Screenshot 2023 05 05 130242

Την αποχώρησή τους από το Μπαχμούντ της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα (05/05) ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, λόγω έλλειψης πυρομαχικών. Σοκάρουν τα βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, με τον ιδρυτή της Wagner να στέκεται δίπλα σε δεκάδες πτώματα.

Η αποχώρηση από το έδαφος της Ανατολικής Ουκρανίας όπου μαίνονται σκληρές μάχες εδώ και μήνες, θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου, με την οργάνωση μισθοφόρων να παραδίδει τη θέση της  στις δυνάμεις των τακτικών ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, είπε ο ιδρυτής της. Σημειώνεται πως στις 9 Μαίου γίνεται η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την «Ημέρα της Νίκης».

Η ανακοίνωση αποχώρησης από τον Πριγκόζιν

«Δηλώνω εξ ονόματος των μαχητών Wagner, εξ ονόματος της διοίκησης Wagner, ότι στις 10 Μαΐου 2023, είμαστε υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε θέσεις από τον οικισμό Μπαχμούτ σε μονάδες του υπουργείου Άμυνας και να αποσύρουμε τα απομεινάρια της Wagner σε στρατόπεδα επιμελητείας για να γλείψουμε τις πληγές μας», ανέφερε ο Πριγκόζιν.

Δείτε το βίντεο:

Υπενθυμίζεται πως οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της στρατηγικής σημασίας πόλης που βρίσκεται στο Ντονέτσκ μετά από πολύμηνες αιματηρές μάχες με τους Ουκρανούς υπερασπιστές της. Στεκόμενος μπροστά στα πτώματα δεκάδων μαχητών ο επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner εξαπέλυσε νωρίτερα την Πέμπτη (04/05) μια ευθεία επίθεση προς τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, κατηγορώντας την ανοιχτά για τους θανάτους, κάνοντας λόγο για έλλειψη υποστήριξης από τη Μόσχα.

«Ρε μάγκες, θα καείτε στην κόλαση!»

bastards

«Μας λείπει το 70% των απαραίτητων πυρομαχικών» λέει ο ίδιος σε βίντεο που ανέβηκε στο Telegram. Στα πλάνα που κυκλοφόρησαν στα social media, ο Πριγκόζιν φωτίζει τα πτώματα στην πρώτη γραμμή της μάχης, αναφέροντας πως είναι νεκροί μόνο από τη χθεσινή ημέρα, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Ρωσία καταγράφει τις τελευταίες ημέρες, τεράστιες απώλειες.

Ο Πριγκόζιν κάλεσε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον αρχηγό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ, να στείλουν άμεσα όπλα και ενισχύσεις.

«Το αίμα είναι ακόμα φρέσκο», λέει, δείχνοντας τα πτώματα πίσω του. «Ήρθαν εδώ και πεθαίνουν για να μπορείτε να κάθεστε σαν χοντρές γάτες στα πολυτελή γραφεία σας».

Δείτε το βίντεο:

Ο Πριγκόζιν, του οποίου η μισθοφορική ομάδα Wagner έχει αναλάβει έναν κρίσιμο ρόλο στη σύγκρουση στην Ουκρανία καθώς οι ρωσικές δυνάμεις παραπαίουν, έκανε αισθητή την παρουσία του στην πρώτη γραμμή τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα στις μάχες που μαίνονται γύρω από την ανατολική Ουκρανική πόλη, Μπαχμούτ.

Η Wagner κατηγορείται από τη Δύση ότι αδιαφορεί πρακτικά για τις ζωές των στρατιωτών της καθώς εκτιμάται πως οι νεοσύλλεκτοι στέλνονται στη μάχη με ελάχιστη εκπαίδευση, κάτι που οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν «σαν να ταΐζεις κρέας σε κρεατομηχανή».

Παράλληλα ο Πριγκόζιν έχει ανοίξει μέτωπο εδώ και μήνες με την ηγεσία της Ρωσίας, καθώς εικάζεται πως διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο. Τον Φεβρουάριο, κατηγόρησε τους Σόιγκου και Γκερασίμοφ για “προδοσία” καθώς όπως έλεγε, απέτυχαν να προμηθεύσουν επαρκώς τον όμιλο Wagner στην Ουκρανία.

«Εσείς είστε οι γόνοι και οι μ…κες που δεν μας δίνετε όπλα. Ρε μάγκες, θα καείτε στην κόλαση!», φωνάζει ο Πριγκόζιν φωνάζει στο νέο βίντεο.

Φεύγει η Wagner από το Μπαχμούτ:

Οι μέθοδοι του επικεφαλής της Wagner δεν είναι νέες. Τον Φεβρουάριο μετά τις τότε απειλές του, είχε λάβει ενισχύσεις που όμως όπως ανέφερε, ήταν ανεπαρκείς. Τα ίδια είχε ισχυριστεί μιλώντας και στον Ρώσο μπλόγκερ WarGonzo, που είναι υπέρ του Πούτιν, όπως αναφέρει το CNN. Ο Πριγκόζιν έχει άλλωστε αναφέρει στο παρελθόν πως χρηματοδοτεί αποκλειστικά ο ίδιος τον στρατό της Wagner διαψεύδοντας πως δέχεται χρήματα και οπλισμό από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Έχει πει ακόμη, πως εξοπλίζει και τον τακτικό ρωσικό στρατό.

Σημειώνεται πως πριν από λίγα 24ωρα έγινε γνωστό ότι ο Πούτιν “καρατόμησε” αιφνίδια τον ανώτερο στρατηγό του, που ήταν υπεύθυνος για τη διοικητική μέριμνα στο μέτωπο του πολέμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τη θέση του Μιχαήλ Μιζίντσεφ πήρε ο Αλεξέι Κουζμένκοβ, πρώην αξιωματούχος της Εθνικής Φρουράς. Ωστόσο, δεν γίνεται καμία αναφορά στους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε να γίνει η εν λόγω αντικατάσταση και μάλιστα, μόλις επτά μήνες μετά την ημέρα που ο Μιζίντσεφ ανέλαβε καθήκοντα.

Με το παρατσούκλι “ο χασάπης της Μαριούπολης” από δυτικά μέσα ενημέρωσης, ο Μίζιντσεφ διορίστηκε στη θέση του διοικητή της διοικητικής μέριμνας λίγες ημέρες αφότου ο Πούτιν ανακοίνωσε μαζική κινητοποίηση στρατευμάτων τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όλα τα παραπάνω έρχονται λίγες ώρες μετά τη φερόμενη απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν με επίθεση drones στο Κρεμλίνο, για την οποία η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο και τις ΗΠΑ ως “οργανωτή” των ουκρανικών πρακτικών. Η Μόσχα υποσχέθηκε “ηχηρή” αντεπίθεση, η οποία όμως όπως φαίνεται, συναντά μεγάλες δυσκολίες στο πεδίο, παρά τη ρωσική ρητορική περί υπεροχής.

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…