«Φέτος δεν πάμε Eurovision»

Δεκάδες καλλιτέχνες στηρίζουν το μποϊκοτάζ στη φετινή διοργάνωση στο Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. 

F1 RTR2GUKJ

Το κίνημα BDS (καμπάνιες για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις κατά του Ισραήλ) υποστηρίζει ότι πίσω από τη λαμπερή διοργάνωση κρύβονται τα συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων.

Ο θρύλος των Pink Floyd Ρότζερ Ουότερς με ένα βίντεο που διαδόθηκε ευρέως πριν από λίγο καιρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απευθύνθηκε στους 42 φιναλίστ της Eurovision καλώντας τους να είναι «ο ένας ή η μία» (are you the ONE?) που θα αποσυρθεί από τον διαγωνισμό. Σε ένα βίντεο αφιερωμένο στην Κατερίνα Ντούσκα αναφέρει: «Κατερίνα, το να πας εκεί στο Ισραήλ νομίζω πως θα ήταν μεγάλο λάθος. Είσαι εσύ η μία;». Το ελληνικό BDS κίνημα έχει στείλει επίσης κάλεσμα στην Κατερίνα Ντούσκα να μην τραγουδήσει το «Better love» στο Τελ Αβίβ. Μπορεί η ίδια να απάντησε ότι δεν θα ακυρώσει τη συμμετοχή της, αλλά πολλοί καλλιτέχνες, όπως ο Χριστόφορος Ζαραλίκος, ο Σπύρος Γραμμένος και τα Υπόγεια Ρεύματα, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του BDS και διοργάνωσαν μία μεγάλη συναυλία στο Gagarin.

«Είναι μία πρωτοβουλία που οργανώνεται από το διεθνές κίνημα BDS σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν προσβάλλουμε ούτε θίγουμε τους ανθρώπους που συμμετέχουν. Τους ζητάμε να αποσυρθούν από τον διαγωνισμό για λόγους καταπάτησης ανθρώπινων δικαιωμάτων. Παράλληλα, τρέχουμε μια καμπάνια με συλλογή υπογραφών από δεκάδες καλλιτέχνες στην Ελλάδα που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια» αναφέρει στο Documento η Μαριέττα η οποία είναι δραστήριο μέλος του BDS. «Η διοργάνωση της Eurovision δίνει την ευκαιρία στο κράτος του Ισραήλ να προβληθεί ως ανοιχτό, φιλότεχνο και φιλικό προς την LGBTQI κοινότητα. Θέλουμε να προσβάλουμε αυτή την εικόνα γιατί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το μποϊκοτάζ είναι ένα μη βίαιο εργαλείο για να αρθούν οι συστηματικές παραβάσεις του Διεθνούς Δικαίου και οι παράνομοι εποικισμοί στα κατεχόμενα».

Στη σκιά των όπλων

Τα μέλη του κινήματος προβληματίζονται για τις συνθήκες διεξαγωγής. «Η Eurovision δεν είναι τόσο ανοιχτός διαγωνισμός γιατί φέτος θα αποκλείσει τους Παλαιστινίους. Η κίνησή τους περιορίζεται σημαντικά από ένα σύστημα σημείων ελέγχου (checkpoints) που στήνονται από τις ισραηλινές αρχές και απαγορεύουν τη χρήση συγκεκριμένων δρόμων. Η αστυνόμευση της διοργάνωσης θα είναι πολύ ισχυρή, ενώ σε κοντινή απόσταση θα υπάρχουν στρατιώτες με όπλα. Μπορούν οι σκεπτόμενοι καλλιτέχνες να παίξουν μουσική σε τέτοιες συνθήκες;».

Το BDS κίνημα εκτός από θέματα πολιτισμού δραστηριοποιείται και σε άλλα πεδία. «Καλούμε τους ακαδημαϊκούς να μη συμμετέχουν σε δράσεις στα πανεπιστήμια και κάνουμε μποϊκοτάζ σε προϊόντα από το Ισραήλ. Επίσης ασκούμε πίεση σε ελληνικές εταιρείες για την απόσυρση από διαγωνισμούς, επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες που προωθούν την κατασκευή οπλικών συστημάτων».

Αντιρατσιστικό κίνημα

Υποστηρίζουν ότι η δράση τους έχει αντιρατσιστικό χαρακτήρα και δεν υιοθετεί καμία έκφραση αντισημιτισμού. «Θέλω να υπογραμμίσω ότι το BDS δεν στρέφεται ενάντια σε κανέναν άνθρωπο λόγω της φυλής ή της καταγωγής του. Στους κύκλους του δραστηριοποιούνται κατά 15% άτομα από ισραηλινές οργανώσεις. Δεν τοποθετείται ενάντια στους Ισραηλινούς πολίτες, αλλά στις κεντρικές επιλογές του κράτους. Σεβόμαστε απόλυτα και αναγνωρίζουμε όσα φρικτά συνέβησαν σε βάρος του εβραϊκού λαού στο παρελθόν. Θα θέλαμε απλώς να αποτρέψουμε την άδικη αντιμετώπιση ενός άλλου πληθυσμού. Η συνεχιζόμενη κατοχή, ο πόλεμος και οι επιθέσεις στην Παλαιστίνη είναι καθημερινά. Οι Παλαιστίνιοι πολίτες που έχουν ισραηλινή υπηκοότητα υπόκεινται σε συνεχείς αποκλεισμούς, ενώ οι πρόσφυγες δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εμείς ζητάμε από το κράτος του Ισραήλ να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και να παράσχει πλήρη ισότητα και ίσα δικαιώματα».

Θεωρούν ότι τα καλέσματα για μποϊκοτάζ δεν αποτρέπουν τη συνάντηση και τον διάλογο ανάμεσα στους καλλιτέχνες. «Εμείς επιδιώκουμε να κινητοποιήσουμε την κοινωνία των πολιτών. Ο ίδιος ο λαός θα φέρει την αλλαγή και θα αντιδράσει στις ακραίες και συντηρητικές πολιτικές που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις. Δεν αποτρέπουμε κανέναν από το να παρευρεθεί και να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε διοργάνωση. Αναφερόμαστε στις κεντρικές κρατικές διοργανώσεις που αντανακλούν πολιτικές επιλογές. Στο Ισραήλ υπάρχουν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται ενεργά ενάντια στα checkpoints και μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά διώκονται και βρίσκονται διαρκώς στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ελπίζουμε αυτή η μειονότητα να δυναμώσει».

Το κίνημα συσπειρώνει σημαντικές προσωπικότητες και ανθρώπους από όλο τον κόσμο που προσπαθούν να αλλάξουν τον τρόπο που η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται το παλαιστινιακό ζήτημα. «Σε διεθνές επίπεδο οι εκστρατείες του BDS υποστηρίζονται από ενώσεις, ΜΚΟ, κινήματα και προοδευτικές ομάδες του Ισραήλ, δημόσια πρόσωπα όπως η Ναόμι Κλάιν, ο Ρότζερ Ουότερς, η Αντζελα Ντέιβις, η Τζούντιθ Μπάτλερ, αλλά και από τράπεζες και επενδυτικά ταμεία που αρχίζουν να αποσύρουν κεφάλαια από το Ισραήλ. Στην Ελλάδα υπάρχει αλληλεγγύη και δεσμοί με την Παλαιστίνη, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο σε όλες τις χώρες του κόσμου».

Eπίσης: 

Οι υπογραφές των καλλιτεχνών από την Ελλάδα που στηρίζουν το μποϊκοτάζ είναι αυτή τη στιγμή περίπου 150.

Την Κυριακή 12 Μάη στη Λαμπηδόνα (Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα) διοργανώνεται γιορτή αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό με ρεμπέτικη, λαϊκή και παραδοσιακή μουσική και τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών.

ΙΝFO:

Η σελίδα του BDS Greece στο Facebook

To άρθρο δημοσιεύτηκε στο Docville της εφημερίδας Documento την Κυριακή 5 Μαΐου. 

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…