"Φεσωμένος" με 325 εκατ. ευρώ ο Δήμος Αθηναίων

Στέρηση της φορολογικής ενημερότητας για οφειλές προς τον Δήμο Αθηναίων από 150 ευρώ και άνω, θέλει να επιβάλλει η Διεύθυνση Οικονομικών καθώς τα χρέη περίπου 1 εκατ. δημοτών από τέλη και πρόστιμα έχουν φτάσει πλέον τα 325 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

595a23ab1dc5243e4a8b4571

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μέχρι σήμερα η στέρηση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας επιβαλλόταν για συνολικές οφειλές άνω των 293,47 ευρώ, βάσει κοινής υπουργικής απόφασης του 1997. Όπως αναφέρεται όμως σε εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών που θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας την ερχόμενη Πέμπτη 6 Ιουλίου, το όριο της βασικής οφειλής προτείνεται να πέσει στα 150 ευρώ και «το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην είσπραξη μεγάλου μέρους των οφειλών» από την πολυπληθέστατη κατηγορία των «μικρών» οφειλετών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου και βάσει πρόσφατης απογραφής, ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας διαπιστώνει ότι:

947.878 οφειλέτες του οφείλουν ποσά κάτω των 293.47 ευρώ. Από αυτές τις «μικρές» οφειλές προκύπτει ένα συνολικό φέσι για τον Δήμο, ύψους 69,2 εκατ. ευρώ. 51.583 είναι εκείνοι που του οφείλουν ποσά μεταξύ 293.47 και 500 ευρώ. Η συνολική οφειλή φτάνει τα 19,4 εκατ. ευρώ. 39.012 είναι τα φυσικά πρόσωπα με οφειλές από 500,01 έως 2.000 ευρώ έκαστο. Συνολικά οι οφειλές φτάνουν τα 35 εκατ. ευρώ. 5.808 είναι οι οφειλέτες ποσών από 2.000 εώς 5.000 ευρώ. Συνολική οφειλή 17,5 εκατ. ευρώ. 4.123 είναι οι οφειλέτες 5.000 έως 50.000 ευρώ οι οποίοι δημιούργησαν μια «τρύπα» 57,8 εκατ. ευρώ. 605 οφειλέτες υπάγονται στις κατηγορίες των οφειλετών με πολύ μεγάλα χρέη καθώς οφείλουν 127 εκατ. ευρώ δηλαδή κατά μέσω όρο 200 ευρώ ο καθένας.

Οι οφειλές μπορεί να προέρχονται από κάθε μορφής πηγή που ποικίλλει από ανεξόφλητες κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ στα μικρότερα ποσά μέχρι τέλη που αποδίδονται στο δήμο για χρήση κοινόχρηστων χώρων, ανταποδοτικά τέλη, αποχέτευση, οδοποιία, ακίνητη περιουσία, διαφήμιση κ.ο.κ αναφέρει ο «Ε.Τ.».

Σημειώνεται πως με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ο δήμος δικαιούται να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατάσχεση κινητών εις χείρας του οφειλέτη ή «εις χείρας τρίτου» και κατάσχεση ακινήτων. Ο δήμος προτείνει τροποποίηση στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων «δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας και λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική εικόνα των οφειλετών του δήμου», «προκειμένου να διευκολυνθούν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ώστε να υπερβούν τα δεδομένα της κρίσης και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους».

«Ετσι, προτείνεται η δέσμευση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας για οφειλή άνω των 150 ευρώ (αντί για άνω των 293,47 ευρώ που ίσχυε) ενώ ως αντιστάθμισμα προτείνεται:

Η απαλλαγή από το μέτρο της κατάσχεσης ακινήτου και του πλειστηριασμού για ποσά μέχρι 293,47 ευρώ εφόσον αφορά την κύρια και μοναδική κατοικία που καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης και η εξαίρεση από την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό λοιπών ακινήτων για οφειλόμενα ποσά μέχρι 2.000 ευρώ αντί της οφειλής των 500 ευρώ που ίσχυε ως σήμερα».

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

ose treno

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

Το τρένο με εντολή του ΟΣΕ και της Πυροσβεστική παραμένει στο σημείο

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομακου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…