Φεστιβάλ Σαλβαδόρ Αλιέντε: 41 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ηγέτη

κινηματογραφικό φεστιβάλ

salvador aliente

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ για τα 41 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΑΛΒΑΔΟΡ ΑΛΙΕΝΤΕ είναι μια μία ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ιστορία της Χιλής μέσα από πραγματικά ντοκουμέντα, μία ευκαιρία να κατανοήσουμε το μεγαλείο ενός ξεχωριστού ηγέτη. Μία ευκαιρία να δούμε την αλήθεια της δικής μας πραγματικότητας μέσα από τα βιώματα άλλων λαών, να ξαναρχίσουμε να κουβεντιάζουμε πολιτικά μέσα και έξω από τους κινηματογράφους. Μία ευκαιρία για πραγματική γνώση και ψυχαγωγία.

Ελάχιστα μέτρα φιλμ και κάποιες φωτογραφίες έχουν απομείνει από τα γεγονότα του πρωινού της 11ης Σεπτεμβρίου του 1973 στο Σαντιάγκο της Χιλής. Ήταν η πρώτη ημέρα μιας 17χρονης φασιστικής δικτατορίας, που φυλάκισε, βασάνισε και δολοφόνησε χιλιάδες Χιλιανούς (και όχι μόνο). Ήταν η τελευταία μέρα ενός ονείρου που συνήγειρε για 3 χρόνια τον λαό της Λατινοαμερικάνικης χώρας (λίγες μέρες μετά, ο Πάμπλο Νερούδα πέθανε κι ο Βίκτωρ Χάρα ξεψύχησε στα χέρια των βασανιστών). Ήταν η ημέρα του μαρτυρίου, του θανάτου και του περάσματος στον χώρο του μύθου του Προέδρου της Χιλιανής Δημοκρατίας, του γιατρού Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Χιλής, από την αρχή της πολιτικής του δράσης επιχείρησε το αδιανόητο. Στα χρόνια του ψυχρού (αν και για την Λατινοαμερικάνικη ήπειρο ο όρος είναι μάλλον μετριοπαθής) πολέμου, με τις ΗΠΑ να ελέγχουν τις κυβερνήσεις ανδρείκελα των Νοτιοαμερικάνικων κρατών, τις πολυεθνικές να απομυζούν τον πλούτο τους, με την πλήρη εξάρτηση των οικονομιών  από τις Αμερικανικές τράπεζες, με το προηγούμενο της Κουβανικής Επανάστασης να έχει ενεργοποιήσει τα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά των ιμπεριαλιστών σε οποιαδήποτε κίνηση αριστερού χαρακτήρα, με τους αξιωματούχους των Εθνικών ενόπλων δυνάμεων να εκπαιδεύονται στα γνωστά αμερικανικά σχολεία, με όλους τους Κρατικούς φορείς διαβρωμένους από τις λογής μυστικές υπηρεσίες, ο Αλιέντε, δηλωμένος Μαρξιστής, επιχειρεί να καταλάβει την εξουσία και να εφαρμόσει πρόγραμμα ανακατανομής του πλούτου, εθνικής ανεξαρτησίας, εθνικοποίησης των μεγαλύτερων βιομηχανιών, ακολουθώντας με θρησκευτικό φανατισμό τους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού, αποσκοπώντας να πείσει την πλειοψηφία των Χιλιανών ψηφοφόρων. Θα αποτύχει το 1958, το 1964, μέσα σε ένα κλίμα μαζικής υστερικής προπαγάνδας εκπορευόμενης και αδρά αμειβόμενης από τα Αμερικανικά κέντρα, ώσπου, το 1970 θα κερδίσει με την Λαϊκή Ενότητα, συμπράττοντας  με το Κομουνιστικό Κόμμα και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις.

Όπως αναφέρει και ο Γουίλιαμ Μπλαμ, “οι ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι υπάρχει κάτι χειρότερο από έναν Μαρξιστή στην εξουσία. Ένας εκλεγμένος Μαρξιστής στην εξουσία”. Η αντίδραση είναι λυσσαλέα. Εν ολίγοις, κατά τη διάρκεια της τριετίας Αλιέντε, όλες οι πρακτικές ανατροπής μιας εκλεγμένης κυβέρνησης, εκτός από αυτήν της απ’ ευθείας στρατιωτικής εισβολής, εφαρμόστηκαν από τις ΗΠΑ. Κι ο Αλιέντε φυσικά το γνώριζε και παρέμεινε σχεδόν εμμονοληπτικά πιστός στην πολιτική του, ακολουθώντας χωρίς παρέκκλιση  το σύνταγμα, τους νόμους, τις δημοκρατικές αρχές.  Μια στάση που θα ακολουθήσει, αυτοκτονικά, ακόμα και την ύστατη στιγμή.

Για άλλη μία φορά το φετινό  φεστιβάλ που τιμά τα 41 χρόνια από το θάνατο του Σαλβαδόρ Αλιέντε δεν είναι η περιγραφή μιας εποποιίας, δεν είναι ένας μίζερος επικήδειος. Είναι σπαράγματα μνήμης, από μια ευγενική παρουσία που έμελλε να μαρτυρήσει για να περάσει στον μύθο, μια μελαγχολική αλλά επ’ ουδενί θλιβερή επιστροφή στις μέρες του βιωμένου ονείρου.

“Δεν θα παραιτηθώ! Eίναι μια ιστορική στιγμή και θα πληρώσω με τη ζωήμου την αφοσίωση του λαού μου. Eίμαι βέβαιος, πως οι σπόροι φυτεύτηκαν στις αξίες. Όμως ούτε το έγκλημα ούτε η βία μπορούν να διακόψουν την κοινωνική εξέλιξη.  H Iστορία είναι δική μας, η Iστορία γράφεται από τους λαούς. Συνειδήσεις εκατομμυρίων Xιλιανών, θα καρπίσουν.”  

ΣΑΛΒΑΔΟΡ ΑΛΙΕΝΤΕ

Η NEW STAR σε συνεργασία με το Fundacion Salvador Allende και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Χιλής στην Ελλάδα διοργανώνει για άλλη μια φορά 

41 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΑΛΒΑΔΟΡ ΑΛΙΕΝΤΕ

ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΙΜΗΣ  ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ,

ΣΕ ΕΝΑΝ ΛΑΪΚΟ ΗΓΕΤΗ

11 ΜΕ 17  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ New Star Cinema ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΑ ΟΝΑΡ

Αγ. Παρασκευής 40-Ανάκασα – Αγ. Ανάργυροι

ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΙΕΝΤΕ ΚΑΙ ΤΗ ΧΙΛΗ &  ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ-ΑΦΙΣΑΣ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ

Θα προβληθούν οι εξής ταινίες:  

Ο Αγνοούμενος (Κώστας Γαβράς),Γλυκιά Πατρίδα (Μιχάλης Κακογιάννης),Ματσούκα (Andres Wood),Βρέχει Πάνω απ’ το Σαντιάγο (Helvio Soto),Πουθενά (Luis Sepulveda),Σαλβαδόρ Αλιέντε (Patricio Guzman), The Black Pimpernel (Åsa Faringer, Ulf Hultberg), Υπόσχεση στους Νεκρούς: το Ταξίδι της Εξορίας του Άριελ Ντόρφμαν (Peter Raymont), ) Η Μάχη της Χιλής: Μέρος 1ο, Η Εξέγερση της Μπουρζουαζίας (Patricio Guzma),  ΗΜάχη της Χιλής: Μέρος 2ο, Το Πραξικόπημα (Patricio Guzman), Η Μάχη της Χιλής: Μέρος 3ο, Η Λαϊκή Εξουσία(Patricio Guzman), Υπόθεση Πινοσέτ (Patricio Guzman), Ο Πόλεμος με τις Μούμιες  ( Heynowski/Scheuman),  Ψαλμός 18  (Heynowski/ Scheuman), Οι Νεκροί δεν Σιωπούν(Heynowski/Scheuman), Αλύγιστος στη Φωτιά (Heynowski/Scheumann), Χιλή: Μέχρι πότε; (David Bradbury), Ξεχασμένη Μνήμη (Niles Atallah),) Νύχτα Πάνω απ’ τη Χιλή  (Sebastián Alarcón, Aleksandr Kosarev)
 

Συνεχίζεται το θρίλερ στη Μ. Ανατολή: Το Ιράν «εξετάζει» την αμερικανική πρόταση εν μέσω απειλών Τραμπ

αρχείο λήψης 17

Συνεχίζεται το θρίλερ στη Μ. Ανατολή: Το Ιράν «εξετάζει» την αμερικανική πρόταση εν μέσω απειλών Τραμπ

Το Ιράν δήλωσε ότι “εξετάζει” μια νέα αμερικανική πρόταση στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πακιστανού…

Αιχμές του Ε.Βενιζέλου για τα ελληνοτουρκικά: «Εγκλωβισμένοι στο παρελθόν» – Η «θεωρία των επεισοδίων» μας οδήγησε σε διολισθήσεις

6975589

Αιχμές του Ε.Βενιζέλου για τα ελληνοτουρκικά: «Εγκλωβισμένοι στο παρελθόν» – Η «θεωρία των επεισοδίων» μας οδήγησε σε διολισθήσεις

Στη σύγχρονη γεωπολιτική συγκυρία και στον ρόλο της Ελλάδας αναφέρθηκε ο καθηγητής του ΑΠΘ, πρώην…

Οι Προτάσεις μας

Κοινό φάρμακο για το άσθμα μπορεί να βοηθά στην αντιμετώπιση επιθετικών μορφών καρκίνου

louis reed pwcKF7L4 no unsplash

Κοινό φάρμακο για το άσθμα μπορεί να βοηθά στην αντιμετώπιση επιθετικών μορφών καρκίνου

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για μια…

Το σχέδιο του ESF: Πώς η Ουάσιγκτον επιχειρεί να ελέγξει το Άμπου Ντάμπι

emirata

Το σχέδιο του ESF: Πώς η Ουάσιγκτον επιχειρεί να ελέγξει το Άμπου Ντάμπι

Το Άμπου Ντάμπι διαψεύδει κατηγορηματικά ότι χρειάζεται οικονομική «διάσωση», ξεμπροστιάζοντας την επικοινωνιακή μπλόφα των ΗΠΑ…

Σύνοδος Ινδίας–Σκανδιναβικών χωρών: Γιατί ο Μόντι στρέφεται προς τη Βόρεια Ευρώπη

AP26136641367740

Σύνοδος Ινδίας–Σκανδιναβικών χωρών: Γιατί ο Μόντι στρέφεται προς τη Βόρεια Ευρώπη

Η πρώτη Σύνοδος Ινδίας-Σκανδιναβικών Χωρών πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας το 2018 και η δεύτερη…

Σχετικά με ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Αλμοδόβαρ στις Κάννες: Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ασπίδα απέναντι στα τέρατα Τραμπ και Νετανιάχου

AP26140401982316

Αλμοδόβαρ στις Κάννες: Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ασπίδα απέναντι στα τέρατα Τραμπ και Νετανιάχου

Παράλληλα, ο Αλμοδόβαρ αναφέρθηκε στο ευρύτερο ζήτημα της ελευθερίας λόγου και της λογοκρισίας,

Still in the mood – H Ερωτική επιθυμία του Γουόνγκ Καρ Γουάι έκανε πρεμιέρα στις Κάννες πριν 26 χρόνια

Στιγμιότυπο οθόνης 2026 05 20 152816

Still in the mood – H Ερωτική επιθυμία του Γουόνγκ Καρ Γουάι έκανε πρεμιέρα στις Κάννες πριν 26 χρόνια

Ο Γούονγκ Καρ Γουάι κινηματογραφεί τον έρωτα σαν κάτι που υπάρχει περισσότερο στη σιωπή παρά…

Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε μόνο στα φεστιβάλ για τον πόλεμο και την γενοκτονία»

cate blansett

Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε μόνο στα φεστιβάλ για τον πόλεμο και την γενοκτονία»

Η Κέιτ Μπλάνσετ παρατηρεί πως τα φεστιβάλ μετατρέπονται στον μόνο διαθέσιμο δημόσιο χώρο, όπου μπορούν…

Χαβιέ Μπαρδέμ στις Κάννες: Το καυστικό σχόλιο του για την τοξική αρρενωπότητα και τους μεγάλους ηγέτες που ξεκινάνε πολέμους

xavie bardem

Χαβιέ Μπαρδέμ στις Κάννες: Το καυστικό σχόλιο του για την τοξική αρρενωπότητα και τους μεγάλους ηγέτες που ξεκινάνε πολέμους

Από τα Όσκαρ εώς και το Φεστιβάλ Καννών, ο ισπανός ηθοποιός επιλέγει να μην κλείνει…

Με την σωστή πλευρά της ιστορίας ο Πέδρο Αλμοδοβάρ: «Τα Όσκαρ σιώπησαν για την Γάζα και τον Τραμπ»

AP24251699680070

Με την σωστή πλευρά της ιστορίας ο Πέδρο Αλμοδοβάρ: «Τα Όσκαρ σιώπησαν για την Γάζα και τον Τραμπ»

Υποστήριξε ότι πολλοί άνθρωποι στον χώρο του θεάματος φαίνονται φοβισμένοι να εκφράσουν ανοιχτά τις απόψεις…