Newsroom

Newsroom

Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Όλα όσα θα δούμε αυτή την εβδομάδα στο Θέατρο Βράχων. 

Το όνειρο ενός γελοίου Σερβετάλης Μπίρμπα 2022 1 1 1536x736 1

Το όνειρο ενός Γελοίου με τον Άρη Σερβετάλη, αφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη, συναυλία με Αλκίνοο Ιωαννίδη και Bloody Hawk. 

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ

Φιόντορ Ντοστογιέφσκι Το όνειρο ενός γελοίου |Σκηνοθεσία: Έφη Μπίρμπα

Με το πιο αισιόδοξο και διορατικό κείμενο του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, «Το Όνειρο ενός Γελοίου» καταπιάνονται αυτή τη φορά η Έφη Μπίρμπα και ο Άρης Σερβετάλης.

Ο ήρωάς μας δεν βρίσκει ενδιαφέρον σε τίποτα, δεν πιστεύει σε τίποτα, δεν προσδοκά τίποτα. Το βλέμμα του καρφώνεται σ’ ένα αστεράκι. Ήξερε πως εκείνη τη νύχτα η πράξη θα εκτελεστεί. Και σίγουρα θα είχε σκοτωθεί αν δεν υπήρχε εκείνο το κοριτσάκι… Τη νύχτα εκείνη είδε το όνειρο που του αποκάλυψε την αλήθεια, το όνειρο που έγινε ο προάγγελος για μια νέα ζωή, ανακαινισμένη… είναι σε σύγχυση;

«Το Όνειρο ενός Γελοίου», μια ιδιότυπη ιλαροτραγωδία, ένα φανταστικό αφήγημα – αριστούργημα του Ρώσου δασκάλου της ανθρώπινης ψυχολογίας, μας ξεναγεί στην ιστορία της ανθρωπότητας, από την προπτωτική κατάσταση της αθωότητας, στον απόλυτο εξευτελισμό της ανθρώπινης φύσης. Ο γελοίος άνθρωπος μας κάνει μετόχους της ιστορίας και πρόσωπα του διηγήματος, γινόμαστε θεατές και χαρακτήρες του έργου ταυτόχρονα.

Ένα όνειρο γίνεται αιτία να αλλάξει ένας άνθρωπος για πάντα.

Ο Άρης Σερβετάλης υπό την καθοδήγηση της Έφης Μπίρμπα μας ξεναγεί στο κόσμο του Γελοίου του Ντοστογέφσκι οδηγώντας μας στα μύχια των σκέψεών του, μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, αλήθειας και ψευδαίσθησης, ορατού και αόρατου, κωμικού και τραγικού, γελοιότητας και σαλότητας. Η παράσταση αποπειράται να διερευνήσει τ’ αδιέξοδα της ανθρώπινης φύσης της οποίας τα υλικά είναι ίδια με αυτά των ονείρων…

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-εικαστική εγκατάσταση-σχεδιασμός κοστουμιών: Έφη Μπίρμπα

Απόδοση – Δραματουργία: Άρης Σερβετάλης – Έφη Μπίρμπα

Μουσική: Vangelino Currentzis

Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Καρβέλας

Καλλιτεχνική συνεργάτις: Βάσια Λύρη

Sound design: Κώστας Μιχόπουλος

Κινηματογράφιση-trailer: Make Your Own Films –Γρηγόρης Πανόπουλος

Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καπλανίδης

Υπεύθυνη περιοδείας: Νόρα Φαγά

Social Media – Διαφήμιση: Renegade Media, Βασίλης Ζαρκαδούλας

Επικοινωνία – Γραφείο Τύπου: Μαρία Τσολάκη

Παραγωγή: Τεχνηχώρος

Ερμηνεύουν: Άρης Σερβετάλης, Έφη Μπίρμπα

Εισιτήρια: Γενική είσοδος:15€

Προπώληση: www.viva.gr

ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ

Συναυλία Αφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη

Σ ευχαριστώ Λουκιανέ

Αν σας έλειψε ένα μεγάλο πάρτι, μία παρέα πρωταγωνιστών της ελληνικής μουσικής σκηνής αποφάσισε να σας το χαρίσει αυτό το καλοκαίρι αποτίοντας μάλιστα φόρο τιμής στον αγαπημένο μουσικοσυνθέτη που διοργάνωσε το μεγαλύτερο ανοιχτό πάρτι που έγινε ποτέ στη χώρα.

Τραγουδοποιοί με σημαντική πορεία, μουσικοσυνθέτες και ερμηνευτές που διακρίνονται για το χιούμορ αλλά και την ευαισθησία τους, διαλέγουν από τον κατάλογο της δισκογραφίας του Λουκιανού Κηλαηδόνη τα τραγούδια που θα πρωταγωνιστήσουν σε μια πολύχρωμη βραδιά με κέφι και χορό.

Συμμετέχουν (αλφαβητικά)

Σπύρος Γραμμένος, Μαρία Κηλαηδόνη, Γιάννης Κότσιρας,Πάνος Μουζουράκης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Μανώλης Φάμελλος

Ελάτε να απολαύσετε φρέσκιες εκτελέσεις των πάντα επίκαιρων τραγουδιών του μοναχικού καουμπόι της μουσικής, που πάντα θα εμπνέει και θα κινητοποιεί τις γενιές που έρχονται με το ανήσυχο και ασυμβίβαστο στιχουργικό ταλέντο και μουσικό ένστικτο.

Μαζί τους οι μουσικοί:

Χρήστος Παπαδόπουλος – τραγούδι, κλαρινέτο, Στέφανος Δανιηλίδης – πιάνο, ακορντεόν. Μάνος Λούτας – μπάσο. Βαγγέλης Τσιμπλάκης – ντραμς

Εισιτήρια: Προπώληση: 17€ | Ταμείο 20€

Προπώληση: www.viva.gr

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ

Rolling Stone Festival on tour

Συναυλία του περιοδικού Rolling Stone Greece

Αλκίνοος Ιωαννίδης, Bloody Hawk, The Boy

Προσδεθείτε, απογειωνόμαστε. Ένα διεθνές περιοδικό θρύλος γιορτάζει την παρουσία του στην Ελλάδα με μια συναυλία που αγκαλιάζει την εγχώρια σκηνή. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το ιστορικό περιοδικό Rolling Stone, μας καλεί στη μεγαλύτερη μουσική γιορτή του φετινού καλοκαιριού.

Ένα περιοδικό όπως το Rolling Stone, τόσο επιδραστικό για την ιστορία της μουσικής παγκοσμίως, δεν μπορεί παρά να γεννά ενδιαφέρουσες συνεργασίες και να προκαλεί αναπάντεχες συναντήσεις μουσικών. Το πιο ζωντανό και ανήσυχο κομμάτι της ελληνικής σκηνής δίνει ραντεβού με το κοινό και την υπόσχεση να ξεσηκώσει τον κόσμο με μουσική που δε γνωρίζει σύνορα και ταμπέλες.

Παραγωγή – Διοργάνωση: People Entertainment Group – Παναγιώτης

Ανδρικόπουλος

Εισιτήρια: 17€ προπώληση | 20€ ταμείο

Προπώληση: www.viva.gr

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ

Σοφοκλή Ηλέκτρα

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας

Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη είναι ένα πρωτοποριακό και αμφιλεγόμενο έργο, γέννημα μιας εποχής όπου όλες οι βεβαιότητες έχουν γίνει αβεβαιότητες.

Ο ποιητής δεν διστάζει να παρουσιάσει επί σκηνής τη δική του εκδοχή του μύθου, με τους ήρωές του σε έναν κόσμο ρεαλιστικής καθημερινότητας να θέτουν επιτακτικά ζητήματα πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της δικαιοσύνης, της ηθικής σύγκρουσης, του πάθους. Μια noir εκδοχή του μύθου, μια τραγωδία εκδίκησης αλλά ταυτόχρονα ένα έργο βαθιά, συγκλονιστικά ανθρώπινο.

Όταν η Ηλέκτρα παρουσιάζεται το 413 π.Χ., η Αθήνα είναι κλονισμένη από τον μακρόχρονο Πόλεμο· σε λίγους μήνες θα έρθει και η οδυνηρή και ταπεινωτική ήττα στη Σικελική Εκστρατεία. Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη, πρόδρομος των μεγάλων κειμένων του ελισαβετιανού θεάτρου και απαρχή του ψυχολογικού θεάτρου, βρίσκεται σε ένα επισφαλές σημείο σύγκλισης: εκεί που θεοί και άνθρωποι πρέπει να αναθεωρήσουν τον κόσμο τους σε μια εποχή αμφιβολίας και απομυθοποίησης.

Η Ηλέκτρα ζει στο περιθώριο της πόλης και της ζωής, σε έναν ταπεινωτικό γάμο που της επέβαλαν. Ο Ορέστης, επικηρυγμένος από το Παλάτι, έρχεται για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του και τα δεινά του ίδιου και της αδελφής του, οδηγημένος από τον χρησμό του Απόλλωνα. Τα δύο αδέλφια βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για να αποκαταστήσουν την τάξη και να αποδώσουν, όπως πιστεύουν, δικαιοσύνη. Η σκοτεινή προσμονή της εκδίκησης και το χρέος που οδηγεί στη μητροκτονία θα γεννήσουν τη φρίκη και όχι τη λύτρωση. Για πρώτη φορά στον Ευριπίδη, ο φόνος διερευνάται σε σχέση με τις ψυχολογικές του συνέπειες. Η αναμέτρηση με το παράδοξο της ύπαρξης, τα θυελλώδη συναισθήματα, η ανατομία του ψυχισμού των ηρώων και τα καίρια και διαχρονικά διλήμματα καθιστούν την Ηλέκτρα έργο μοναδικά ανατρεπτικό και σύγχρονο.

Συντελεστές

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας

Δραματουργική συνεργασία: Ειρήνη Μουντράκη

Σκηνικά – Κοστούμια: Απόλλων Παπαθεοχάρης

Κίνηση: Θανάσης Ακοκκαλίδης

Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Πανοπούλου

Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Ζήκος

Trailer παράστασης: Άλεξ Κωνσταντινίδης

Poster artwork: Θοδωρής Λαλάγκας

Δημόσιες σχέσεις παράστασης: Μαργαρίτα Δρούτσα [email protected]

Πρωταγωνιστούν: (με σειρά εμφάνισης)

Γεωργός: Γιώργος Δεπάστας

Ηλέκτρα: Μαρία Κίτσου

Ορέστης: Δημήτρης Γκοτσόπουλος

Πυλάδης: Σπύρος Κυριαζόπουλος

Γέροντας: Γιώργος Κωνσταντίνου

Άγγελος: Νίκος Λεκάκης

Κλυταιμνήστρα: Ιωάννα Μαυρέα

Διόσκουροι: Ιάσονας Παπαματθαίου – Αντώνης Σταμόπουλος

Χορός:  ​(αλφαβητικά)

Φανή Αποστολίδου

​​Κορίνα Θεοδωρίδου

​​Πίνα Κούλογλου

​​Άννα Κωνσταντίνου

​​Γωγώ Παπαϊωάννου

​​Βάσια Χρήστου

Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Εισιτήρια: 20€ | 15€ μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, 65+, ΑμεΑ)

Προπώληση: www.viva.gr

ΔΕΥΤΕΡΑ 4, ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ

Σοφοκλή Φιλοκτήτης

Σκηνοθεσία: Μαρλέν Καμίνσκι

«Δέξου την κατάντια μου, γη… Σε σένα ανήκω,

Αφού τα πόδια μου πια δεν μου ανήκουν»

Φιλοκτήτης

Ο Σοφοκλής στον «Φιλοκτήτη» δραματοποιεί ένα επεισόδιο από τον Τρωικό Κύκλο, σύμφωνα με το οποίο ο Οδυσσέας και ο νεαρός Νεοπτόλεμος στέλνονται από τον Αχαϊκό στρατό στη Λήμνο για να φέρουν τον διάσημο τοξότη Φιλοκτήτη στην Τροία. Ο Φιλοκτήτης είχε εγκαταλειφθεί στο νησί πριν από 10 χρόνια εξαιτίας μιας ειδεχθούς πληγής που προκλήθηκε από δάγκωμα φιδιού. Τώρα όμως οι Αχαιοί μαθαίνουν πως σύμφωνα με μια προφητεία, εκείνος και το θεϊκό του τόξο είναι απαραίτητοι για την άλωση της Τροίας. Ο Οδυσσέας έχει ένα σχέδιο, αλλά η επιτυχία του εξαρτάται μόνο από τον Νεοπτόλεμο. Πρόκειται για ένα τολμηρό σχέδιο, με σοβαρές πιθανότητες να αποτύχει. Ωστόσο, η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή, καθώς για τους τρεις άνδρες και τους ναύτες του Νεοπτόλεμου δεν υπάρχει διαφυγή από το έρημο νησί πριν η αποστολή – μια αποστολή που επιτάσσει η μοίρα- εκπληρωθεί.

Γεμάτο συμβολισμούς και μια μεταφυσική φόρτιση, ο «Φιλοκτήτης» είναι από τα τελευταία και πιο πολυεπίπεδα έργα του Σοφοκλή. Εξερευνά με τρόπο εντυπωσιακό τα ηθικά όρια στην επιδίωξη του οφέλους, της αριστείας και της δόξας. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, αγγίζει το ζήτημα της υποχρέωσης του ανθρώπου απέναντι σε μια θεϊκή βούληση και στην ίδια του τη μοίρα, ενώ μελετά διεξοδικά τον σωματικό και συναισθηματικό πόνο και την συσχέτισή τους με το μυαλό και το πνεύμα.

Σκηνοθετικό σημείωμα

«Στον Φιλοκτήτη υπάρχουν τα προφανή ζητήματα της προσωπικής ηθικής ενάντια στην υποχρέωση προς μια εξουσία, καθώς και η εξερεύνηση του πόνου. Ωστόσο, αυτό που μου κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν τα μυθικά στοιχεία και τα σύμβολα του τόξου, της σπηλιάς, του φιδιού, ο περιβάλλοντας χώρος-τα κύματα και οι βράχοι, και το πώς αυτά επιδρούν στον ιστό της ιστορίας και των χαρακτήρων της. Ο απώτερος στόχος μου δεν είναι μόνο να δώσω τροφή για σκέψη, αλλά και τροφή για την ψυχή. Οι άνθρωποι του 21ου αιώνα όλη μέρα χρησιμοποιούν ακατάπαυστα το μυαλό τους, στη δουλειά, στο διαδίκτυο, στις πάσης φύσεως υποχρεώσεις και προβλήματα. Αισθάνομαι, λοιπόν, την ανάγκη να πω μια ιστορία με τέτοιο τρόπο ώστε το κάλλος και το πνεύμα της να αναδυθούν στην επιφάνεια. Και δεν εννοώ την ευχάριστη ή την εύκολη ομορφιά, αλλά το κάλλος που βρίσκεται στην πάλη, στο άγριο, στα πιο σκοτεινά συναισθήματα. Το είδος εκείνης της ομορφιάς και της υπέρβασης που μπορεί να εμφανιστεί στις πιο τρομακτικές στιγμές».

Μαρλέν Καμίνσκυ

Συντελεστές

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Μαρλέν Καμίνσκυ

Σκηνογράφος: Γιώργος Γεωργίου

Ενδυματολόγος: Γιάννης Μετζικώφ

Πρωτότυπη μουσική χορικών και διδασκαλία: Ευαγγελία Βελλή-Κοσμά

Πρωτότυπη μουσική: Constantine Skourlis

Φωτισμοί: Αλίκη Δανέζη-Knutsen

Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου

Διανομή

Φιλοκτήτης: Τάσος Νούσιας

Οδυσσέας: Μαρία Πρωτόπαππα

Νεοπτόλεμος: Γιώργος Αμούτζας

Χορός

Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος – Κορυφαίος του Χορού

Παντελής Αρουσαλίδης

Μάρκος Γέττος

Βαγγέλης Κρανιώτης

Βαγγέλης Μάγειρος

Τάσος Θεοφιλάτος

Παραγωγή: Θεατρικά Δρώμενα-Ίασμος

Οργάνωση Παραστάσεων: Χρόνος – Δράσεις Πολιτισμού

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 20 € | 15€ μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, 65+ ΑμεΑ).

Προπώληση: www.viva.gr

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ώρα έναρξης: 21.00

Πληροφορίες: Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού

Δήμων Βύρωνα & Δάφνης – Υμηττού

τ. 210 7609340, 210 7609350

www.festivalvraxon.gr  [email protected]

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…