Newsroom

Newsroom

Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»

Από τις 25 έως τις 28 Αυγούστου 2021 θα πραγματοποιηθεί φέτος το 5ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» στο νησί της Σύρου.

Poster

Το φεστιβάλ αποτελεί πλέον θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, με στόχο τη διατήρηση και προώθηση της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης και την ανάδειξή του σε βασικό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το ρεμπέτικο γεννήθηκε σε δύσκολες εποχές και φέρει μέσα του την έκφραση αυτών των δυσκολιών, με μια ιδιαίτερη αισθητική και ύφος, μαζί με τη δύναμη και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Σήμερα, κόντρα στις δυσκολίες και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε, η λαϊκή μας μουσική παραμένει πιο επίκαιρη και πιο ζωντανή από ποτέ.

Στο φετινό πρόγραμμα, που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική, έχει η συμμετοχή της Κύπρου που θα ανοίξει το φεστιβάλ με τον Πέτρο Κουλουμή, έναν ερμηνευτή και μουσικό με ξεχωριστή διαδρομή σπουδής και εμπειρίας στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά γενικότερα της ανατολικής Μεσογείου, με σπουδαίες συνεργασίες και συμπράξεις με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Παρέα με 3 σολίστες και εξαιρετικούς μουσικούς, ερμηνεύει τραγούδια μερικών από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της «Σμυρνέικης Σχολής», όπως ο Παναγιώτης Τούντας, ο Δημήτρης Σέμσης (Σαλονικιού), ο Γιάννης Δραγάτσης, κ.ά.

Η χιλιοτραγουδισμένη Θεσσαλονίκη έχει την τιμητική της, συμβάλλοντας με τρία σχήματα, τους Γιαρέμ, τα Κατσαμάκια και τις Σερσέ λα φαμ, ενώ τη δεύτερη ημέρα, συμπράττουν η Κύπρος με την Καρδίτσα με το ντουέτο των Δέσποινας Ψαθά και Βαγγέλη Πετρινιώτη. Τα τέσσερα αυτά σχήματα, αποτελούμενα από νέα παιδιά, δίνουν με την παρουσία τους στη φετινή διοργάνωση, έναν αέρα δροσιάς και αισιοδοξίας, που τόσο χρειαζόμαστε.
Την αυλαία θα ρίξουν ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιάννης Παπαβασιλείου, ο Γιάννης Νιάρχος, ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του είδους, και η Σεμέλη Παπαβασιλείου με το σχήμα τους, οι οποίοι θα παρουσιάσουν μια γνήσια λαϊκή βραδιά στον Ταρσανά της Σύρου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η διάλεξη- σεμινάριο με θέμα «Δρόμος-Ήχος- Μακάμ στο Ρεμπέτικο, σχέσεις και διαφορές», από τον Κυριάκο Γκουβέντα, με ζωντανή παρουσίαση παραδειγμάτων από τραγούδια του ρεμπέτικου.

Το ρεμπέτικο καταχωρήθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015, στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2017, ενώ το φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» έχει καταχωρηθεί στο Ευρετήριο Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ festivalfinder.eu και έχει λάβει το EFFE LABEL. Το φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης και η Κυκλαδική Εταιρεία Ανάπτυξης (ΚΕΤΑΝ) ΑΜΚΕ του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Τη φετινή αφίσα και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου κοσμούν εικονογραφήσεις των Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη και Δημήτρη Κερασίδη, από το graphic novel «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» [Γ. Σκαμπαρδώνης – Δ. Κερασίδης, Εκδόσεις Μικρός Ήρως (Νοέμβριος 2020)].
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Οι θεατές θα πρέπει να είναι καθήμενοι και να τηρούν τις οδηγίες ασφαλούς παραμονής τους στους χώρους των εκδηλώσεων, που θα τους δίδονται κατά την είσοδό τους σε αυτούς.
 

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…