Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Οι εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου ανακοίνωσε τις φετινές εκδηλώσεις για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Γιάννης Αγγελάκας στο Ηρώδειο, Αριστοφάνης στην Επίδαυρο, Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου. 

NewsRoom 02/06/2020 | 19:00

Το σημείωμα της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, πιστό στο ραντεβού του με το κοινό ακόμα και μέσα σε αυτή την πρωτοφανή συγκυρία, θα παρουσιάσει ένα συμπυκνωμένο πρόγραμμα, στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική δημιουργία, που περνά μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο, και ταυτόχρονα δίνοντας στους πολίτες, αλλά και στους επισκέπτες της χώρας μας, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραστάσεις και συναυλίες μεγάλης κλίμακας στα εμβληματικά μνημεία μας.

Ο εορταστικός προγραμματισμός που παρουσιάσαμε στις 30 Μαρτίου με αίσθημα ελπίδας, αλλά και με αρκετές επιφυλάξεις λόγω της υπό εξέλιξη πανδημίας, δεν θα μπορέσει τελικά να υλοποιηθεί. 

Για όλους εμάς στο Φεστιβάλ, η αναγκαστική ματαίωση δεκάδων υπέροχων παραστάσεων και συνεργασιών με σημαντικούς ανθρώπους των Τεχνών υπήρξε πραγματικά επώδυνη. Είχαμε προγραμματίσει περισσότερες από 70 εκδηλώσεις, με προέλευση από 14 χώρες, και τη συνεργασία 1.400 περίπου καλλιτεχνών – σε μια πληθώρα χώρων, ανοικτών και κλειστών.

Σε αυτήν την ειδική εκδοχή του πρoγράμματός μας, όπως τελικά διαμορφώθηκε, θα σας παρουσιάσουμε 17 ελληνικές παραγωγές Μουσικής, Θεάτρου και Όπερας, με περίπου 300 καλλιτέχνες, που θα εμφανιστούν μόνο στα ανοικτά θέατρα της Επιδαύρου και στο Ηρώδειο. 

Πρόκειται για ορισμένες δικές μας παραγωγές και συνεργασίες με φίλους κρατικούς φορείς, που όλες είχαν ήδη εξαγγελθεί στο πρόγραμμά μας και θα παρουσιαστούν προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα που επιβάλλει η πανδημία.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τις δημιουργικές ομάδες και τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στο φετινό Φεστιβάλ. Εργάζονται κάτω από πολύ ιδιότυπες –καλλιτεχνικά– συνθήκες και θα αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρους περιορισμούς στις πρόβες αλλά και στις παραστάσεις τους. Ολόκληρη η ομάδα του Φεστιβάλ θα είναι δίπλα τους, για να διευκολύνει το έργο τους, με ασφάλεια για όλους.

Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με έναν αντισυμβατικό τρόπο, καθώς συμπράττουμε φέτος με τον οργανισμό ΝΕΟΝ σε ένα τολμηρό εικαστικό και επιμελητικό εγχείρημα, που θέτει στο επίκεντρό του τη σύνδεση των παραστατικών τεχνών με την εικαστική δημιουργία, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει, με τρόπο εντελώς απρόσμενο για τον θεατή, τον εμβληματικό χώρο του Ωδείου Ηρώδου Αττικού.

Όπως καταλαβαίνετε, αγαπητό κοινό και αγαπημένοι μας καλλιτέχνες, αυτό δεν είναι το σύνολο του σχεδιασμού μας, αλλά ένα μικρό μα ισχυρό ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ, που θα σταθεί με θάρρος στα θέατρά μας, για να μας θυμίζει ότι η Τέχνη είναι αναγκαία και ότι το Φεστιβάλ θα είναι ολοκληρωμένο όταν θα μπορέσει να αγκαλιάσει πάλι όλους τους καλλιτέχνες που είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του για φέτος, μαζί με άλλους που θα προστεθούν στον νέο σχεδιασμό του για το επόμενο καλοκαίρι, με ανοιχτή την Πειραιώς 260 – που είναι η καρδιά της σύγχρονης δημιουργίας στον χώρο των παραστατικών τεχνών.

Έτσι, λοιπόν, η διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου για το 2020 θα έχει τον υπότιτλο ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ – FRAGMENT.

Τα έργα που δεν θα μπορέσουν να παρουσιαστούν κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματίζονται ήδη για το 2021, σε ένα διευρυμένο Φεστιβάλ ’20-’21, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μεγάλο πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με νέες δημιουργίες και συμπαραγωγές, για να γιορτάσουμε τα 65 χρόνια μας. Η έναρξη, ο πρόλογος, αν θέλετε, γίνεται φέτος.

Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο μέρος ειδικών δράσεων, αργότερα μέσα στη χρονιά, και φυσικά η ανάπτυξη του σχεδιασμού μας για το καλοκαίρι του ’21.

Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και σας περιμένουμε στα θέατρά μας για μια εντελώς διαφορετική φεστιβαλική εμπειρία.

Κατερίνα Ευαγγελάτου

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Ηρώδειο Οργανισμός NEON, Εικαστική εγκατάσταση Διονύση Καβαλλιεράτου: «Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης» 5/6 - 3/7   

Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο: «Τους προβολείς στήσε» Ερμηνεύουν: Χρήστος Θηβαίος, Φοίβος Δεληβοριάς, Κώστας Θωμαΐδης, Ρίτα Αντωνοπούλου. Συμμετέχει η Ρένια Λουιζίδου 15-16/6   

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ - Γιώργος Πέτρου, Γκαλά Μπετόβεν 18/7  

Μόνικα: «Κάτι ανθίζει στο Ηρώδειο» 20-21/7   

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης - Ζωή Τσόκανου - Σίμος Παπάνας, Έργα Μπάρτοκ και Βιβάλντι, με τα φημισμένα έγχορδα της ΚΟΘ 23/7   

Εθνική Λυρική Σκηνή, Δύο γκαλά όπερας 26 & 28/7   

Γιάννης Αγγελάκας - Νίκος Βελιώτης: «Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων» 30 & 31/7   

Καμεράτα - Γιώργος Πέτρου - Μαριάννα Κάλμπαρη, «Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα», του Μοντεβέρντι 4 & 5/8   
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών - Στέφανος Τσιαλής, Μπετόβεν 250 χρόνια: Έργα Μπετόβεν και Σοστακόβιτς 8/8   

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου 

Εθνικό Θέατρο, «Πέρσες» του Αισχύλου, σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης 24-26/7   

Εθνικό Θέατρο, «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος 

31/7-2/8   ΚΘΒΕ, «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας 7-9/8   

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου 

Αλκίνοος Ιωαννίδης, Live Looping 17-18/7   

Mihalis Kalkanis Group με τους Χάικ Γιαζιτζιάν & Γιάννη Αναστασάκη 24-25/7   

Ομάδα Ραφή - Nova Melancholia - Μιχάλης Σιγανίδης: «Η κιβωτός του Νώε», του Μικελάντζελο Φαλβέτι 31/7-1/8   
Μυρσίνη Μαργαρίτη - Μαρία Παπαπετροπούλου - Μαρία Πανουργιά: «Έχω μάτια στ' αυτία» 7-8/8   

Σαβίνα Γιαννάτου - Primavera en Salonico, με τη συμμετοχή της Λάμιας Μπεντίουι, Watersong 14-15/8