Φένια Χρήστου: El3ven

Το εντυπωσιακό ντεμπούτο άλμπουμ της, βραβευμένης στους Αγώνες της Στέγης, συνθέτριας Φένιας Χρήστου

fch

Ας ξεκινήσω μ’ αυτό, το λιτό και περιεκτικό: Η Φένια Χρήστου έχει ταλέντο! Δεν το αποδεικνύει μόνο το τραγούδι της με τίτλο «Μοίρα μου και πεπρωμένο», που κέρδισε το α’ βραβείο δημιουργίας τραγουδιού 2014 στους Αγώνες του Ιδρύματος Ωνάση και που τώρα συμπεριλήφθηκε στο CD της. Εννοώ πως και τα οχτώ τραγούδια της – τρία σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη – καθώς και τα πέντε οργανικά θέματα της συστήνουν ένα πολύ ιδιαίτερο ατμοσφαιρικό άλμπουμ:

Ηλεκτρονικά ηχοτόπια, οπερατικά φωνητικά, κινηματογραφικές επιρροές από τις «κινηματογραφικές συνθέτριες» Ελένη Καραΐνδρου και Ευανθία Ρεμπούτσικα (πιο πολλές από τη Ρεμπούτσικα ειδικά στο ημι-τραγούδι «Το βαλς των ψυχών»), ένα κλίμα παγανισμού και παραδοξότητας («Σειρήνες» με τους στίχους της εμπνευσμένους από την αρχαιοελληνική μυθολογία και με «λενοπλατωνικές» μουσικές αρμονίες), πειραματική διάθεση τόσο σε σχέση με τη σύνθεση – ενορχήστρωση, όσο και με την τοποθέτηση της φωνής της (το βραβευμένο «Μοίρα μου και πεπρωμένο» και ο εννιάλεπτος «Αυτοσχεδιασμός» σίγουρα θα ενθουσίαζαν τη Σαβίνα Γιαννάτου!), μία έκδηλη ανάγκη αποδόμησης κάθε τραγουδιστικής φόρμας («Αναδύθηκες από το βυθό» με τη φωνητική συμμετοχή του Όμηρου Πουλάκη, ένα κομμάτι με χατζιδακικό outro) και ευκρινείς ποιητικές καταβολές (στην «Παράκληση» κυριαρχούν οι υψηλού επιπέδου στίχοι της που απαγγέλλονται συγκινητικά από την ίδια μέσα σε μία έντονα θεατρική ατμόσφαιρα).

Άφησα για το τέλος τις τρεις μελοποιήσεις της στον κορυφαίο των Ελλήνων ποιητών. Δεν ξέρω αν πρέπει κιόλας να χαρακτηριστούν ως μελοποιήσεις, εφόσον το κομμάτι «Σύγχυσις» περιέχει κατά το ήμισυ δικούς της στίχους εμπνευσμένους από το ομότιτλο καβαφικό ποίημα. Αντίθετα, τα κομμάτια «Δυνάμωσις» με την ερμηνεία του Μιχάλη Βιρβιδάκη και «Τρόμος», που αποδίδει η Χρήστου, αποτελούν στην ουσία ηχητική επένδυση θεατρικά ερμηνευμένων απαγγελιών στα εν λόγω δύο ποιήματα του Αλεξανδρινού. Δεν μιλάμε, βέβαια, για τυχαίες «μουσικές επενδύσεις», αφού συστήνουν και πάλι ένα ιδιαίτερο μουσικό σύμπαν. Ειδικά ο «Τρόμος» είναι, κατά την άποψη μου, μία από τις πιο δυνατές στιγμές του άλμπουμ, που προέκυψε ύστερα από ανάθεση του Ελληνικού Σχεδίου. Η τελική αίσθηση που αποκομίζει κανείς από το «el3ven» είναι αυτή μιας δημιουργικής παρέας μουσικών και θεατρίνων που μπήκαν στο στούντιο και αφέθηκαν ελεύθεροι για να παίξουν με τις τέχνες τους και με όλα τα εκφραστικά μέσα τους υπό τη διεύθυνση της Φένιας Χρήστου. Μία πρωτότυπη εργασία και από τις πιο ενδιαφέρουσες που κυκλοφόρησαν τελευταία, φτιαγμένη από μία νέα καλλιτέχνιδα με ισχυρή άποψη για αυτό που κάνει – ακόμη κι αν δεν βάλεις το CD να παίξει, σε πείθει από το κείμενο της στο ένθετο της έκδοσης! Το «el3ven» της Φένιας Χρήστου είναι μία κυκλοφορία των εκδόσεων Μετρονόμος. 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…