Newsroom

Newsroom

Feeling of a home

Μετά από 3 χρόνια δημόσιων προβολών σε διάφορα σημεία του πλανήτη οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ Feeling of a Home αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στο διαδίκτυο την ταινία τους εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχίσει να προκαλεί συλλογικούς στοχασμούς, στέλνοντας μήνυμα  για «δύναμη και αλληλεγγύη σε όσους αμφισβητούν τα σύνορα αυτού του κόσμου»

img18

Ειδομένη, 2016. Η ζωντάνια του προσφυγικού καταυλισμού, μέσα από την καθημερινότητα μιας παρέας Παλαιστίνιων, συνδιαλέγεται με ιστορίες συνόρων που μας αφηγείται η μεγαλύτερη σε ηλικία κάτοικος του χωριού. Τελικά, πότε και πώς κάποιος νιώθει ντόπιος σ’ έναν τόπο;

Το 2016, μια ηλικιωμένη γυναίκα από την Ειδομένη, θυμάται ιστορίες από ντόπιους που πέρασαν τα σύνορα και δεν επέστρεψαν ποτέ. Την ίδια περίοδο τα σύνορα σφραγίζονται, κλείνοντας τον δρόμο σε χιλιάδες πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στη βόρεια Ευρώπη, κι ένας καταυλισμός 15.000 ανθρώπων δημιουργείται στην άκρη του χωριού. Όσο οι ιστορίες της γιαγιάς ανασυνθέτουν την Ιστορία του συνόρου, μια παρέα Παλαιστινίων από τη Συρία που κατοικούν στον καταυλισμό, αποφασίζουν να στήσουν έναν παιδικό σταθμό, αντί να περιμένουν παθητικά το σύνορο να ανοίξει. Με αυτόν τον τρόπο χτίζουν σχέσεις που τους επιτρέπουν να δημιουργούν στο παρόν και να οραματίζονται το μέλλον, διεκδικώντας με αυτόν τον τρόπο μια αίσθηση «εστίας».

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας που διεξάγουμε, με θέμα ιστορίες συνόρων και με αφορμή τον εγκλωβισμό των προσφύγων, βρεθήκαμε στην Ειδομένη. Έχοντας ως έναυσμα αυτό το γεγονός και την επικοινωνιακή του διαχείριση σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο στρέψαμε το βλέμμα μας στη σχέση του συνόρου, με τους ντόπιους και με τους πρόσφυγες.

Με βασικό ερώτημα «Πώς προσδιορίζεται κάποιος ως ντόπιος», προσεγγίσαμε τους κατοίκους του χωριού αλλά και τον καταυλισμό των προσφύγων. Μια γιαγιά 98 ετών, ντόπια στην καταγωγή, ήταν ο άνθρωπος που μας αφηγήθηκε την ιστορία του συνόρου, από τη μέρα που χαράχτηκε η συνοριακή γραμμή. Οι ιστορίες της για τους συγγενείς της που έφυγαν και τους πρόσφυγες που ήρθαν στο χωριό ήρθε να εμπλουτίσει το βασικό μας ερώτημα.

Μια παρέα Παλαιστινίων γεννημένοι σε προσφυγικό καταυλισμό στη Δαμασκό της Συρίας ήταν αυτοί που μας συντρόφευσαν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης.
Ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισαν να δράσουν και να στηρίξουν τα παιδιά του καταυλισμού έρχεται σε σύγκρουση με την «εικόνα του πρόσφυγα» όπως την έχει κατασκευάσει ο δυτικός κόσμος: ως κάποιον κακόμοιρο παθητικό δέκτη της μοίρας. Νιώθουν την Ειδομένη «σπίτι τους» τουλάχιστον για όσο βρίσκονται στην Ελλάδα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
H Ηώ Χαβιαρά είναι εικαστικός και υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις και έχει επιμεληθεί εργαστήρια και φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Αθήνα και τη Βηρυτό. Οι δουλειές της περιλαμβάνουν δοκίμια, διαλέξεις, περφόρμανς, εγκαταστάσεις, επιμέλεια εκθέσεων και ντοκιμαντέρ.

Ο Μιχάλης Καστανίδης είναι κινηματογραφιστής και συνιδρυτής της Εταιρίας παραγωγής Fabula Productions. Έχει σπουδάσει Οπτική Ανθρωπολογία και Εθνογραφικό Ντοκιμαντέρ στη Βαρκελώνη.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ/ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
– 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας – Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ
– 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» – Διαγωνιστικό τμήμα ελληνικών ταινιών μικρού μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες»
– 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 2017
– 8th Balkan Beyond Borders Film Festival, Βρυξέλλες – Βέλγιο
– 8ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest
– 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
– 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – DocFest
– 4o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
– 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας
– 6th Boddinale Festival, Βερολίνο – Γερμανία
– Cheap Cuts Short Documentary Festival, Λονδίνο – Αγγλία
– Etonnants Voyageurs, St Malo – Γαλλία
– Επίσημη επιλογή για το πρόγραμμα EUFORIA ΙΙ / European Films For Innovative Audience Development 2016-2017 (Creative Europe, MEDIA) του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τη σειρά προβολών με τίτλο ≪Cinema in Exile: Documenting Diaspora≫ – Θεσσαλονίκη, Πολωνία, Ουγγαρία.
– Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εκδήλωση του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Βόλος
– Charles University, Τμηέμα Κοινωνικώέν Επιστημώέν / Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών/
Τμήμα Ρωσικών και Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών – συντονισμός Kateřina Kralova
(πρόεδρος του τμήματος), Πράγα, Τσεχία
– Saint Mary’s University, ‘International Fair’, Halifax, Καναδάς

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Ηώ Χαβιαρά, Μιχάλης Καστανιδης
Μοντάζ: Μιχάλης Καστανιδης
Σχεδιασμός και μίξη ήχου: Παυλος Γκουσιος
Συμπληρωματικό μοντάζ: Γιάννης Κολοζης
Συνεντεύξεις στα αραβικά: Emmanuel Haddad
Μετάφραση (Αραβικά): Emad Alahmad
Υποτιτλισμός, Μετάφραση (Ελληνικά): Ηλίας Διάμεσης
Μετάφραση: (Κουρδικά): Hajeer Ranjbari & Badin Kobani
Color grading / DCP Authoring: Άγγελος Μαντζιος
Γραφιστικό – Σχεδιασμός: Ηώ Χαβιαρά
Εταιρία Παραγωγής: FABULA productions

Ευχαριστούμε όσους μας μίλησαν:
Housam Jackl, Moutaz Mahmoud, Muhsein Naim, Nour Shehade, Sami, Bashar Ayoud, Mahmoud Alzafare, Ahmad Alsamo, Hiba Kharag, Aias Abdo, Mohamad, Refugees.tv, Παναγιώτης Χατζοπουλος, Ευαγγελια Μουταφτσιδη, Γιώργος Μουταφτσιδης, Κ.Βασιλη και τους ανθρώπους απο τον καταυλισμο της Ειδομενης.

Ευχαριστούμε τους: Φανη Μπιτου, Νικος Κατσαρος, Ανδρεας Σαμαράς, Αχιλλεας Κουρεμενος, Alexandra D’ Onofrio, Gabriele Del Grande, Γιώργος Καστανιδης, Ποπη Ευαγγελιδη & Ελληνοκουρδικο Πολιτιστικο Κεντρο.
 

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…