FAZ: Ο Σόιμπλε θέλει να περιοριστούν οι εξουσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει την ιδέα μιας πολιτικής Κομισιόν, αναφέρουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, αλλά ταυτόχρονα πιστεύει ότι μια τέτοια Επιτροπή δεν μπορεί να φροντίζει για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Ζeitung. Tην είδηση διέψευσε αργότερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

f24e7b1c061d33d9ac2dcad72f30608b

Ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει την ιδέα μιας πολιτικής Κομισιόν, αναφέρουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, αλλά ταυτόχρονα πιστεύει ότι μια τέτοια Επιτροπή δεν μπορεί να φροντίζει για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Ζeitung. Tην είδηση διέψευσε αργότερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να περιοριστούν οι εξουσίες της Κομισιόν σε κάποιους τομείς και να αναδιαρθρωθούν ριζικά, καθώς θέλλει να ανατεθούν κάποιες από τις εξουσίες της Κομισιόν σε πολιτικά ανεξάρτητες αρχές -για παράδειγμα σε μια ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνιστικότητας και εσωτερικής αγοράς-, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να δρα ως η κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και παράλληλα να φροντίζει για την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας τις οποίες αναμεταδίδει το ΑΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών της Άγκελα Μέρκελ θέλει να πετύχει τον διαχωρισμό του αρχικού καθήκοντος των Βρυξελλών ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνθηκών από τις ολοένα και αυξανόμενες πολιτικές της δραστηριότητες.

Όπως επεσήμαναν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, κατά τη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin), πριν από δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες, έγινε μια σύντομη συζήτηση για το πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσει να εκπληρώσει και πάλι το αρχικό, βασικό της καθήκον, δηλαδή την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι η Επιτροπή δεν μπορεί ταυτόχρονα να δρα ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών και να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο πολιτικό ρόλο ως ευρωπαϊκή κυβέρνηση και ως προς αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υποστηρίζει την ιδέα μιας πολιτικής Κομισιόν, πιστεύοντας ταυτόχρονα ότι μια τέτοια Επιτροπή δεν μπορεί να φροντίζει για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων.

Αυτό θα πρέπει να το αναλάβουν ανεξάρτητοι θεσμοί, για παράδειγμα μια ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνιστικότητας και εσωτερικής αγοράς.

Παίρνοντας θέσεις μάχης

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ επιθυμεί να αναγάγει το ζήτημα σε κεντρικό θέμα, όταν η Ολλανδία θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Μετά τις ευρωεκλογές του 2014, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει ότι αυτός και οι συνάδελφοί του αποτελούν μια «πολιτική Κομισιόν» και προς αυτή την κατεύθυνση ανέλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών.

Ακόμα και στην ελληνική κρίση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν επιθυμούσε η Κομισιόν να εμφανίζεται ως μέρος της τρόικας των πιστωτών, η οποία ελέγχει την εφαρμογή από την Αθήνα των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων και διαπραγματεύεται τις τεχνικές λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Έτσι, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φρόντισε να συζητήσει απευθείας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «πολιτική» συμφωνία για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα και για απομείωση του ελληνικού χρέους.

Αυτό προκάλεσε τις γνωστές αντιδράσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επαναλάμβανε διαρκώς ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά από το Eurogroup.

Προφανώς, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να συμπεριλάβει την ιδέα του για τον περιορισμό των εξουσιών της Επιτροπής στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση στην Ε.Ε., η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο εξαιτίας του δημοψηφίσματος που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στη Βρετανία σχετικά με την παραμονή της ή όχι στην Ένωση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επιθυμεί σε αντάλλαγμα για την παραμονή της χώρας του στην Ε.Ε. να κερδίσει κάποιες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με περιορισμό των εξουσιών της Κομισιόν. Το Βερολίνο ελπίζει στην υποστήριξη του Λονδίνου στο θέμα αυτό. Οι ιδέες τόσο της Βρετανίας όσο και του Γερμανού υπουργού απαιτούν αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Καθώς μάλιστα αυτό ισχύει και για την υλοποίηση του αιτήματος που εξέφρασε πρόσφατα ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ περί δημιουργίας οικονομικής κυβέρνησης στην ευρωζώνη, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών.

«Ούτε λόγος»

Όπως ήταν φυσικό η είδηση επανέφερε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το σημαντικό ζήτημα των συσχετισμών δύναμης εντός της Ε.Ε., που αναδείχθηκαν σε όλο τους το μεγαλείο κατά τη διάρκεια της εξάμηνης ελληνικής διαπραγμάτευσης. Όπως ήταν αναμενόμενο, το Bundesfinanzministerium τη διέψευσε, παρά τη γενική παραδοχή πως η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι αναφορικά με τη θεσμική της υπόσταση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στα μέσα Ιουλίου χαιρέτισε τα σχέδια για μια περαιτέρω εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών είναι «σημαντικό η Κομισιόν να διασφαλίσει την ισορροπία ανάμεσα στον πολιτικό της ρόλο και τον ρόλο της ως θεματοφύλακα των συνθηκών», αναφέρει η ανακοίνωση του Bundesfinanzministerium, γράφοντας χαρακτηριστικά πως «για αφαίρεση εξουσιών από την Κομισιόν ούτε λόγος».

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…